Evoluția Istorică a Bitcoin

Evoluția Istorică a Bitcoin
Evoluția Istorică a Bitcoin / Sursă Foto: Pixabay
Publicat: 06/07/2022, 10:30

Bitcoin este o criptomonedă, adică monedă digitală descentralizată, fără să fie administrată de vreo bancă centrală sau de o instituție administratoare unică. Poate fi tranzacționată pe platforme precum IXFI și trimisă între utilizatori prin rețeaua blockchain, care stă la baza lumii crypto.

Tehnologia blockchain, spre deosebire de tehnologiile clasice unde informația și bazele de date sunt stocate pe aceeași locație, păstrează și procesează datele pe mai multe noduri ale rețelei, sau altfel spus în mai multe locații, lucru pentru care se mai numește și rețea descentralizată și distribuită. Bitcoin ca monedă a fost inventată în 2008 de o persoană sau grup de persoane anonime și tranzacțiile care implică bitcoin sau orice altă criptomonedă sunt verificate de noduri ale rețelei Blockchain. 

Aceste tranzacții nu numai că sunt verificate de blockchain dar și stocate, fiind o rețea publică, deschise larg pentru ochii tuturor, fiind foarte transparente. Bazându-se pe rețeaua blockchain și fiind criptată, înseamnă că un Bitcoin nu poate fi falsificat, este unic și egal cu orice altă monedă bitcoin – iar blockchainul o face și mai greu de hack-uit, dar nu imposibil, hackerii venind mereu cu idei noi.

Moneda este divizibilă – putând fi împărțită pe bucăți, este foarte lichidă în funcție de metodele pe care le alegem când este vorba de păstrarea Bitcoinului. O altă particularitate a Bitcoin este faptul că există doar digital – la fel ca orice altă criptomonedă, toate fiind monede digitale, deci nu au un backing fizic în lumea reală.

Dacă nu este bazat pe ceva fizic din lumea reală, atunci pe ce i se bazează totuși prețul? 

Prețul Bitcoin este determinat de oferta monedei și de cererile din piață, bazate la rândul lor pe sentimentul celor ce tranzacționează. Când există perioade de hype, adică de optimism exacerbat și volumul de tranzacționare crește semnificativ, atunci și prețurile diverselor criptomonede cresc la nivele înalte, volatilitatea rămânând ridicată. Dacă restul criptomonedelor sau altfel numite Altcoins depind puțin de mișcarea Bitcoin, aici ne bazăm pe mai mulți factori externi, printre care și știrile din întreaga lume privind conflictele internaționale sau regularizările financiare și politicile monetare. Competiția din piața crypto a început să fie și ea un factor care influențează prețul Bitcoin, dacă în 2017 Bitcoin era peste 80% din capitalizarea globală de piață a crypto, pe când în 2021 a scăzut la 50%. În ultimul timp probabil ați observat că se vorbește din ce în ce mai des de trecutul Bitcoin și despre cum ciclurile din market, la fel ca la acțiuni de altfel sau alte piețe financiare, se repetă în timp. 

Cum s-a dezvoltat prețul Bitcoin? 

În 2009 când a început de fapt să fie tranzacționată moneda bitcoin, valora abia câțiva cenți peste 0, urcând la $1 în Februarie 2011, urmând $29.60 în Iunie aceluiași an, scăzând la $2 în Noiembrie în urma unei recesiuni crypto.  2013, 2 ani mai târziu, a fost început cu prețul de $13.28 urmat de $230 în Aprilie, ajungând din nou înapoi la $68 la doar câteva săptămâni mai târziu. În 2015 ajunsese la $315.21, urmat de peste $900 până la sfârșitul anului 2016. 2017 a adus  $2,000 la mijlocul lunii Mai, urcând spectaculos la $19,345.49 pe 15 Decembrie. Atunci a început să fie din ce în ce mai observată monedă de investitori de retail din întreaga lume, precum și de guverne și economiști. Tot optimismul din piață de la vremea respectivă a dus până în iunie 2019 la un preț de $10,000. Totuși, a căzut la $6,635.84 până la jumătatea lui Decembrie. În 2020 odată cu pandemia globală, fricile investitorilor și a oamenilor de rând cu privire la o următoare recesiune economică au aruncat prețul Bitcoin în aer finalizând anul chiar sub $29,000 în Decembrie. De acolo nu a putut decât să crească acolo unde este astăzi, cu multe suișuri și coborâșuri în 2021, de la $60,000 în Aprilie, urmat de $29,795.55, maxima fiind de $68,990.90 în Noiembrie. 

Care sunt cele mai importante momente? 

Depinde foarte mult de schimbările din lumea reală, deoarece au o influență directă asupra lucrurilor implicate în determinarea prețului Bitcoin. Vedem la momentul actual că Bitcoin a înregistrat scăderi imediat ce Rusia a invadat în mod violent Ucraina – sentimentul general al populației este unul de frică, având la orizont posibilitatea extinderii conflictului, către statele Baltice, un eventual război mondial sau chiar nuclear. Aceste temeri se oglindesc și în piețele financiare, prețul Bitcoin trecând de la $38,854 pe 23 Februarie la $34,529 în următoarea zi. Prin comparație, achizițiile făcute de MicroStrategy la sfârșitul lunilor Decembrie și Ianuarie, de peste $25M, au fost printre lucrurile care au contribuit la stabilizarea prețului la peste $40,000. 

Tesla este o altă companie care investește în Bitcoin, susținând că la sfârșitul anului 2021 deținea Bitcoin în valoare de aprox. $2b, iar în Februarie când a anunțat investițiile și faptul că acceptă plăți cu Bitcoin prețul a crescut la $50,000. Anul trecut în Septembrie a fost un alt moment turn pentru Bitcoin, când China a interzis complet toate tranzacțiile, prețul fluctuând de la $52,633 la începutul lunii la $41,034 spre sfârșit. Mulți mineri chinezi și-au transferat munca în Kazahstan când a avut loc schimbarea, urmând în Noiembrie crize regionale și blackout electric ceea ce i-a forțat să mute activitățile iar, prețul între timp scăzând. 

Pandemia din 2020 a avut un efect negativ al sentimentului pieței, frica de necunoscut s-a resimțit masiv și a fost un an greu pentru majoritatea piețelor financiare, Bitcoin a scăzut de la peste $10,000 în Februarie cu 50% până la jumătatea lui Martie. În 2019 în schimb, creșterile au fost pe fondul acceptabilității din China, după ce președintele chinez și-a declarat susținerea față de criptomonedă.  

Ce se preconizează? 

Nu putem preconiza sau presupune nimic, putem doar observa piața și mișcările ei pe fundalul întâmplărilor din viața reală. Trebuie să analizăm personal istoricul prețului Bitcoin, mișcările Altcoinurilor față de Bitcoin și să luăm decizii asumate asupra modului în care decidem să tranzacționăm. 

Tranzacționează Bitcoin și alte 450+ de criptomonede pe IXFI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...