Românii dau iama pe Facebook și Twitter. Suntem pe locul doi în Europa la utilizarea rețelelor de socializare

Românii dau iama pe Facebook și Twitter. Suntem pe locul doi în Europa la utilizarea rețelelor de socializare
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 02/05/2012, 23:51

Românii sunt printre cei mai activi utilizatori ai rețelelor desocializare, deși doar 32 la sută din populația țării au acces lainternet, potrivit unui studiu Marketers & Consumers, Digital& Connected (MCDC), realizat de IAB Europe. Cercetarea a fostrealizată pe un eșantion de peste 32.000 de utilizatori aiinternetului din 16 țări europene și a avut ca obiectiv studiereacomportamentului online, pentru a furniza advertiserilor informațiirelevante despre internauți.

Deși rata de penetrare a internetului în Europa de Est este subcea din țările Europei Centrale, cercetarea a arătat căutilizatorii de internet est-europeni sunt mai activi pe rețelelede socializare. Astfel, potrivit MCDC, 59% dintre internauțiichestionați din Europa de Est și-au actualizat profilul pe rețelelede socializare în ultima lună, comparativ cu media continentală de52%. Ungaria are cea mai ridicată rată de implicare, cu 65%, urmatăde România, cu 61%, și Polonia, cu 56%.

În plus, cei din Europa de Est petrec mai mult timp într-osesiune online, 33% folosind web-ul pentru trei ore sau chiar maimult. De asemenea, ei sunt mai dispuși să accepte intermediereacând fac achiziții online, ponderea celor care cumpără bunuri de laalți utilizatori fiind mai mare decât a celor care leachiziționează de pe site-uri de comerț electronic. Rezultatelearată că apetitul pentru divertismentul online este foarte mare înEuropa de Est. Astfel, 49% dintre cei intervievați în Ungaria,Polonia și România se uită la TV sau la conținut video online, 44%ascultă radioul în timp real pe internet, 31% descarcă muzică și27% se joacă sau pariază online.

Internetul ar trebui să devină obișnuință pentru acrește valoarea serviciilor oferite

„Având în vedere opțiunile existente pentru petrecerea timpuluiliber, românii sunt «condamnați» la a sta mult în fațacalculatorului, mai ales că majoritatea utilizatorilor de internetdin țara noastră au până în 30-35 de ani. Aceștia au o marepredispoziție de a se juca, de a interacționa cu alți utilizatori,de a schimba experiența, fotografii, comentarii”, este de părereBobby Voicu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în socialmedia. Acesta spune că e de preferat ca oamenii care acceseazăinternetul să facă lucruri mai interesante sau mai constructive,însă acest lucru va fi posibil după ce internetul va avea o rată depenetrare mai mare. „În acest moment este important ca Internetulsă devină o unealtă pentru ei, ceva obișnuit, urmând ca, ulterior,să îi «direcționăm» către servicii cu o valoare mai ridicată atâtpentru ei, cât și pentru cei care le creează”, susține BobbyVoicu.

Evoluția rețelelor de socializare a devenit o preocupareconstantă pentru autoritățile naționale și europene, care și-au datmâna pentru a crea norme de siguranță prin care să facă internetulaccesibil și sigur unor categorii mai mari de consumatori. În 2009,mai multe site-uri de socializare au semnat un acord deauto-reglementare numit „Safer Social Networking principles for theEU ” privind importanța siguranței online a copiilor.

La un an după semnarea acestui act, Comisia Europeană a publicatconcluziile evaluării privind punerea în aplicare a acestorprincipii. Raportul se bazează pe testarea acestor site-uri dinperspectiva utilizatorului. Până acum, raportul a fost semnat de 25de site-uri: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube(Google), Hyves, Xbox Live (Microsoft), Windows Live (Microsoft),MySpace, Nasza-klaza.pl, Netlog , One.lt, Piczo, Ratee, Skyrock,SchülerVZ (VZnet), StudiVZ (VZnet), meinVZ (VZnet), Habbo Hotel(Sulake), Galleria IRC (Sulake), Tuenti, Yahoo! Răspunsuri, Yahoo!Flickr și Zap. Lu. Potrivit raportului, majoritatea acestorcompanii le-au acordat minorilor posibilitatea de a se protejaîmpotriva riscurilor online prin facilitarea operațiunilor demodificare a setărilor de confidențialitate, blocarea accesuluianumitor utilizatori sau ștergerea comentariilor sau ainformațiilor nedorite din profilul lor.

Cu toate acestea, mai puțin de jumătate din companiile caregestionează rețele de socializare (40%) întocmesc profiluri aleutilizatorilor sub 18 ani care să fie vizibile, în mod implicit,doar de prietenii acestora și numai o treime dintre acestea au datcurs solicitărilor de ajutor din partea utilizatorilor. ComisiaEuropeană are în vedere dezvoltarea unor sisteme de siguranțăsuplimentare pentru protejarea minorilor care folosesc internetul,venind astfel și în sprijinul părinților care nu știu sau nu potmonitoriza ce se întâmplă cu copiii lor în mediul virtual.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
DEMITEREA ŞOC făcută de Florin Cîțu! Decizia i-a uimit pe mulţi
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
STUDIU. Cum vor arăta următoarele 6 luni ale pandemiei
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei