190 RON, o ceașcă de cafea din excremente de pisică indoneziană. Cea mai scumpă cafea din lume se vinde și în România

190 RON, o ceașcă de cafea din excremente de pisică indoneziană. Cea mai scumpă cafea din lume se vinde și în România
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 07/02/2013, 21:51

Produsă din excrementele ma­mi­ferului Zibeta Asiatică, un felde pisică locală, cafeaua Kopi Luwak a fost declarată cea mai bunăși cea mai scumpă din lume. Se vinde în cele mai exclusivistecafenele și restaurante de pe glob, iar de săptă­mâna aceasta intrăși pe piața din România, importată în exclusivitate de la fabricade stat din Indonezia, cu tot cu certificatul de calitate. Se vindela cutie de 80 de grame cu 250 RON sau la ceașcă, 190 RON.

„Deocamdată este disponibilă doar după ora 18:00, în programulde relaxare, after-work. Este un produs rar, exclusivist, iar atâttimp cât băuturile cele mai vândute la noi sunt cele de lux, credcă se va vinde și această cafea. Clienții sunt, în general, oamenide afaceri sau persoane care au un venit peste medie”, a declaratpentru Gândul IoanaCroitoru, partener la Club Kazeboo București, singurul loc unde sevinde licoarea indoneziană.

România este una din puținele țări în care cafeaua se vinde cutot cu certificat de calitate, parafat de instituțiile despecialitate din Indonezia. Acest act atestă calitatea șiautenticitatea produsului și a fost obținut de unul dintrepartenerii români care a studiat nanotehnologia la Paris și aintrat în contact cu producătorii, fiind pasionat în special destudiul cafelei.

Se face curățirea și dezinfectarea bob cubob

Kopi Luwak este apreciată pentru metoda unică de obținere șicantitatea limitată la doar câteva tone pe an. Mamiferul ZibetaAsiatică se hrănește cu fructele de cafea cele mai coapte și maiaromate dintr-un arbore de cafea arabică. Bobul de cafea esteeliminat intact de animal și este cules apoi de lucrătorii de peplantație, care îl supun unui laborios proces de spălare,dezinfectare, selecție bob cu bob, macerare, uscare și apoiprăjire. Studiile arată că microbiologic este mai curată decâtcafeaua obișnuită.

Piața românească, sub media est-europeană

În România, piața cafelei nu este foarte dezvoltată. Datelearată că un român consumă, în medie, în jur de 2 kg de cafea pe an,sub media est-europeană de circa 3 kg pe an. Conform datelorfurnizate de compania Nielsen, piața de cafea din România seîmparte în prăjită și măcinată – 72%, specialități- 22% și solubilă-6%. „Ca evoluție, cafeaua a înregistrat în 2009 o stagnare avânzărilor în volum față de 2008 și o ușoară creștere în valoare de6,2%, conform datelor raportate lunar la nivel de Total RetailRomania (fără magazine de tip Discount și Cash&Carry)”, searată în informațiile oferite de Nielsen.

Cele mai scumpe cafele din lume

Kopi Luwak a fost declarată cea mai scumpă cafea din lume laînceputul anilor 2000, fiind foarte populară în SUA și Japonia,unde se vinde cu 60 dolari ceașca sau 700 dolari punga de jumătatede kilogram. Locul secund în top este ocupat de Hacienda LaEsmeralda, cafea produsă în Panama, fiind obținută dintr-un fructasemănător cu cireașa. Este apreciată pentru gustul și aroma foarteputernice. Pe locul al treilea este cafeaua Island of St Helena,produsă în insula Sf Elena începând cu secolul al XVII-lea. Cafeauaa fost lăudată de Napoleon Bonaparte după ce a fost exilat peinsulă. Producătorii au început să o exporte în anul 1900, însăproducția este foarte scăzută, în jur de 12 tone anual, iar cerereaeste în creștere.

Între cele mai scumpe cafele din lume a fost inclusă, pe loculal patrulea, El Injerto, din Guatemala, urmată de Fazenda SantaInes din Brazilia, ambele premiate pentru excelență de specialiștiiamericani. Topul este completat de Blue Mountain din Jamaica,vândută în proporție de 85 la sută în Japonia cu circa 100 dedolari pentru un kilogram. Urmează Los Planes din El Salvador ,Kona Coffe din Hawaii- din arbori de cafea care cresc într-o zonăvulcanică, Starbucks Rwanda Blue Bourbon din Rwanda și YaucoSelecto AA din Puerto Rico, toate acestea vândute cu prețuricuprinse între 30 și 50 de dolari jumătate de kilogram.

INFOTipuri de cafea

Se spune că există peste 6.000 de specii de plante de cafea, cucel puțin 25 de tipuri. Arabica și Robusta sunt cele mai cultivateși mai consumate specii, Brazilia fiind cel mai mare exportatormondial. Boabele de Arabica se dezvoltă la altitudini mari,rezultatele fiind de o calitate superioară, cu cele mai bune arome.Deși Arabica reprezintă 80 la sută din consumul global, doar 10procente din acest sortiment îndeplinește toate standardele despecialitate ale cafelei. Aceste boabe conțin jumătate dincantitatea de cafeină a boabelor Robusta. Acestea cresc laaltitudini mai joase, se dezvoltă mai ușor iar abuștii sunt maiproductivi și mai rezistenți la factorii de mediu. Robusta are oaromă lemnoasă, astringentă și se folosește în multe tipuri deespresso, ajutând la obținerea unei creme mai consistente.

INFOCafeaua ecologică

Pentru cultivarea cafelei ecologice se folosesc îngrășămintenaturale din reziduuri de plante, buruienile sunt culese cu mâna,iar dăunătorii sunt eliminați fără pesticide. Cafeaua ecologică seobține, în principal,
din arbuști cunoscuți pentru rezistența la condițiile de mediu șidăunători specifici zonei. Este important ca arbuștii de cafea săfie cultivați pe aceleași suprafețe cu arbori simpli saufructiferi, deoarece concentrația de dioxid de carbon este mult mairedusă. În plus, se evită eroziunea solului, renunțându-se laîngrășămintele minerale și pesticide. Până acum, culturi ecologicese găsesc doar la micii fermieri, pe suprafețe reduse, care pot fiîngrijite corespunzător. Fairtrade este cea mai renumită cafeaecologică.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Vestea dezastruoasă pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Prețul combustibilului, cel mai...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....