Adrian Popa
21.05.2013
IT&C

Tarifele de roaming în UE ar putea fi eliminate

Tarifele de roaming în UE ar putea fi eliminate
Comisarul european pentru Agenda Digitală Neelie Kroes a declarat că dorește unificarea piețelor telecom din Uniunea Europeană până în anul 2015.

Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, a declarat că dorește unificarea piețelor telecom din Uniunea Europeană până în anul 2015, transmite publicația EUobserver.

„Am aceeași vârstă ca Alex Ferguson (fostul manager al Manchester United – n.r.), dar nu mă voi retrage până nu am doborât toate barierele pentru o piață telecom comună”, a declarat Kroes, în vârstă de 71 de ani, la European Business Summit.

Comisarul a susținut că o piață telecom comună în UE ar însemna 110 miliarde de euro în plus la PIB-ul Uniunii, echivalentul a 0,8%.

Printre măsurile care ar putea fi luate pentru piața comună ar fi eliminarea tarifelor de roaming în UE. O altă propunere prevede înființarea unui singur arbitru telecom pentru toate cele 27 de state membre.

Din fericire, companiile telecom din Europa susțin ideea pieței comune, deoarece aceasta ar presupune investiții mai mici în infrastructură, cercetare și dezvoltare. Măsura este necesară și deoarece Europa a pierdut cursa în ceea ce privește inovația în telecom în fața SUA și a Asiei, potrivit lui Kroes.

Procesul de unificare este dificil deoarece piața europeană este foarte fragmentată. Potrivit European Telecommunications Network Operators” Association (ETNO), în UE sunt circa 1.200 de furnizori de servicii de telefonie fixă și peste 100 de operatori mobili. Prin comparație, China are doar trei operatori mobili, iar SUA șase.

 

×
Inchide