Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine

Redactor:
Mădălina Chițu
Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine
Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul în această perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm la suplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar sau pentru a face față stresului cotidian.

Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul înaceastă perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm lasuplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar saupentru a face față stresului cotidian.
Românii sunt mari consumatori de vitamina C. În 2009, conaționaliiau înghițit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină, potrivitdatelor furnizate de Cegedim pentru gândul. Pentru acestemedicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Loculdoi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cuminerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-aucheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se aflăvitaminele A și D luate separat sau împreună, potrivit acel­eiașisurse. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel demedicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei.Așadar vitamine con­sumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluțiapentru creșterea imunității și pentru a face față stresului?Potrivit specialiștilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietăechilibrată bogată în fructe și legume. gândul îți prezintă 4mituri despre suplimente.

La primele semne ale răcelii suntem tentați să luăm cu pumnulvitamina C, deoarece aceasta întărește sistemul imunitar și alungărăceală. Total eronat, sunt de părere nutriționiștii. Potrivitspecialișlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durataunei răceli. De exemplu, în medie, adulții au simtome de răceală 12zile pe an, iar o pilulă poate să micșoreze durata la 11 zile.

Suplimentele de vitamine pot ține locul unei diete echilibrate.Nutri­ționiștii atrag atenția asupra acestui mit, deoareceorganismul are nevoie de vitamine naturale nu sintetizate. Prof.dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet,Nutriție și Boli metabolice, spune că numai în anumite situațiiorganismul are nevoie de un surplus de vitamine. „Femeileînsărcinate au nevoie de un plus de vitamine, pentru ca sarcina sădecurgă normal, iar viitorul copil să fie unul sănătos. Mediculginecolog, în urma unor analize, îi poate recomanda suplimentele,în funcție de deficiențele observate”, precizează mediculnutriționist. Acest tip de medicamente sunt recomandate și în cazulpersoanelor care au scăzut brusc în greutate.

O altă concepție presupune ca persoanele vârstnice și copiii aunevoie de suplimente de vitamine. Medicul Hâncu contrazice aceastăteorie: „Citri­cele sunt extrem de bogate în vitamine, deciorganismul își poate lua doza necesară”.
Suplimentele de vitamine C, E, B6 și B12 scad riscul bolilor deinimă. Cercetătorii de la Asociația Americană de Cardiologie auconstatat că vitaminele E și C nu reduc riscul de infarct și nicipe acela al decesului apărut din cauza afecțiunilorcardiovasculare. În ce privește vitamina B, aceasta poate micșoranivelul homocisteinei, însă nu scade riscul de apariție a bolilorde inimă.
Specialiștii recomandă un stil de viață activ, reducerea număruluide țigări și evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi, care duc lacreștere colesterolului.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Mașina anului 2021. Modelul electric cu care Volkswagen a câștiga marele premiu
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
A pus bicarbonat de sodiu în Coca Cola. Ce s-a întâmplat după este ireal: ‘Cea...
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
×
Inchide