Riscul de cancer la sân crește atunci când femeile depășesc 50 de ani. De asemenea, dacă în familie au existat cazuri de tumori canceroase, este posibil să moșteniți. Astfel de factori nu pot fi opriți, însă există metode sănătoase care ajută la prevenirea riscului de cancer mamar, relateză HuffingtonPost.
Potrivit specialiștilor, menținerea greutății printr-o dietă sănătoasă este benefică în prevenirea cancerului. „O femeie își poate micșora șansele la cancer cu aproape două treimi, cu o nutriție bună și o supraveghere atentă a greutății”, susține Cheryl L. Rock, profesor de Medicină Preventivă la Universitatea din California.
Cercetătorii de la Texas A&M au descoperit că prunele și piersicile au un nivel ridicat de antioxidanți care pot ucide celulele canceroase, lăsându-le intacte pe cele sănătoase. De asemenea, 50 de grame de nuci pe zi protejează împotriva cancerului mamar, afirmă specialiștii de la Universitatea „Marshall” din Virginia de Vest.
A consuma cât mai multe legume este un lucru benefic pentru organism, însă două porții de broccoli pe săptămână pot ajuta la protejarea organismului împotriva cancerului la sân. Broccoli conține un compus- indol-3 carbinol- care echilibrează nivelul estrogenului din organism, protejând celulele de la nivelul sânilor.
Datorită cantității mari de acizi grași Omega 3 și vitamina D, somonul s-a dovedit a fi puternic inamic al cancerului mamar. De asemenea, previne și diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare și îmbătrânirea. Aceleași proprietăți le are are și uleiul de masline, aliment recomandat de medici.
Leguminoasele uscate, precum boabele de fasole și mazărea, datorită aportului mare de fibre, antioxidanți și minerale, sunt asociate cu diminuarea riscului de cancer mamar, dar si colorectal.
Pătrunjelul, alături de țelină și de păstârnac, are un rol puternic anticanceros. Înlocuind sarea din alimente cu plante aromatizante, riscul cancerului la sân este diminuat.
Deși au existat studii despre cafea care subliniau efectele nocive ale băuturii, aceasta conține antioxidanți care împiedică distrugerea celulelor sănătoase. Cofeina, principala componentă a cafelei, este o bună luptătoare împotriva cancerului mamar, dar și colorectal.
Cel puțin 180.000 de noi cazuri de cancer mamar sunt descoperite anual.
Sorina Ionașc