Românii dau iama pe Facebook și Twitter. Suntem pe locul doi în Europa la utilizarea rețelelor de socializare

Redactor:
Elena Hîrțan
Românii dau iama pe Facebook și Twitter. Suntem pe locul doi în Europa la utilizarea rețelelor de socializare
Românii sunt printre cei mai activi utilizatori ai rețelelor de socializare, deși doar 32 la sută din populația țării au acces la internet, potrivit unui studiu Marketers & Consumers, Digital & Connected (MCDC), realizat de IAB Europe.

Românii sunt printre cei mai activi utilizatori ai rețelelor desocializare, deși doar 32 la sută din populația țării au acces lainternet, potrivit unui studiu Marketers & Consumers, Digital& Connected (MCDC), realizat de IAB Europe. Cercetarea a fostrealizată pe un eșantion de peste 32.000 de utilizatori aiinternetului din 16 țări europene și a avut ca obiectiv studiereacomportamentului online, pentru a furniza advertiserilor informațiirelevante despre internauți.

Deși rata de penetrare a internetului în Europa de Est este subcea din țările Europei Centrale, cercetarea a arătat căutilizatorii de internet est-europeni sunt mai activi pe rețelelede socializare. Astfel, potrivit MCDC, 59% dintre internauțiichestionați din Europa de Est și-au actualizat profilul pe rețelelede socializare în ultima lună, comparativ cu media continentală de52%. Ungaria are cea mai ridicată rată de implicare, cu 65%, urmatăde România, cu 61%, și Polonia, cu 56%.

În plus, cei din Europa de Est petrec mai mult timp într-osesiune online, 33% folosind web-ul pentru trei ore sau chiar maimult. De asemenea, ei sunt mai dispuși să accepte intermediereacând fac achiziții online, ponderea celor care cumpără bunuri de laalți utilizatori fiind mai mare decât a celor care leachiziționează de pe site-uri de comerț electronic. Rezultatelearată că apetitul pentru divertismentul online este foarte mare înEuropa de Est. Astfel, 49% dintre cei intervievați în Ungaria,Polonia și România se uită la TV sau la conținut video online, 44%ascultă radioul în timp real pe internet, 31% descarcă muzică și27% se joacă sau pariază online.

Internetul ar trebui să devină obișnuință pentru acrește valoarea serviciilor oferite

„Având în vedere opțiunile existente pentru petrecerea timpuluiliber, românii sunt «condamnați» la a sta mult în fațacalculatorului, mai ales că majoritatea utilizatorilor de internetdin țara noastră au până în 30-35 de ani. Aceștia au o marepredispoziție de a se juca, de a interacționa cu alți utilizatori,de a schimba experiența, fotografii, comentarii”, este de părereBobby Voicu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în socialmedia. Acesta spune că e de preferat ca oamenii care acceseazăinternetul să facă lucruri mai interesante sau mai constructive,însă acest lucru va fi posibil după ce internetul va avea o rată depenetrare mai mare. „În acest moment este important ca Internetulsă devină o unealtă pentru ei, ceva obișnuit, urmând ca, ulterior,să îi «direcționăm» către servicii cu o valoare mai ridicată atâtpentru ei, cât și pentru cei care le creează”, susține BobbyVoicu.

Evoluția rețelelor de socializare a devenit o preocupareconstantă pentru autoritățile naționale și europene, care și-au datmâna pentru a crea norme de siguranță prin care să facă internetulaccesibil și sigur unor categorii mai mari de consumatori. În 2009,mai multe site-uri de socializare au semnat un acord deauto-reglementare numit „Safer Social Networking principles for theEU ” privind importanța siguranței online a copiilor.

La un an după semnarea acestui act, Comisia Europeană a publicatconcluziile evaluării privind punerea în aplicare a acestorprincipii. Raportul se bazează pe testarea acestor site-uri dinperspectiva utilizatorului. Până acum, raportul a fost semnat de 25de site-uri: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube(Google), Hyves, Xbox Live (Microsoft), Windows Live (Microsoft),MySpace, Nasza-klaza.pl, Netlog , One.lt, Piczo, Ratee, Skyrock,SchülerVZ (VZnet), StudiVZ (VZnet), meinVZ (VZnet), Habbo Hotel(Sulake), Galleria IRC (Sulake), Tuenti, Yahoo! Răspunsuri, Yahoo!Flickr și Zap. Lu. Potrivit raportului, majoritatea acestorcompanii le-au acordat minorilor posibilitatea de a se protejaîmpotriva riscurilor online prin facilitarea operațiunilor demodificare a setărilor de confidențialitate, blocarea accesuluianumitor utilizatori sau ștergerea comentariilor sau ainformațiilor nedorite din profilul lor.

Cu toate acestea, mai puțin de jumătate din companiile caregestionează rețele de socializare (40%) întocmesc profiluri aleutilizatorilor sub 18 ani care să fie vizibile, în mod implicit,doar de prietenii acestora și numai o treime dintre acestea au datcurs solicitărilor de ajutor din partea utilizatorilor. ComisiaEuropeană are în vedere dezvoltarea unor sisteme de siguranțăsuplimentare pentru protejarea minorilor care folosesc internetul,venind astfel și în sprijinul părinților care nu știu sau nu potmonitoriza ce se întâmplă cu copiii lor în mediul virtual.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide