Cum a ajuns românul Ion B., fost cerșetor, să o cunoască pe Angelina Jolie

Cum a ajuns românul Ion B., fost cerșetor, să o cunoască pe Angelina Jolie
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 13:42

E un bătrânel care a căpătat casă și dinți de vreun an încoace.Are, în schimb, de-o viață, un talent uimitor: realizează colaje șia fost, fără să-și dea seama, un vajnic exponent al curentului popart. Ion Bârlădeanu, ex-gropar și homeless, actualmente revelație alumii bune din artă, expune zilele acestea în capitala Franței.Vineri după-amiază, înainte de vernisajul de la galeria Anne deVillepoix, Ion B. a avut un musafir neașteptat: Angelina Jolie.,care filmează în oraș pelicula „The Tourist”. Vizita n-a fostîntâmplătoare. Actrița văzuse trailerul documentarului „Lumeavăzută de Ion B.”, realizat de Alexander Nanău, iar regizorul i-aspus povestea protagonistului. Destinul atât de diferit de al ei afascinat-o pe vedetă, care a ținut să-l cunoască pe excentriculBârlădeanu.

E greu de spus cum s-au înțeles cei doi, de-a lungul orelor încare au stat de vorbă: Ion nu vorbește nicio limbă străină. E depresupus că dialogul a fost intermediat de Alexander Nanău, de undeau rezultat și temele de discuție: arta și filmul. Oricum, dincolode dificultățile de comunicare, Angelina s-a declarat încântată delucrările românului, arătându-se interesată să și cumpere câtevacolaje. E de așteptat ca acest potențial client celebru să-i ridicecota lui Bârlădeanu, care se poate trezi bogat, după ce a locuit înghena de gunoi a unui bloc și-a supraviețuit din mila altora. Omulnostru are șanse să se transforme, astfel, într-o altă versiune a”vagabondului milionar”.

Portretul unui derbedeu seducător

„Lumea văzută de Ion B.”, documentar care poate fi urmărit peHBO, spune povestea incredibilă a unui talent care n-a avut nevoiedecât de reviste, un foarfece și ceva lipici pentru a da rezultate.Ion Bârlădeanu, ajuns acum la 64 de ani, e un vasluian fără preamultă carte, care a pierdut, în anii ’90, și puținul pe carereușise să-l adune. Așa se face că, în 2007, când a fost descoperitde artistul Ovidiu Feneș, trăia într-o ghenă de pe Calea Moșilor,unde bătea covoarele locatarilor și le aduna gunoaiele șizăpada.

N-a fost întotdeauna așa: pentru o vreme, a urmat cursurileȘcolii Populare de Artă din București, la care a renunțat, dincauza băuturii. Și a igienei cam precare, după cum mărturiseștesenin. S-a visat actor și regizor, dar a sfârșit prin a face”filme” statice și bidimensionale, decupate din reviste șiîncremenite pe carton. Dar cum din așa ceva n-avea cum să câștigevreun ban, înainte de ’89, a avut și meserii „normale”: a fostgropar, tăietor la gater, „scriitor” pe cruci, paznic, muncitornecalificat la Casa Poporului.

Existența lui Bărlădeanu a avut două constante: sărăcia șicolajele. Cultivându-și talentul nativ, Ion are deja patru deceniide „carieră”, răstimp în care a adunat sute de lucrări. S-a folositde revistele românești și de cele străine, aruncate de comuniștiiinteresați de ce se petrece în lumea decandentă a capitalismului.Își ține, încă, zestrea de hârtie în geamantane și se gândește lacolajul ce va să vină.

Din 2007 încoace, viața lui s-a schimbat: curatorul Dan Popescui-a organizat expoziții, i-a făcut rost de o garsonieră și dedinți. Mai nou, îl „plimbă” prin lume, pe la galerii cu ștaif, undeBârlădeanu expune alături de confrați faimoși, de care până decurând nici măcar n-a auzit. Perioada în care, copleșit de mizeriafiecărei zile, a vrut să se sinucidă a rămas printre celelaltegunoaie de care s-a despărțit acum doi ani. Acum, Ion Bârlădeanu dăinterviuri, apare la televizor, colindă Europa și are cont peFacebook. Ieri, în lista lui de fani figurau 1.890 de persoane, iarpe pagina personală mesajele de felicitare se adunau în ritmconstant. O parte din merit, pentru valul de entuziasm electronic,îi aparține și isprăvii cu Agelina Jolie. Dar principalulrăspunzător pentru succes este, firește, Ion B. însuși. Un „nimeni”care a crezut în el și, după o viață în care toate i-au fostîmpotrivă, a ajuns „cineva”.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Poliția Română, AVERTISMENT important! Noua țeapă care te-ar putea costa scump. Șoferii români, primii vizați
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată lumea
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021