UN GADGET PE ZI. NIKON Df. Dacă vrei să îi livrezi clientului „pure photography”, de ce să nu duci totul până la capăt? GALERIE FOTO

Publicat: 24/01/2014, 16:32
Actualizat: 05/11/2019, 23:01

Recunosc, filmulețul din toamna lui 2013 care anunța Nikon Df și vorbea despre „pure photography” m-a întărâtat. Pe de o parte pentru că sunt adeptul zicalei „nu camera îl face pe fotograf” (iar camerele care le imită pe cele din vremea filmului par să vrea exact asta), iar pe de altă parte pentru că voiam să văd în ce măsură cei de la Nikon au respectat valorile anilor de glorie ai seriei F. Am avut ocazia să testez acest model, primit de la magazinul online F64.ro.

Ce este Df-ul, din punctul meu de vedere? Un D4 parțial strangulat tehnic (număr de cadre în rafală, puncte de focus, viteza autofocus), fie din cauza lipsei de spațiu în cutia mai mică, fie din rațiuni de marketing, dar gata să facă față celor mai multe din necesitățile unui fotograf de presă. Este o cameră rezistentă și gata de aruncat pe umăr și ieșit pe străzi.

Senzorul full frame, luat direct de la fratele lui de top, și procesorul de imagine care îl însoțește fac ca imaginile livrate de Df să se mențină la aceleași standarde precum cele ale altor camere din zona sa de preț. În ceea ce privește ISO, mai exact valorile ridicate ale ISO, Df se menține în tradiția începută de D3, ba mai mult ridicând și el stacheta cu nivelul mic al zgomotului de imagine în zona ISO 3200. ISO 12800 nici nu a fost atins. Cred că o cameră ce încearcă să recreeze sentimentul și modul de lucru al anilor ’80-’90 nu ar trebui să aibă ISO 12800.

Și asta ridică principala mea întrebare. Dacă vrei să îi livrezi clientului „pure photography”, de ce să nu duci totul până la capăt? Dacă poți oferi asemenea rezoluție, o construcție foarte solidă într-un corp de cameră cu un aspect deosebit, de ce să introduci opțiunea de detectare a feței, opțiunea de HDR sau cea de „efect de miniatură”? De ce să nu rămâi la noțiunile de bază, care i-ar stimula pe mai mulți utilizatori să abordeze fotografia într-un mod „pur”, decât să încarci camera cu opțiuni demne de o compactă a anului 2012?

Din punct de vedere al ușurinței în utilizare, camera nu îți cere mult timp pentru a te obișnui cu modul ei de lucru, designul clasic lăsând la îndemână comenzile pentru timp, compensarea expunerii și ISO, așa cum e normal. Mai mult, pe spatele aparatului și în zona din față, sub declanșator, există două rotițe, inspirate din designul dSLR-urilor moderne, care ușurează accesul la setările expunerii, timp și diafragmă. De exemplu, dacă timpul ales din selectorul de pe partea de sus a camerei este de 1/500, din rotița din spate poți urca sau coborî cu câte un stop de expunere, ajungându-se la un compromis care, din punctul meu de vedere, ușurează foarte mult utilizarea.

În ultima zi de teste camera m-a însoțit la repetițiile unei piese de teatru unde am putut să îi văd reacțiile în semi-întunericul scenei. În condițiile de lumină disponibilă de pe scenă și mai ales din spatele ei, nu o dată a trebuit să recaut un punct cu un contrast puternic pentru că la prima încercare unul dintre cele 39 de puncte de focus mă dezamăgise. Lucrul acesta s-a întâmplat cu o frecvență redusă, dar s-a întâmplat, lăsându-mă să cred că în mod clar există o alternativă mai bună pentru modulul de autofocus.

Din punct de vedere al ergonomiei, Df-ul este evident dezavantajat de construcția clasică. Am descoperit pe parcursul testului că pe cât de ușor e să îl iei cu tine peste tot, pe atât de greu e să îl simți în mâna așa cum simți un dSLR moden. Asta pentru că în perioada de glorie a seriei F de la Nikon era mult mai important să faci un corp de cameră compact și solid decât să îi oferi utilizatorului un confort sporit. Acest lucru este de înțeles în perioada aceea, dar puțin mai greu de digerat acum, când ergonomia unor camere ca D4 sau D800 este mult îmbunătățită.

M-am simțit bine alături de Df, l-am trecut prin mai multe probe ale utilizării zilnice în cadrul agenției Mediafax, mai puțin la un eveniment de sport. A livrat pas cu pas imagini de calitate în teren, la un protest, la un mini reportaj pe tema economică, la o ședință foto în studio și la repetiții de teatru cu lumină puțină. Mai mult, între toate evenimentele de care am vorbit mai sus am simțit că îl pot avea la îndemână și pe drumurile dinspre și spre evenimente. Fiind mult mai mic decât SLR-urile normale, poate fi ușor de ținut la îndemână când călătorești, lucru de care m-am bucurat în toate zilele de test. Și cât se poate de sincer, din punctul meu de vedere, acesta este marele avantaj al lui Df: mobilitatea crescută, posibilitatea de a-l avea oricând la tine pentru că este pur și simplu mai puțin invaziv decât alte SLR-uri digitale mai voluminoase.

Concluzia? Df-ul este o un aparat potent și robust, gândit și construit după chipul și înfățișarea unor camere care au făcut istorie în câmpul muncii fotografice și care are în interior tehnologia zilei de azi. După ce l-am testat, i-am recunoscut pe deplin calitățile, însă îmi păstrez afirmația făcută în momentul în care s-a anunțat lansarea lui, în toamna: în piața zilelor noastre, în care există deja opțiuni cel puțin la fel de bune în aceeași zonă de preț, poate chiar mai jos, Df-ul lucrează cel puțin la fel de mult la a-ți construi o imagine de fotograf pe cât de mult lucrezi tu la un cadru bun.

Nikon Df poate fi cumpărat de la magazinul F64, online și offline, în varianta simplă sau cea de kit, cu obiectivul nou de 50mm f1.8.

GALERIE FOTO. Imagini realizate cu Nikon Df

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

© Octav Ganea / Mediafax Foto

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Cine este Amy, fiul „secret” al lui Petrica Cercel. Si-a jelit toata noaptea tatal la...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Cum se prepară celebrul sos calypso. E folosit la o mulțime de feluri de mâncare
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Alte două județe au intrat în...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Cod galben de furtuni și vijelii în România. Care sunt zonele afectate în weekend
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
Doliu în România! Marcel Pavel e DEVASTAT: “Of, Dumnezeule! Ce s-a întâmplat!?”
Alex Bodi a recunoscut TOT. Este de nedescris ce a povestit. Ce i-a putut face...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...