190 RON, o ceașcă de cafea din excremente de pisică indoneziană. Cea mai scumpă cafea din lume se vinde și în România

190 RON, o ceașcă de cafea din excremente de pisică indoneziană. Cea mai scumpă cafea din lume se vinde și în România
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 07/02/2013, 21:51

Produsă din excrementele ma­mi­ferului Zibeta Asiatică, un felde pisică locală, cafeaua Kopi Luwak a fost declarată cea mai bunăși cea mai scumpă din lume. Se vinde în cele mai exclusivistecafenele și restaurante de pe glob, iar de săptă­mâna aceasta intrăși pe piața din România, importată în exclusivitate de la fabricade stat din Indonezia, cu tot cu certificatul de calitate. Se vindela cutie de 80 de grame cu 250 RON sau la ceașcă, 190 RON.

„Deocamdată este disponibilă doar după ora 18:00, în programulde relaxare, after-work. Este un produs rar, exclusivist, iar atâttimp cât băuturile cele mai vândute la noi sunt cele de lux, credcă se va vinde și această cafea. Clienții sunt, în general, oamenide afaceri sau persoane care au un venit peste medie”, a declaratpentru Gândul IoanaCroitoru, partener la Club Kazeboo București, singurul loc unde sevinde licoarea indoneziană.

România este una din puținele țări în care cafeaua se vinde cutot cu certificat de calitate, parafat de instituțiile despecialitate din Indonezia. Acest act atestă calitatea șiautenticitatea produsului și a fost obținut de unul dintrepartenerii români care a studiat nanotehnologia la Paris și aintrat în contact cu producătorii, fiind pasionat în special destudiul cafelei.

Se face curățirea și dezinfectarea bob cubob

Kopi Luwak este apreciată pentru metoda unică de obținere șicantitatea limitată la doar câteva tone pe an. Mamiferul ZibetaAsiatică se hrănește cu fructele de cafea cele mai coapte și maiaromate dintr-un arbore de cafea arabică. Bobul de cafea esteeliminat intact de animal și este cules apoi de lucrătorii de peplantație, care îl supun unui laborios proces de spălare,dezinfectare, selecție bob cu bob, macerare, uscare și apoiprăjire. Studiile arată că microbiologic este mai curată decâtcafeaua obișnuită.

Piața românească, sub media est-europeană

În România, piața cafelei nu este foarte dezvoltată. Datelearată că un român consumă, în medie, în jur de 2 kg de cafea pe an,sub media est-europeană de circa 3 kg pe an. Conform datelorfurnizate de compania Nielsen, piața de cafea din România seîmparte în prăjită și măcinată – 72%, specialități- 22% și solubilă-6%. „Ca evoluție, cafeaua a înregistrat în 2009 o stagnare avânzărilor în volum față de 2008 și o ușoară creștere în valoare de6,2%, conform datelor raportate lunar la nivel de Total RetailRomania (fără magazine de tip Discount și Cash&Carry)”, searată în informațiile oferite de Nielsen.

Cele mai scumpe cafele din lume

Kopi Luwak a fost declarată cea mai scumpă cafea din lume laînceputul anilor 2000, fiind foarte populară în SUA și Japonia,unde se vinde cu 60 dolari ceașca sau 700 dolari punga de jumătatede kilogram. Locul secund în top este ocupat de Hacienda LaEsmeralda, cafea produsă în Panama, fiind obținută dintr-un fructasemănător cu cireașa. Este apreciată pentru gustul și aroma foarteputernice. Pe locul al treilea este cafeaua Island of St Helena,produsă în insula Sf Elena începând cu secolul al XVII-lea. Cafeauaa fost lăudată de Napoleon Bonaparte după ce a fost exilat peinsulă. Producătorii au început să o exporte în anul 1900, însăproducția este foarte scăzută, în jur de 12 tone anual, iar cerereaeste în creștere.

Între cele mai scumpe cafele din lume a fost inclusă, pe loculal patrulea, El Injerto, din Guatemala, urmată de Fazenda SantaInes din Brazilia, ambele premiate pentru excelență de specialiștiiamericani. Topul este completat de Blue Mountain din Jamaica,vândută în proporție de 85 la sută în Japonia cu circa 100 dedolari pentru un kilogram. Urmează Los Planes din El Salvador ,Kona Coffe din Hawaii- din arbori de cafea care cresc într-o zonăvulcanică, Starbucks Rwanda Blue Bourbon din Rwanda și YaucoSelecto AA din Puerto Rico, toate acestea vândute cu prețuricuprinse între 30 și 50 de dolari jumătate de kilogram.

INFOTipuri de cafea

Se spune că există peste 6.000 de specii de plante de cafea, cucel puțin 25 de tipuri. Arabica și Robusta sunt cele mai cultivateși mai consumate specii, Brazilia fiind cel mai mare exportatormondial. Boabele de Arabica se dezvoltă la altitudini mari,rezultatele fiind de o calitate superioară, cu cele mai bune arome.Deși Arabica reprezintă 80 la sută din consumul global, doar 10procente din acest sortiment îndeplinește toate standardele despecialitate ale cafelei. Aceste boabe conțin jumătate dincantitatea de cafeină a boabelor Robusta. Acestea cresc laaltitudini mai joase, se dezvoltă mai ușor iar abuștii sunt maiproductivi și mai rezistenți la factorii de mediu. Robusta are oaromă lemnoasă, astringentă și se folosește în multe tipuri deespresso, ajutând la obținerea unei creme mai consistente.

INFOCafeaua ecologică

Pentru cultivarea cafelei ecologice se folosesc îngrășămintenaturale din reziduuri de plante, buruienile sunt culese cu mâna,iar dăunătorii sunt eliminați fără pesticide. Cafeaua ecologică seobține, în principal,
din arbuști cunoscuți pentru rezistența la condițiile de mediu șidăunători specifici zonei. Este important ca arbuștii de cafea săfie cultivați pe aceleași suprafețe cu arbori simpli saufructiferi, deoarece concentrația de dioxid de carbon este mult mairedusă. În plus, se evită eroziunea solului, renunțându-se laîngrășămintele minerale și pesticide. Până acum, culturi ecologicese găsesc doar la micii fermieri, pe suprafețe reduse, care pot fiîngrijite corespunzător. Fairtrade este cea mai renumită cafeaecologică.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021