3,5 la sută dintre copiii români sunt obezi. Ce ar trebui să mănânce ca să fie sănătoși

Redactor:
Mădălina Chițu
3,5 la sută dintre copiii români sunt obezi. Ce ar trebui să mănânce ca să fie sănătoși
Medicii nutriționiști atrag atenția că numărul copiilor supraponderali este în creștere. Alimentația dezechilibrată, bogată în lipide, glucide și făinoase, este principalul factor care duce la creșterea numărului de copii grași din România.

Medicii nutriționiști atrag atenția că numărul copiilorsupraponderali este în creștere. Alimentația dezechilibrată, bogatăîn lipide, glucide și făinoase, este principalul factor care ducela creșterea numărului de copii grași din România.

Studii ample pe acest segment nu există, dar potrivit uneicercetări realizate la Cluj, cu date venite de la medicii școlari,3,5 la sută dintre minori sunt obezi, susține prof. dr. NicolaeHâncu, președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și BoliMetabolice. Specialistul precizează că datele se referă numai laobezitate, dar numărul copiilor cu o greutate mai mare decât ceanormală este mult mai ridicat. „Din păcate, date concrete nuexistă, dar este suficient să ne uităm în jur și vom constata căpuștii din ziua de azi au câteva kilograme în plus”, completeazăpentru gândul prof. dr.Hâncu.

Supraponderalitatea la adolescență – risc de obezitate lamaturitate

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că porția de mâncare acopiilor trebuie să fie făcută „pe măsura lor”, adică o lingură dinfiecare fel de mâncare pentru fiecare an de viață. „Creșterea îngreutate a copiilor se face cu o medie de 2-3 kilograme pe an pânăla vârsta de 9-10 ani.

Cantitatea de grăsime din organism scade treptat pentru a ajungela o valoare minimă în jurul vârstei de 6 ani. După acest moment,celulele adipoase încep să se multiplice din nou până la pubertate,când numărul lor rămâne constant pe viață”, menționează dr.Bilic.

Potrivit bio-nutriționistului Livia Nena, adolescenții care suntsupraponderali prezintă un risc mărit de a suferi de obezitate lamaturitate.

Ciocolata nu trebuie interzisă, ci mâncată culimită

Pentru că un copil nu poate avea restricții alimentare la fel desevere ca o persoană adultă, deoarece organismul este în plinproces de dezvoltare, nutri­ționiștii recomandă eliminarea dindietă a dulciurilor, grăsimilor „rele” și limi­tarea făinoaselor.”Organismul unui copil se poate dezvolta foarte bine fără nici ungram de zahăr, deși este cel mai bun furnizor de energie.

Alimentul duce la dezechilibre metabolice, provoacă des­­cărcăride insulină în corp, insulina fiind hormonul îngrășării”, afirmăbio-nutriționistul Nena. Fructele, mierea, ce­realele integrale,fructele uscate sunt op­țiunile sănătoase de energie recomandate despecialist. Experții în nutriție mai recomandă părinților sărenunțe la nesănătosul obicei de a-i da bani copilului ca să îșicumpere mâncare pentru la școală.

„Sandviciurile făcute în casă sunt mult mai sănătoase,comparativ cu chipsurile, covrigeii sau hamburgerii cumpărați de lacolțul străzii sau de la magazinele de tip fast-food”, spune dr.Livia Nena. Ciocolata, prăjiturile sau bomboanele nu trebuieinterzise cu desăvârșire, ci trebuie mâncate cu limită. „O dată pelună sau pe săptămână nu se întâmplă nimic dacă oferim copiluluicâteva bucăți de ciocolată sau o prăjitură”, conchide dr. Nena.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×