Anders Breivik, atacatorul norvegian: „Văd Modern Warfare 2 ca făcând parte din instruirea mea”. PLUS Legătura dintre masacrul de la Oslo și jocurile video

Redactor:
Aura Stan
Sociologii francezi încearcă să "justifice" actul criminal al norvegianului Anders Behring Breivik prin prisma jocurilor video.

Sociologii francezi încearcă să”justifice” actul criminal al norvegianului Anders Behring Breivikprin prisma jocurilor video. Autorul atentatelor de la Oslo s-aautodeclarat atât în timpul anchetei de ieri, cât și în manifestulde 1.500 de pagini postat pe internet, un iubitor al jocurilor deacest tip. Potrivit Le Monde, inculpatul e adeptul jocurilor derol, cum ar fi „Dragon Age”, fiind un expert în World ofWarcraft (WoW).

Citește și: AndersBreivik ar putea fi inculpat pentru crime împotriva umanității.Acuzația se pedepsește cu 30 de ani deînchisoare

Violența grafică a jocurilor video- scene violente, manifestarea unor comportamente agresive -instigă la violență și în viața reală. „Aceasta este ocaracteristică dominantă în rândul criminalilor. Ei sunt fascinațide jocurile video violente cum ar fi World of Warcraft. Expunereaprelungită la acestea provoacă o desensibilizare față de actulcriminal”, afirmă Stéphane Bourgoin, autor al mai multorstudii referitoare la criminali în serie. În dublul atentatnorvegian, jocurile de acest tip au avut un rol important,principalul suspect fiind provocat să acționeze.

La fel ca milioane de alți europeni, Breivik nu e străin de acesthobby. De altfel, în manifestul său online, bărbatul enumeră câtevadin jocurile sale preferate „într-un jurnal de bord dedicatpregătirii celor două atacuri”. Bioshock 2, Fallout 3,World of Warcraft, Dragon Age și Modern Warfare 2 suntprintre cele listate. Despre ultimul joc menționat, criminalulnorvegian a scris că „este probabil cea mai bună simulare militară,precum și unul dintre cele mai bune jocuri ale anului”. Deasemenea, Anders Breivik preciza că jocul face parte din programulsău de instruire. Despre jocuri ca Grand Theft Auto, bogate înconținut sexual și promotoare a violenței, norvegianul nota că”promovează stilul de viață hip-hop”.

Citește și: Ce nume artrebui să ne rămână în minte după tragedia dinNorvegia

În orice caz, autorul atacuriloratentatelor din Norvegia preferă „Modern Warfare 2”, joc desprecare a scris în manifest „că face parte din instruirea sa”. Conformsursei citate, norvegianul se descurcă excelent și la WoW, unuldintre cele mai populare jocuri de rol din mediul virtual. Deși aatins un nivel de joc foarte ridicat, care ar putea indica opractică regulată a acestuia, se pare că Breivik nu poate ficonsiderat un dependent de jocuri video. Abilitatea sa se datoreazăfaptului că a jucat intens timp de un an WoW, pe când avea 25 deani. De altfel, vechii lui colegii de joc au dezvăluitjurnaliștilor că în ultima vreme Breivik se conecta ocazional.

Citește și: AndersBreivik, autorul atentatelor din Norvegia, fan Vlad Țepeș: „A fostun cruciat și erou al românilor. Moștenirea sa merită să fiestudiată în școli”

Acuzatul le recomandă internauțilorîn capitolul 3.26 al ghidului de acțiune să folosească jocurilevideo pe post de alibi, atunci când cei din anturajul lor îisuspectează de ceva anume. În capitolul intitulat „Evităsuspiciunile familiei, vecinilor și ale prietenilor tăi”, Breivik ascris: „Spuneți-le că ați început să jucați World of Warcraft saualt tip de joc online și că veți petrece mai multe luni exersând[…] Spuneți-le că sunteți complet dependent de joc […] Veți fiuimiți că veți putea face într-un mod discret ceea ce aveți degând, dând vina pe acest joc”.

Citește și: Întoarcereacriminalului blond

Pe de altă parte, există și voci care nu validează această ipoteză,că jocurile video pot fi considerate o formă de antrenament a uneiactivități transpuse apoi din mediul virtual în viața reală. Deexemplu, Oliver Mauco, un inginer în design grafic, crede că„un joc video nu poate fi comparat cu o pregătiremilitară”. „Dacă acest lucru ar fi adevărat, aș fi astăzicampion de golf, după orele întregi pe care mi le-am petrecutjucând simulări ale acestui sport pe calculator”, a declarat Maucopentru Le Monde.

Citește și: Anders Breivik asculta muzică în timpulmasacrului: „Voi pune iPod-ul pe volum maxim, ca mijloc de aelimina teama”. Melodia care „inspiră și trezește furia dinom”

Se pare că nu e prima oară cândjocurile video sunt incriminate pentru faptele reprobabilesăvârșite de jucătorii lor în societate. De exemplu, în 1999, unschimb de focuri într-un liceu din orașul Colorado, provocat de unelev, a stârnit controverse în toată lumea cu privire la impactuljocurilor video asupra adolescenților. După acest incident,președintele american de la acea vreme, Bill Clinton, a adusacuzații jocurilor video și a solicitat o anchetă în Congres pentrua măsura impactul acestora în rândul tinerilor. „Congresul americannu a reușit să găsească o legătură directă între cauză și efect”,notează cotidianul francez.

Inchide