Astăzi se împlinesc 500 de ani de la prima călătorie în jurul Pământului. Expediția a fost condusă de Fernando Magellan

Redactor:
Diana Dumitrescu
Astăzi se împlinesc 500 de ani de la prima călătorie în jurul Pământului. Expediția a fost condusă de Fernando Magellan
Exploratorul portughez Fernando Magellan a pornit, pe 20 septembrie 1519, într-o expediție fără precedent, care a marcat prima călătorie în jurul Pământului, finalizată odată cu sosirea într-un port din sudul Spaniei a navei Victoria, pe 6 septembrie 1522.

Nava Victoria a ajuns în sudul Spaniei pe 6 septembrie 1522, cu 18 persoane la bord, după o expediție începută cu trei ani mai devreme, care a înregistrat un succes fără precedent, fiind prima corabie care a înconjurat Pământul.

Povestea expediției a început, însă, în 1494, la doi ani după călătoria navigatorului Cristofor Columb. Descoperirile teritoriale au generat decizia papei Alexandru al VI-lea de a trasa o linie imaginară pe harta lumii pentru a aplana conflictele dintre Spania și Portugalia.

Astfel, Spania avea dreptul să își revendice teritoriile descoperite în partea de vest a liniei imaginare, ce diviza Oceanul Atlantic, iar Portugalia, pe cele din est. Această convenție, acceptată de ambele țări, a fost încheiată pe 7 iunie 1494, sub titulatura de Tratatul de la Tordesillas.

Toate aceste evenimente aveau loc într-o perioadă în care condimentele exotice erau foarte căutate în Europa. Insulele Moluce, ce aparțin în prezent Indoneziei, erau bogate în astfel de mirodenii.

În acest context, exploratorul portughez Fernando Magellan, născut în 1480, credea că „insulele cu mirodenii” se aflau în jumătatea de glob care îi revenea Spaniei, fiind convins că putea ajunge, călătorind prin vest, la ele. Coroana Spaniolă l-a susținut pe portughez, pentru că mirodeniile aveau o valoare echivalentă cu cea a aurului. Această motivație a dus la prima circumnavigație.

Banii insuficienți, intervențiile Regelui Portugaliei, neîncrederea castilienilor în Magellan au generat amânarea expediției.

Astfel, abia pe 20 septembrie 1519, din Sanlúcar de Barrameda au plecat 237 de oameni, împărțiți în cinci nave: Trinidad, nava condusă de Magellan, San Antonio, Concepcion, Santiago și Victoria.

Călătoria a continuat prin insulele Canare, coasta Braziliei și Patagonia – cunoscută azi ca Argentina.

Neîncrederea în Magellan și în evoluția călătoriei a dus, pe 1 aprilie 1520, la răzvrătirea echipajului, sub conducerea lui Juan de Cartagena, Luis de Mendoza și Gaspar de Quesada. Magellan și oamenii lui credincioși au reușit să supraviețuiască revoltei și să își continue călătoria către Insulele Moluce.

Încercând să găsească o trecere spre vestul Americii, în Oceanul Pacific, Magellan a trimis în recunoaștere nava Santiago, care a naufragiat în luna mai a anului 1520.

După trei luni de la acest eveniment, Magellan a decis să continue călătoria cu cele patru nave rămase, găsind strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. În timp ce traversau strâmtoarea Estêvão Gomes, timonierul de pe San Antonio s-a răzvrătit, a traversat Oceanul Atlantic și și s-a întors la Sevilla, cu 55 de oameni la bord.

Magellan a continuat călătoria prin Oceanul Pacific, denumire pe care chiar el a atribuit-o datorită apelor liniștite.

Echipajul a debarcat pe 17 martie pe insula Homonhon. În Insula Mactan, de lângă Cebu, regele a refuzat să se supună invadatorilor și a avut loc o bătălie în timpul căreia Magellan a fost rănit de o săgeată otrăvită, murind pe 27 aprilie 1521.

Nava Concepcion a fost arsă în fața Insulei Bohol, pe 2 mai 1521, pentru că membrii echipajului nu erau suficienți pentru a o conduce.

În noiembrie 1521, navele Trinidad și Victoria au ajuns în Insulele Moluce, au încărcat condimente și s-au văzut nevoite să găsească o cale pentru a se întoarce în Spania.

Nava Trinidad a fost capturată de portughezi, iar Victoria, cu 60 de oameni la bord, a părăsit Insula Tidore pe data de 21 decembrie.

După ce a traversat Oceanul Indian și Capul Bunei Speranțe, a acostat în Spania, cu optsprezece membri la bord, pe 6 septembrie 1522, marcând prima circumnavigație.

Inchide