Au fost DESCOPERITE 657 de INSULE NOI

Redactor:
Mihai Schiau
Au fost DESCOPERITE 657 de INSULE NOI
Pământul are 2.149 de insule-barieră, cu 657 mai mult decât se credea în urmă cu zece ani, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Duke și de la Colegiul Meredith din Raleigh (SUA)

Pământul are 2.149 de insule-barieră, cu 657mai mult decât se credea în urmă cu zece ani, au descoperitcercetătorii de la Universitatea Duke și de la Colegiul Meredithdin Raleigh (SUA), citați de Livescience.com.

În 2001, când a fost condus ultimul studiu de acest tip, sedescoperiseră 1.492 de insule, folosindu-se doar imaginidin satelit. Acum, oamenii de știință au folosit, în plus,hărți topografice.

Insulele-barieră sunt depozite lungi și îngustede nisip și sedimente, situateparalel cu coastele, dar despărțite de acestea pringolfuri, estuare saulagune. Spre deosebire de insulele obișnuite, celebarieră se formează și se erodează alternativ, dincauza valurilor, a mareelor și acurenților marini.

Cele 2.149 de insule-barieră se întind pe 21.000 de kilometri,reprezentând 10% lungimea totală a țărmurilor din lume, aratăstudiul din 2011. Cercetătorii au găsit acest tip de insule de-alungul tuturor continentelor (în afara Antarcticii) și în toateoceanele lumii. 74% dintre aceste insule se găsesc în emisferanordică, mai arată cercetarea.

Insulele-barieră protejează țărmurile de eroziune și dedistrugerile provocate de furtuni și pot reprezenta habitatulmultor animale sălbatice. „Acest studiu dovedește căinsulele-barieră există în orice climat și în orice mare,indiferent de nivelul valurilor sau al mareelor din acestea”, adeclarat Orrin Pilkey de la Universitatea Duke.

„Cele 657 de insule nou descoperite nu au apărut în ultimii zeceani”, explică Matthew Stutz de la Colegiul Meredith. „Ele existădemult, dar fie nu le-am observat cu ajutorul tehnologiei maivechi, fie le-am considerat a fi altceva, în vechiile studii”, adeclarat Stutz.

Spre exemplu, în trecut, cercetătorii considerau căinsulele-barieră nu pot exista în mări care au maree mai înalte de4 metri. Cu toate acestea, noul studiu arată că lanțul cel mai lungde insule-barieră – format din 54 de insule și întins pe 571 dekilometri – se află în Brazilia, într-un loc unde mareele ajung la7 metri înălțime.

Inchide