Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine

Redactor:
Mădălina Chițu
Adevăruri și mituri despre suplimentele de vitamine
Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul în această perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm la suplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar sau pentru a face față stresului cotidian.

Pentru că răcelile și virozele ne pândesc la tot pasul înaceastă perioadă, mulți dintre noi am fi tentați să apelăm lasuplimentele de vitamine pentru a ne întări sistemul imunitar saupentru a face față stresului cotidian.
Românii sunt mari consumatori de vitamina C. În 2009, conaționaliiau înghițit 4,2 milioane de cutii din amintita vitamină, potrivitdatelor furnizate de Cegedim pentru gândul. Pentru acestemedicamente, românii au plătit peste 23 de milioane de lei. Loculdoi în topul suplimentelor naturale este ocupat de multivitamine cuminerale, respectiv 3,1 milioane de cutii, pentru care s-aucheltuit peste 47 de milioane de lei. Pe locul trei se aflăvitaminele A și D luate separat sau împreună, potrivit acel­eiașisurse. Românii au cumpărat 3 milioane de cutii de astfel demedicamente, pentru care au plătit peste 27 de milioane de lei.Așadar vitamine con­sumate cu pumnul. Să fie o pastilă soluțiapentru creșterea imunității și pentru a face față stresului?Potrivit specialiștilor, suplimentele nu înlocuiesc o dietăechilibrată bogată în fructe și legume. gândul îți prezintă 4mituri despre suplimente.

La primele semne ale răcelii suntem tentați să luăm cu pumnulvitamina C, deoarece aceasta întărește sistemul imunitar și alungărăceală. Total eronat, sunt de părere nutriționiștii. Potrivitspecialișlor, pastila de vitamina C poate doar să reducă durataunei răceli. De exemplu, în medie, adulții au simtome de răceală 12zile pe an, iar o pilulă poate să micșoreze durata la 11 zile.

Suplimentele de vitamine pot ține locul unei diete echilibrate.Nutri­ționiștii atrag atenția asupra acestui mit, deoareceorganismul are nevoie de vitamine naturale nu sintetizate. Prof.dr. Nicolae Hâncu, președintele Federației Române de Diabet,Nutriție și Boli metabolice, spune că numai în anumite situațiiorganismul are nevoie de un surplus de vitamine. „Femeileînsărcinate au nevoie de un plus de vitamine, pentru ca sarcina sădecurgă normal, iar viitorul copil să fie unul sănătos. Mediculginecolog, în urma unor analize, îi poate recomanda suplimentele,în funcție de deficiențele observate”, precizează mediculnutriționist. Acest tip de medicamente sunt recomandate și în cazulpersoanelor care au scăzut brusc în greutate.

O altă concepție presupune ca persoanele vârstnice și copiii aunevoie de suplimente de vitamine. Medicul Hâncu contrazice aceastăteorie: „Citri­cele sunt extrem de bogate în vitamine, deciorganismul își poate lua doza necesară”.
Suplimentele de vitamine C, E, B6 și B12 scad riscul bolilor deinimă. Cercetătorii de la Asociația Americană de Cardiologie auconstatat că vitaminele E și C nu reduc riscul de infarct și nicipe acela al decesului apărut din cauza afecțiunilorcardiovasculare. În ce privește vitamina B, aceasta poate micșoranivelul homocisteinei, însă nu scade riscul de apariție a bolilorde inimă.
Specialiștii recomandă un stil de viață activ, reducerea număruluide țigări și evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi, care duc lacreștere colesterolului.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
Ciocolată de casă cu foi de napolitană – rețeta originală. Ingredientul secret care o face...
Momente uluitoare din culisele serialului „Adela” de pe Antena 1, pe internet! Fanii nu se...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide