Averea fondatorului Facebook (26 ani) s-a triplat. Cei mai tineri miliardari ai lumii

Redactor:
Raluca Ion
Averea fondatorului Facebook (26 ani) s-a triplat. Cei mai tineri miliardari ai lumii
Topul celor mai bogați 400 de americani, întocmit de Forbes, nu aduce mari surprize în ceea ce privește liderul, fiind condus, pentru al 17-lea an consecutiv, tot de Bill Gates, care are acum o valoare estimată de 54 de miliarde de dolari.

Topul celor mai bogați 400 de americani, întocmit de Forbes, nuaduce mari surprize în ceea ce privește liderul, fiind condus,pentru al 17-lea an consecutiv, tot de Bill Gates, care are acum ovaloare estimată de 54 de miliarde de dolari. Surprizele apar însăla coada clasamentului. Pentru prima dată, au reușit să treacă delinia de un miliard de dolari, trasată de Forbes, Eduardo Saverinși Dustin Moskovitz, colegii lui Mark Zuckerberg de la Harvard șicofondatori ai Facebook. Saverin, care potrivit Forbes are 28 deani, a reușit să adune 1,15 miliarde de dolari, în timp ce DustinMoskovitz are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari.

Născut cu opt zile înaintea lui Mark Zuckerberg, care are 26 deani, Moskovitz este cel mai tânăr miliardar din lume, noteazăReuters. Doar opt dintre miliardarii Americii au sub 40 de ani,printre aceștia aflându-se și fondatorii Google, Larry Page șiSergey Brin, ambii în vârstă de 37 de ani și ambii deținând averiestimate la 15 miliarde de dolari. Cel mai bătrân magnat de pelistă este David Rockefeller Senior, care până la venerabila vârstăde 95 de ani a reușit să strângă 2,4 miliarde de dolari.

Miliardarii au devenit și mai bogați în2010

Averea liderului miliardarilor din SUA, Bill Gates, a crescut cupatru miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce Warren Buffet,aflat pe locul al doilea, a devenit mai bogat cu cinci miliarde,ajungând la suma de 45 de miliarde de dolari. Larry Ellison,fondatorul și șeful Oracle, are o avere de 27 miliarde de dolari,neschimbată față de 2009, potrivit estimărilor, iar pe locul alpatrulea în top se găsește Christy Walton, moștenitoareafondatorului Walmart Sam Walton, cu 24 miliarde de dolari, înurcare cu 2,5 miliarde. Însă cea mai spectaculoasă ascensiune aînregistrat-o fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, care avea, în2009, două miliarde de dolari pe care i-a înmulțit de mai mult detrei ori. Mai mult de jumătate dintre cei 400 de miliardariamericani și-au crescut averile în ultimul an, în timp ce mai puținde un sfert au devenit ceva mai săraci.

În 2009, peste trei sferturi dintre miliardarii din topul Forbesse confruntau cu scăderea averii, mai arată Reuters. Primii zececlasați în topul Forbes al miliardarilor americani s-au îmbogățitîn ultimul an cu 24,9 miliarde de dolari, după ce pierduseră,potrivit estimărilor, 40 de miliarde de dolari în 2009. Top 10 nu aînregistrat intrări sau ieșiri, însă frații Koch, care controleazăconglomeratul industrial Koch Industries, au urcat în clasament, îndefavoarea celorlalți trei membri moștenitori ai averii Walton și aprimarului din New York, Michael Bloomberg. Miliardarii din topulForbes au o avere totală estimată la 1.370 miliarde de dolari, fațăde 1.270 miliarde de dolari în 2009. Averea minimă necesară pentrua pătrunde în top a revenit la un miliard de dolari, după cecoborâse în 2009 la 950 milioane de dolari.

Inchide