Adevărul din spatele calendarului mayaș: Nu este un sfârșit de lume, ci un sfârșit de calendar

Redactor:
Laura Holban
Părerea generală legată de finalul calendarului mayaș este că prevestește venirea Apocalipsei și sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem. Expertul în cultura mayașă, Leonzo Barreno, a venit să dea glas cunoștințelor pe care bătrânii acestei culturi nu aveau ocazia să le rostească

Expertul în cultura mayașă, Leonzo Barreno, susține că teoria, foarte populară de altfel, potrivit căreia calendarul mayașilor anunță sfârșitul lumii pe 21 decembrie 2012, este greșită, scrie Daily Mail. Acesta spune că data marchează începutul unui nou calendar.

Barreno, care a emigrat din Canada în Guatemala în urmă cu 23 de ani, a fost învățat chiar de bătrânii mayași să citească calendarele.”Există două versiuni ale acestei povești. Cea despre care știm cu toți se referă la sensul apocaliptic care i s-a dat Numărătoarei Lungi și cea de-a doua versiune, cea mayașă, pe care rar o vezi menționată în media, deși astă e adevărul”.

„Cât m-am pregătit alături de ei, nu am auzit nici măcar o dată vorbindu-se despre sfârșitul lumii. Pentru ei, este un eveniment fericit și nu unul apocaliptic. Ne apropiem, în fapt, de sfârșitul unui calendar și începutul unuia nou”, a explicat profesorul de jurnalism de la Universitatea Regina. „Este un ciclu. Acest lucru s-a mai întâmplat până acum. După cum zic bătrânii înțelepți, este a cincea oară când ne apropiem de sfârșitul unui calendar”, a mai adăugat Barreno.

Un alt expert, germanul Sven Gronemeyer, s-a declarat de asemenea unul dintre cei care cred că este vorba doar despre sfârșitul calendarului mayaș și nu despre sfârșitul lumii. Gronemeyer a explicat cum a dedus acest lucru din studierea unui artefact cu o inscripție legată de cifrele 2012 și că această dată simbolizează tranziția la o nouă eră în calendarul de 5.125 de ani.

Mulți dintre mayași resping ideea generală din Vest potrivit căreia calendarul prevestește Apocalipsa. Pentru a demonstra cât de puțin se iau în considerare părerile poporului mayaș, profesorul Barreno a exemplificat cum, pentru realizarea peliculei „2012”, mayașii au fost inserați într-o scenă care nu durează mai mult de cinci secunde.

Inchide