Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine

Redactor:
Mădălina Chițu
Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine
Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul în această perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm la suplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar sau pentru a face față stresului cotidian.

Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul înaceastă perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm lasuplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar saupentru a face față stresului cotidian.
Românii sunt mari consumatori de vitamina C. În 2009, conaționaliiau înghițit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină, potrivitdatelor furnizate de Cegedim pentru gândul. Pentru acestemedicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Loculdoi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cuminerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-aucheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se aflăvitaminele A și D luate separat sau împreună, potrivit acel­eiașisurse. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel demedicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei.Așadar vitamine con­sumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluțiapentru creșterea imunității și pentru a face față stresului?Potrivit specialiștilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietăechilibrată bogată în fructe și legume. gândul îți prezintă 4mituri despre suplimente.

La primele semne ale răcelii suntem tentați să luăm cu pumnulvitamina C, deoarece aceasta întărește sistemul imunitar și alungărăceală. Total eronat, sunt de părere nutriționiștii. Potrivitspecialișlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durataunei răceli. De exemplu, în medie, adulții au simtome de răceală 12zile pe an, iar o pilulă poate să micșoreze durata la 11 zile.

Suplimentele de vitamine pot ține locul unei diete echilibrate.Nutri­ționiștii atrag atenția asupra acestui mit, deoareceorganismul are nevoie de vitamine naturale nu sintetizate. Prof.dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet,Nutriție și Boli metabolice, spune că numai în anumite situațiiorganismul are nevoie de un surplus de vitamine. „Femeileînsărcinate au nevoie de un plus de vitamine, pentru ca sarcina sădecurgă normal, iar viitorul copil să fie unul sănătos. Mediculginecolog, în urma unor analize, îi poate recomanda suplimentele,în funcție de deficiențele observate”, precizează mediculnutriționist. Acest tip de medicamente sunt recomandate și în cazulpersoanelor care au scăzut brusc în greutate.

O altă concepție presupune ca persoanele vârstnice și copiii aunevoie de suplimente de vitamine. Medicul Hâncu contrazice aceastăteorie: „Citri­cele sunt extrem de bogate în vitamine, deciorganismul își poate lua doza necesară”.
Suplimentele de vitamine C, E, B6 și B12 scad riscul bolilor deinimă. Cercetătorii de la Asociația Americană de Cardiologie auconstatat că vitaminele E și C nu reduc riscul de infarct și nicipe acela al decesului apărut din cauza afecțiunilorcardiovasculare. În ce privește vitamina B, aceasta poate micșoranivelul homocisteinei, însă nu scade riscul de apariție a bolilorde inimă.
Specialiștii recomandă un stil de viață activ, reducerea număruluide țigări și evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi, care duc lacreștere colesterolului.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide