Adresele oficiale ale lui Moș Crăciun. Poșta finlandeză: „Ne pregătim să primim 700.000 de scrisori”. Ce se întâmplă cu epistolele copiilor. SPECIAL GÂNDUL

Redactor:
Aura Stan
"Moșule, eu îmi doresc foarte mult anul acesta un brad de Crăciun, că nu am avut niciodată. Mereu am vrut să am un brad frumos împodobit care are beculețe și luminează, așa cum am văzut în casele oamenilor. De la Darius"

„Moșule, eu îmi doresc foarte mult anul acesta un brad de Crăciun, că nu am avut niciodată. Mereu am vrut să am un brad frumos împodobit care are beculețe și luminează, așa cum am văzut în casele oamenilor. De la Darius”

Aceasta este numai una dintre miile de scrisori pe care Moș Crăciun le primește în fiecare an de la copii.

gândul a strâns câteva dintre aceste scrisori, chiar înainte ca cei mici să le depună în căsuța poștală. Pentru a afla ce cadouri își doresc sub brad în 2011, am stat de vorbă atât cu elevii unei școli din București, cât și cu câțiva copii instituționalizați.

Ce-și doresc copiii dintr-un centru de plasament

Copiii instituționalizați nu au prea multe pretenții de la Moș. Pentru a-l impresiona, aceștia au realizat adevărate „opere de artă” cu ajutorul unei foi de hârtie și al unor carioci. În general, aceștia vor ca Moșul să le aducă jucării, cărți și creioane colorate. Departe de a fi imperative, epistolelele celor de la „Salvați Copiii” sunt scrise la modul condițional-optativ sau cu mențiuni de tipul „dacă vrei tu”. În multe dintre ele, aceștia nu uită să-i mulțumească Moșului pentru cadourile de anul trecut.

„Știi că eu nu îți cer multe, dar aș avea nevoie de o pereche de cizme pentru că de când a început să plouă, mă ud mereu la picioare și îmi este foarte frig”, menționează la sfârșitul scrisorii Nați, un băiețel de 8 ani aflat în grija organizației „Salvați Copiii”, după ce îi transmite atât Moșului, cât și Crăciuniței, lui Rudolf și celorlați reni salutări.

De cele mai multe ori, orfanii își arată recunoștința pentru persoanele apărute în viața lor, dispuse să-i iubească și să-i aprecieze. „Vreau să fim ca o familie la Salvați Copiii, scrie Rebeca. „Dragă Moșule, îmi doresc ca Ramona și Izabela (două colege -n.r.) să rămână cu noi pentru totdeauna”, adaugă fetița.

Ce-și doresc elevii de opt ani dintr-o școală din București

Pretențiile celor mici s-au schimbat odată cu trecerea timpului. Dacă acum 10-15 ani, copiii își doreau de la Moș Crăciun cutii cilindrice de bonibon, pijămăluțe cu dantelă și cuburi din lemn, astăzi moșul are o misiune mai grea.

• Majoritatea copiilor vor un Moș Crăciun modern, la curent cu ultimele tehnologii

Picii, iubitori de tehnologie și gadgeturi, îi cer Moșului laptopuri, jocuri pe calculator sau colecții de mașini.

„Eu îmi doresc un PlayStation, niște jocuri video și niște roboți cu telecomandă cu manete”, i-a scris Moșului elevul Ghiocel din clasa a II-a. „Mi-aș dori de la tine un laptop, o rochie lungă și roză și un Play Station„, cere și Ramona, o fetiță de 8 ani. „Vreau un Play Station și un calculator. Dacă mi-ai aduce aceste daruri, eu îți mulțumesc din suflet”, îl asigură pe Moș Crăciun, Gabriel. „Moșule, atât vreau în ciorăpeii puși în brăduleț, un nintendo și un joc Wii-Fi”, îl roagă pe Moș și Anissia. „Eu aș vrea să-mi aduci o sabie și un nunceag de ninja, care să aibă și un arc și niște steluțe”, punctează și Franco. „Eu vreau să-mi aduci toată colecția din Cars2. Și mai vreau toată colecția din Bleiblei”, i-a scris și Mihai. Mario, colegul său de nouă ani, ar vrea să găsească sub brad pe 25 decembrie „o mașină Fulger McQueen din Cars2„, pe care și-a dorit-o „de când era doar un pitic”.

• Unii mai preferă jocuri ca”Nu te supăra, frate!” sau „Gâștele”

Copilașii familiarizați de părinți cu jocurile copilăriei lor, vor de la Moș Crăciun clasicele „Nu te supăra, frate!” sau „Gâștele”. Pe lângă acestea, ei ar vrea și puzzle-uri sau jocuri de lego. „Eu aș dori un Nu te supăra, frate!. Aș mai dori și un lego, orice lego, și cam atât. Nu vreau prea multe, așa că mulțumesc și sărut mâna”, își începe scrisoarea David. Alexandru îl invită pe Moș Crăciun la serbare și-l roagă să-i aducă un cățeluș, Boby, și un robot Transformers.

„Moș Crăciun, mie îmi ești foarte drag și abia aștept să vii la serbare. Eu mi-aș dori un cățeluș, Boby, și un robot Transformers. Eu nu prea am fost cuminte, mă uit în stânga și în dreapta la colegi. Cum consideri că am fost cuminte sau rău, eu te voi adora, fie că îmi aduci cadou, fie că nu îmi aduci cadou”, a scris băiețelul.

• Alții vor un „zuzupet” sau „blugi conici tăiați pentru tati”

Nu puțini sunt copiii care îi vor da bătăi de cap în plus Moșului, pentru că cer și cadouri pentru cei dragi. Alexandra își dorește o păpușă „Baby Amore” și câte un „zuzupet, adică hamster de jucărie” atât pentru ea, cât și pentru sora ei. Fetița îi cere Moșului în scrisoare și cadouri pentru ambii părinți.

Și Nicolae are o listă elaborată pentru Moș. Băiețelul ar fi încântat dacă ar primi în dar o Crăciuniță și un set de table. Pentru mama lui, el ar vrea o geantă încrustată cu cristale Swarovski, numele producătorului austriac fiind, desigur, pocit de elevul din clasa a II-a. „Blugi conici tăiați și o geacă de piele” este cadoul pe care copilul și l-ar dori pentru tatăl lui.

Costin, o fire mai boemă, vrea doar o jucărie de Crăciun, pe care să i-o aleagă Moșul. „Mi-aș dori o jucărie tare frumoasă și prietenoasă și o poți alege tu pe aceea, nu contează pentru că toate sunt frumoase. Doar fericirea contează și bucuria, și iubirea ta. Ești cel mai bun moșneag din țară, te voi iubi mereu”, îi promite acesta Moșului.

Câte scrisori trimit copiii români, englezi, francezi și finlandezi Moșului

Dacă la începutul lunii decembrie, de la oficiile poștale din România, Franța, Anglia și Finlanda se trimit scrisori într-un număr relativ mic, după 10 decembrie, numărul crește semnificativ. Oficialii Poștei Finlandeze au declarat pentru gândul că „Santa Claus” primește aproximativ 600.000-700.000 de scrisori de la copiii din întreaga lume. „Copiii scriu destul de des adresa Moșului și scrisorile în limbile materne, ca rusă, spaniolă, chineză, arabă, sau chiar și în română”, au declarat oficialii companiei finlandeze.

Reprezentanții Poștei Române susțin inițiativele copiilor pe a-i scrie lui Moș Crăciun și uneori, pentru a le veni în ajutor, pun la dispoziția clienților săi un pachet de corespondență promoțional, cu plic și hârtie personalizate. Anul trecut, de exemplu, copiii români au scris de zor Moșului, numărul scrisorilor depășind cifra de 45.000 de scrisori. Potrivit reprezentanților companiilor poștale din Franța și Anglia, copiii din aceste țări trimit în fiecare an între 25.000-30.000 de scrisori.

Recordul a fost atins în 2009, când peste 75.000 de copii din țara noastră i-au scris lui Moș Crăciun. „România s-a clasat atunci pe locul II în lume, în topul celor mai numeroase scrisori trimise în acel an”, ne-au declarat reprezentanții Poștei Române.

Acum trei ani, copiii români au scris mai puțin, dar scrisoriile au fost mai elaborate. ,,În 2008, la inițiativa noastră, a fost redactată cea mai lungă scrisoare adresată lui Moș Crăciun. Câștigătorii au fost 2.110 de elevi brașoveni, reprezentanții World Records Academy omologând această realizare drept un nou record mondial. Scrisoarea a avut 413,80 metri (99,13 metri pătrați). Fiind un eveniment în premieră, reprezentanții poștei finlandeze au decis să păstreze scrisoarea la Oficiul Poștal din satul Moșului pentru a o face cunoscută în toată lumea”, a declarat sursa citată. În cele mai multe dintre situații, copiii, ajutați probabil de părinți, trimit scrisorile pe cea mai cunoscută adresă: Santa Claus’ Main Post Office, Artic Circle, Rovaniemi, Finland.

„Mai rar, apare trecută o adresă din Alaska, populară în Statele Unite. Atunci când nu trec o adresă completă pe plic, la destinatar scriu pur și simplu Santa Claus sau Moș Crăciun, iar destinația este fie Polul Nord, fie Laponia”, au adaugat reprezentanții Poștei Române.

,,Adeseori, copiii din Franța menționează pe plicuri: Père Noël réside au Pôle Nord, Chemin des nuages, Dans les etoiles (Casa lui Moș Crăciun de la Polul Nord. Drumul norilor, Către stele). Este necesar ca numele lui Moș Crăciun să apară undeva scris pe plic”, au menționat reprezentanții poștali din Franța. Același lucru e valabil și pentru britanici, care mai „inventează” adrese ca Hogwarts (locul unde se află școala lui Harry Potter – n.r.), Paradis, Rai, Căsuța Renilor. ,,Uneori copiii englezi îl plasează pe Moș Crăciun în Disneyland”, au menționat cei din Marea Britanie.

Ce se întâmplă cu scrisorile trimise în fiecare an lui Moș Crăciun

Scrisorile redactate de copiii din România și trimise Moșului ajung inițial la Centrul Regional de Tranzit București, după care zboară către Finlanda. Aici, misivele sunt deschise și sortate, în funcție de țara de proveniență. Din miile de scrisori primite, câteva sunt donate Muzeului Provincial din Oulu, Laponia.

,,Povestea spune că, Moș Crăciun are un loc special în Munții Korvatunturi, în casa lui secretă din nordul îndepărtat, unde acesta are o colecție impresionantă de scrisori arhivate. De asemenea, Moșul încearcă să dea un răspuns la cât mai multe scrisori. Cu ajutorul spridușilor, 40.000 dintre acestea primesc și un răspuns în scris, în afară de cadourile lăsate sub brad”, au declarat oficialii finlandezi.

Reprezentanții Poștei Române ne asigură că nicio scrisoare trimisă Moșului nu este aruncată, nici măcar cele netimbrate. ,,Nicio scrisoare nu este aruncată! Sunt foarte rare scrisorile fără timbre, însă în situațiile în care angajații noștri întâlnesc o astfel de trimitere, ea este pusă într-un plic pe care este menționată adresa Moșului. Toate trimiterile ajung în Centrul Regional de Tranzit București de unde sunt expediate spre Helsinki. De acolo, de ele se ocupă autoritățile finlandeze„, a afirmat sursa citată. Bilețelele le dau prilej ,,poștașilor” români să citească epistolele celor mici. ,,În ele apar povești despre viața de zi cu zi a expeditorilor și toate dorințele lor. Micuții îi pun lui Moș Crăciun o mulțime de întrebări despre el însuși, despre spiriduși și reni”, au afirmat angajații poștali din România.

Poșta Finlandeză a găsit o soluție ingenioasă pentru plicurile goale trimise Moșului. ,,Scrisorile sunt uneori reciclate: plicurile goale sunt puse câte 30 într-un pachet și finlandezii le pot cumpăra cu trei euro. Banii merg direct într-un fond Unicef. Astfel, copiii din întreaga lume îi ajută pe alții de seama lor, mai puțin norocoși”, adaugă sursa finlandeză.

Ce daruri trimit unii copii Moșului și ajutoarelor lui

Nu de puține ori, micuții trimit pe lângă ,,lista cu dorințe” și mici atenții. ,,Partenerii finlandezi au dezvăluit că, nu de puține ori, găsesc în corespondența pentru Moș Crăciun desene, fotografii, diverse cadouri, prăjituri și dulciuri. Unii dintre acești copii se gândesc și la ajutoarele lui Moș Crăciun, trimițând pentru puii de ren suzete vechi și morcovi”, au povestit angajații Poștei Române.

Pe lângă acestea, micuții britanici mai trimit Moșului ciorapi groși și „Christmas Pie”, adică plăcintă tradițională cu stafide și scorțișoară, iar cei francezi, biscuiți, brelocuri și magneți cu Turnul Eiffel și chiar pamperși pentru ,,puii de reni”.

,,Copiii francezi trimit uneori și plicuri de dimensiuni mari Moșului, adică lui Père Noël, cu biscuiți, magneți și brelocuri cu Turnul Eiffel. Odată, un băiețel din Nantes i-a trimis și câțiva pamperși pentru puii de ren și bomboane pentru spririduși”, au declarat reprezentanții Poștei Franceze. În premieră, aceștia din urmă, au încurajat și adulții să-i scrie Moșului și au pus la dispoziție și o adresă de e-amail a lui Moș Crăciun.

Există o adresă oficială pentru Moș Crăciun?

Potrivit reprezentanților poștali din România, Franța, Anglia și Finlanda, există mai multe adrese oficiale pentru Moș Crăciun, administrațiile poștale din mai multe state punând la dispoziția clienților lor diverse variante. În cazul unor țări, ca Franța și Anglia, este suficient la destinatar să fie trecut Moș Crăciun. În plus, companiile poștale desemneză pentru această perioadă persoane care să trimită un răspuns copiilor.

Adresele oficiale ale Moșului:

Santa Claus’ Main Post Office, Artic Circle, Rovaniemi, Finland.

United States Postal Service – North Pole Holiday Postmark, Postmaster, 4141 Postmark Dr, Anchorage, AK 99530-9998.

Canada Post – Santa Claus, North Pole, Canada, H0H 0H0

Royal Mail (Regatul Unit) – Santa Claus, Reindeer Land, SAN TA1

Finlanda – Santa Claus’ Main Post Office, Santa’s Workshop Village, FIN-96930 Arctic Circle

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide