• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

16 lucruri care dovedesc că ești NARCISIST

16 lucruri care dovedesc că ești NARCISIST
Despre narcisiști se spune că se iubesc pe sine mai mult decât orice pe lume...

Oamenii narcisiști sunt greu de abordat, însă ei pot fi lideri de excepție. Antropologul și psihanalistul Michael Maccoby explică în cartea sa „Narcisistul productiv: Promisiunea și pericolul autorității vizionare” că persoanele cu funcții înalte știu să exploateze în mod pozitiv această predispoziție de caracter.

Iată 16 trăsături selectate de Business Insider care sunt specifice oamenilor narcisiști:

Narcisiștilor le place să-i conducă pe ceilalți și să le spună ce să facă. Narcisiștii adoră pozițiile de conducere, având în vedere că sunt capabili să-i domine pe ceilalți.

Narcisiștii sunt de cele mai multe ori foarte buni animatori. „Și un călugăr poate fi un narcisist, dar o persoană precum Kanye West se identifică de minune cu acest tip de caracter”, spune pshihologul Peter Jonason, de la Universitatea din Alabama.

Bărbații tineri sunt predispuși spre narcisism. În urma intervievării a 34.653 de tineri, psihologul Frederick Stinson a descoperit că bărbații se iubesc mai mult pe sine decât femeile, mai ales în perioada activă a vieții. Narcisismul apare în jurul adolescenței și își pierde din intensitate odată cu înaintarea în vârstă.

Persoanele care au o dragoste exagerată față de propria persoană sunt și obsedați de muncă. Sunt, de asemenea, nerăbdători și impulsivi.

Narcisiștii sunt considerați mai atrăgători și mai bine îmbrăcați decât restul persoanelor. Un studiu realizat de Simine Vazire, psiholog la Universitatea din Washington a scos la iveală acest lucru.

Oamenii narcisiști înjură mai des decât ceilalți. Psihologii Nicholas Holtzman și Michael Strube de la Universitatea din Washington au descoperit în urma unei cercetări că subiecții care se iubesc pe sine în mod exagerat își impun punctul de vedere, sunt mai certăreți și tind să folosească în limbaj cuvinte cu conotații sexuale.

Un individ narcisist nu va asculta niciodată discursurile celorlalți. El va aștepta mereu să îi vină rândul pentru a vorbi și pentru a atrage atenția asupra propriei persoane, susține Anita Vangelisti, psiholog la Universitatea din Texas.

Narcisiștii sunt predispuși să se implice mai des în aventuri erotice de scurtă durată, spre deosebire de un individ obișnuit. Femeile narcisiste se îmbracă mai provocator decât celelalte. La rândul lor bărbații narcisiști încearcă să-și etaleze farmecul.

Persoanele narcisiste își înșală partenerii de viață cel mai des. Atunci când se angajează într-o relație, acești oameni simt nevoia să trădeze, potrivit psihologilor de la Universitatea din Alabama.

Narcisiștii se despart după patru luni de întâlniri. Cercetătorii au descoperit că aceasta este durata maximă a unei relații pentru o astfel de persoană.

Atunci când se simt respinși sau ignorați, oamenii narcisiști caută tot felul de metode pentru a se răzbuna pe cei din jur.

În încercarea de a păstra o bună imagine în fața celorlalți, narcisiștii îi subestimează mereu pe cei din jur. „Câștigarea admirației este ca un drog pentru ei”, afirmă Mitja Back, psiholog în cadrul Universității Johannes Gutenberg.

Dezvoltarea dragostei exagerate pentru propria persoană este rezultatul respingerii dar și admirației în exces primite de la părinți în copilărie. Pendularea părinților între aceste două atitudini dezvoltă în cei mici spiritual narcisist.

Bărbații narcisiști se înconjoară de misogini, în timp de ce femeile narcisiste se apropie de bărbați care să le ajute să capete un statut social înalt.

În conversații, persoanele narcisiste lasă deoparte părerile celorlalți pentru a se simți importanți.

Narcisiștii se laudă cu faptul că au o familie perfectă, chiar dacă știu că nu este mereu așa.

Inchide