25% dintre români iau micul dejun o dată pe săptămână. Cum se pierd obiceiurile sănătoase

Redactor:
Mădălina Chițu
25% dintre români iau micul dejun o dată pe săptămână. Cum se pierd obiceiurile sănătoase
Programul încărcat de peste zi, stresul cotidian și procesarea industrializată a alimentelor sunt principalii factori care ne-au forțat să ne schimbăm obiceiurile alimentare.

Programul încărcat de peste zi, stresul cotidian și procesareaindustrializată a alimentelor sunt principalii factori care ne-auforțat să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Aceasta esteconcluzia unui raport al Institutului de Nutriție din SUA,informează The Huffington Post. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institului de Cercetări Alimentare, susține că prețulmic și ambalajele frumos colorate sunt alți factori care nedetermină să alegem alimentele procesate în detrimentul celornaturale.

Potrivit studiului Institutului de Nutriție din SUA, în urmă cu100 de ani 2% dintre mese erau luate în oraș, în timp ce astăzisuntem tentați să mâncăm tot mai rar acasă. Astfel, peste jumătatedintre mese le luăm la restaurant. Raportul mai arată un alt obiceideloc sănătos mai ales în rândul copiilor: unul din cinci micdejunuri este luat la un restaurant de tip fast-food. Dacă întrecut masa în familie era o tradiție, în prezent doar trei astfelde evenimente se petrec săptămânal. Specialiștii în psihologiacopiilor susțin că masa în familie este importantă pentru bunadezvoltare a celor mici, deoarece studiile de specialitate auarătat că, în caz contrar, odată ajunși la vârsta adolescenței, 42%dintre tineri sunt tentați să bea alcool, în timp ce 50% se apucăde fumat.

„Astăzi avem o mare diversitate de alimente, dar în realitatehrana noastră este monotonă și provine din câteva cereale, cartofiprelucrați în fel și chip, câteva sortimente de carne – în specialcea grasă, ouă obținute de la păsări crescute în condițiiindustrializate, grăsimi artificiale și uleiuri suprarafinate”,precizează prof. dr. Gheorghe Menciniciopschi, directorulInstitutului de Cercetări Alimentare. Specialistul afirmă căorga­nismul uman are nevoie de peste cincizeci de nutriențiesențiali pentru a se dezvolta și rămâne sănătos fizic șimental.

„Ali­mentația mileniumului trei este îndr-adevăr gustroasă, dardevitalizată”, subliniază prof. dr. Mencinicopschi. Și româniiși-au modificat obiceiurile în privința alimentației. Potrivit unuistudiu, doar 43% dintre cona­ționali iau micul dejun zilnic.Conștiincioase în privința primei mese a zilei sunt doar persoanelede peste 55 de ani. În plus, 25% dintre români iau micul o dată pesăptămână sau chiar mai rar. Aceștia sunt în special tineri cuvârste cuprinse între 19 și 24 de ani. Potrivit studiului Omnibus,16% dintre români aleg o gustare rapidă la micul dejun, ce constăîn produse de patiserie sărate sau dulci, cereale sau sandviciuri,variante mai puțin sănătoase.

Inchide