Medicii nutriționiști atrag atenția că numărul copiilorsupraponderali este în creștere. Alimentația dezechilibrată, bogatăîn lipide, glucide și făinoase, este principalul factor care ducela creșterea numărului de copii grași din România.
Studii ample pe acest segment nu există, dar potrivit uneicercetări realizate la Cluj, cu date venite de la medicii școlari,3,5 la sută dintre minori sunt obezi, susține prof. dr. NicolaeHâncu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și BoliMetabolice. Specialistul precizează că datele se referă numai laobezitate, dar numărul copiilor cu o greutate mai mare decât ceanormală este mult mai ridicat. „Din păcate, date concrete nuexistă, dar este suficient să ne uităm în jur și vom constata căpuștii din ziua de azi au câteva kilograme în plus”, completeazăpentru gândul prof. dr.Hâncu.
Supraponderalitatea la adolescență – risc de obezitate lamaturitate
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că porția de mâncare acopiilor trebuie să fie făcută „pe măsura lor”, adică o lingură dinfiecare fel de mâncare pentru fiecare an de viață. „Creșterea îngreutate a copiilor se face cu o medie de 2-3 kilograme pe an pânăla vârsta de 9-10 ani.
Cantitatea de grăsime din organism scade treptat pentru a ajungela o valoare minimă în jurul vârstei de 6 ani. După acest moment,celulele adipoase încep să se multiplice din nou până la pubertate,când numărul lor rămâne constant pe viață”, menționează dr.Bilic.
Potrivit bio-nutriționistului Livia Nena, adolescenții care suntsupraponderali prezintă un risc mărit de a suferi de obezitate lamaturitate.
Ciocolata nu trebuie interzisă, ci mâncată culimită
Pentru că un copil nu poate avea restricții alimentare la fel desevere ca o persoană adultă, deoarece organismul este în plinproces de dezvoltare, nutriÂționiștii recomandă eliminarea dindietă a dulciurilor, grăsimilor „rele” și limiÂtarea făinoaselor.”Organismul unui copil se poate dezvolta foarte bine fără nici ungram de zahăr, deși este cel mai bun furnizor de energie.
Alimentul duce la dezechilibre metabolice, provoacă desÂÂcărcăride insulină în corp, insulina fiind hormonul îngrășării”, afirmăbio-nutriționistul Nena. Fructele, mierea, ceÂrealele integrale,fructele uscate sunt opÂțiunile sănătoase de energie recomandate despecialist. Experții în nutriție mai recomandă părinților sărenunțe la nesănătosul obicei de a-i da bani copilului ca să îșicumpere mâncare pentru la școală.
„Sandviciurile făcute în casă sunt mult mai sănătoase,comparativ cu chipsurile, covrigeii sau hamburgerii cumpărați de lacolțul străzii sau de la magazinele de tip fast-food”, spune dr.Livia Nena. Ciocolata, prăjiturile sau bomboanele nu trebuieinterzise cu desăvârșire, ci trebuie mâncate cu limită. „O dată pelună sau pe săptămână nu se întâmplă nimic dacă oferim copiluluicâteva bucăți de ciocolată sau o prăjitură”, conchide dr. Nena.