Mădălina Chițu
23.04.2012
Magazin

80% din cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentația nesănătoasă, sedentarism și fumat

80% din cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentația nesănătoasă, sedentarism și fumat
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității atât în România, cât și la nivel mondial. Conform ultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare rămân în topul afecțiunilor cu cea mai mare rată a mortalității.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză amortalității atât în România, cât și la nivel mondial. Conformultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a OrganizațieiMondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare rămân în topulafecțiunilor cu cea mai mare rată a mortalității.
Statisticile preconizează că la nivel mondial, până în anul 2030,23.6 milioane de oameni vor muri din cauza afecțiunilorcardiovasculare. De asemenea, s-a identificat că principalele cauzepentru apariția a peste 80% din cazurile de boli cardiovascularesunt alimentația nesănătoasă, sedentarismul și fumatul.
Strategiile recomandate în raportul Organizației Mondiale aSănătății, de reducere a prevalenței bolilor cardiovasculare lanivel mondial, vizează eliminarea acestor factori de risc.Specialiștii insistă pe reechilibrarea alimentației prin adoptareaunui comportament alimentar sănătos ce presupune consumul zilnic defructe și legume, evitarea alimentelor bogate în grăsimi, sare șizahăr și păstrarea greutății normale. În aceeași măsură, pentruprevenirea afecțiunilor cardiovasculare, la fel de importante suntși activitățile fizice regulate și evitarea fumatului activ șipasiv.
Alcoolul este un alt factor care duce la apariția bolilor de inimă.Potrivit experților în nutriție, acest tip de băutură are 7kilocalorii pe gram, însă nicio valoare nutritivă, stimulândmetabolismul spre sinteză și depozitarea de grăsimi.
Specialiștii precizează că băuturile alcoolice sunt metabolizateexclusiv în ficat, ducând la creșterea nivelului de colesterol”rău” și a trigliceridelor din sânge. Mai mult, pot determina bolihepatice sau afecțiuni cardiovasculare. În plus, alcooluldeshidratează organismul, deoarece blochează eliberarea devasopresină (n.r. – hormon secretat de lobul posterior alhipofizei, care contractă arterele, mărește tensiunea arterială șiinhibă eliminarea apei prin rinichi), iar urina va fi diluată șieliminată în cantitate mare.

Inchide