A fost descoperit scheletul primului OM al CAVERNELOR HOMOSEXUAL. Cum i-au aflat arheologii orientarea sexuală

Redactor:
Alexandra Pele
A fost descoperit scheletul primului OM al CAVERNELOR HOMOSEXUAL. Cum i-au aflat arheologii orientarea sexuală
O echipă de arheologi din Cehia a descoperit rămășițele unui bărbat care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, despre care se crede că ar fi primul "homosexual al cavernelor"

O echipă de arheologi din Cehia a descoperit rămășițele unuibărbat care a trăit în urmă cu 5.000 de ani, despre care se credecă ar fi primul „homosexual al cavernelor”, scrie ziarul britanicThe Telegraph. Concluzia cercetătorilor se bazează pemaniera în care a fost înmormântat bărbatuldupă un ritual rezervat în mod obișnuit femeilorcare au trăit în perioada respectivă.

Osemintele acestuia au fost găsite într-o suburbie a capitaleiRepublicii Cehe, Praga. Arheologii estimează că el ar fitrăit între 2900-2500 înaintea erei noastre, în epocaneolitică, o perioadă de tranziție de la neolitic la epocabronzului, caracterizată prin folosirea uneltelor de aramă curatăși de piatră sau os. Bărbatul, reprezentant al culturii CordedWare, a fost găsit pe partea stângă, cu capul spre est, iar lapicioarele sale se aflau mai multe ulcioare. „Grațieistoriei și etnologiei știm că oamenii din această perioadă îșiluau în serios riturile funerare, deci este foarte puțin probabilca această poziționare să fi fost o greșeală”, a explicatarheologa Kamila Remisova Vesinova, coordonatoarea echipei. Încadrul culturii Corded Ware, bărbații erau îngropați pe parteadreaptă, cu capul îndreptat către vest, alături de arme, ciocane șicuțite de piatră, precum și de mai multe porții de mâncare șibăutură care să-i însoțească pe lumea cealaltă. „Este multmai probabil ca bărbatul să fi avut o orientare sexualădiferită„, spune Vesinova, care susține că poziționarea nupoate fi una întâmplătoare.

„Credem că bărbatul este unul dintre primii oameni care poate fidescris ca aparținând > sauca fiind >”, a precizat și arheologaKaterina Semradova, în cadrul unei conferințe de presă. Arheologiiau mai descoperit în trecut un caz similar, în care ofemeie din epoca mezolitică fusese înmormântată precum unrăzboinic. De asemenea, riturile funerare ale șamanilordin Siberia, dar și ale vracilor erau similare cu cele alefemeilor, însă mormintele lor erau decorate cu accesorii scumpe,adecvate poziției sociale. Arheologii au tras concluzia cămormântul bărbatului găsit într-o suburbie a Pragăi oferă indiciicare susțin teoria că „bărbatul a fost cel mai probabil homosexualsau transsexual”, spune Semradova.

Inchide