Mashable: 10 lucruri ilegale pe care le faci pe Internet fără să îți dai seama

Redactor:
Adriana Stanca
Mashable: 10 lucruri ilegale pe care le faci pe Internet fără să îți dai seama
Chiar dacă mulți aun senzația că Internetul un „spațiu" absolut liber, unde fiecare se poate bucura de conținuturile oricărui site, specialiștii atrag atenția că există și legi care reglementează mediul virtual.

Chiar dacă mulți au senzația că Internetul e un „spațiu” absolut liber, unde fiecare se poate bucura de conținuturile oricărui site, specialiștii atrag atenția că există și legi care reglementează mediul virtual.

Așadar, internauții ar trebui să fie mult mai atenți data viitoare când vor alege să descarce o fotografie sau să blocheze reclamele, scrie Mashable.com.

Vezi mai jos care sunt 10 dintre cele mai frecvente lucruri ilegale pe care unii le fac pe Internet fără să conștientizeze că este interzis:

1. Blocarea reclamelor

Deși pot fi deranjante, reclamele de tip pop-up sau unele bannere au totuși un rol important, întrucât ele „plătesc” pentru conținutul pe care utilizatorul în vede în mod gratuit, scrie sursa citată. Astfel, în anumite cazuri, blocarea lor prin diverse aplicații poate fi ilegală.

2. Crearea de GIF-uri sau meme-uri

Chiar dacă parodierea este legală, este ilegală folosirea materialelor aflate sub copyright, dacă autorul nu și-a dat acordul.

3. Descărcarea de fișiere și utilizarea lor fără permisiune

Mulți dintre internauți ignoră complet faptul că este ilegală copierea sau descărcarea fișierelor găsite cu ajutorul unei simple căutări pe Google. O astfel de acțiune poate avea consecințe serioase dacă proprietarul sau autorul fișierelor respective nu și-a dat permisiunea pentru download și distribuție.

4. Conectarea la rețelele Wi-Fi nesecurizate

Uneori, chiar dacă rețelele permit conectarea, acest lucru poate fi ilegal dacă utilizatorul nu respectă anumite condiții impuse de furnizor. Spre exemplu, conectarea la rețeaua Wi-Fi a unui restaurant poate fi ilegală dacă nu ești client al localului.

5. Crearea de rețele private virtuale pentru mascarea IP-ului

Potrivit sursei citate, acest lucru este ilegal, deși mulți utilizatori din România îl fac pentru a putea accesa anumite site-uri.

6. Crearea de conturi false pe rețelele de socializare

Este ilegal ca un utilizator să pretindă că este altcineva pe Facebook sau Twitter, spre exemplu. Conturi care parodiază trebuie să precizeze în mod clar acest lucru, precizează mashable.com

7. Crearea de cont pe Facebook, sub vârsta reală

În mod normal, minorii care nu au implinit 13 ani nu au voie să-și facă un cont pe celebra rețea de socializare. Acest lucru este precizat în secțiunea de Termeni și Condiții.

8. Înregistrarea unui domeniu al unui brand deja existent

O astfel de acțiune este ilegală, iar proprietarul companiei respective poate acționa în instanță

9. Încărcarea pe YouTube a clipurilor aflate sub proprietate intelectuală

Este ilegală încărcarea de clipuri din concerte sau episoade din diverse seriale. Publicarea de conținut aflat sub copyright este un delict.

10. Evitarea Paywall-urilor

Deși nu este prea dificil, trecerea de paywall-uri este ilegală. Asta pentru că, practic, utilizatorul accesează gratuit un conținut pentru care în mod normal ar trebui să plătească.

Inchide