Avertismentele producătorilor de televizoare 3D: Nu vă uitați la filme tridimensionale, dacă ați băut alcool

Redactor:
Mădălina Chițu
Avertismentele producătorilor de televizoare 3D: Nu vă uitați la filme tridimensionale, dacă ați băut alcool
Unele persoane pot avea stări de greață și amețeli atunci când se uită la un televizor 3D, în vreme ce altele acuză dureri oculare după ce au privit mult timp imagini tridimensionale

Stări de amețeală, de greață, dureri de cap și tulburăride vedere sunt doar câteva dintre efectele adverse care pot apăreaîn timpul sau după vizionarea unui film 3D. Parte dintreele sunt recunoscute și de marii producători de televizoare carepermit vederea imaginilor tridimensionale. Astfel, Samsungrecomandă odihnă celor care acuză astfel de simptome în urmavizionării unui film 3D. În caz contrar, susține producătorul,stările de rău se pot înrăutăți. Mai mult, Samsung nurecomandă celor care au băut alcool să se uite la imaginitridimensionale, deoarece stările de amețeală și de greață se potaccentua. Fenomeul 3D nu este recomandat nicifemeilor însărcinate, persoanelor care prezintă un risc crescut deatacuri cerebrale sau care au diferite afecțiuni grave,informează site-ul firstbotstore.com.

Majoritatea producătorilor de televizoare 3D au menționat astfelde avertismente în manualele de utilizare. Dar acesta nu este unmotiv de panică, după cum menționează Luc Saint-Elie, responsabilcu comunicarea la Panasonic, în ediția de marți a ziarului francezLe Temps. De altfel și consolele de jocuri menționează astfel deatenționări. Atsfel, producătorul Nintendo recomandă caultimul său produs, consola 3DS, să nu fie folosită decopiii care au sub 7 ani.

Efectul 3D nu poate fiprocesat în același timp de creier și deochi

Cinefilii sau suporterii competițiilor sportive, care așteaptăexperiențe inedite din partea tehnologiei 3D, ar trebui să își facămai întâi un control oftalmologic, sunt de părere oamenii deștiință de la Centrul Medical din cadrul Universității Rochesterdin New York. Filmele 3D sunt dăunătoare persoanelor careau deja probleme cu vederea, deoarece o sesiune 3D prelungită s-arputea sfârși cu dureri insuportabile de cap.

Iluzia că vedem tridimensional nu poate fi procesată înacelași timp de creierul și ochii umani. Dacă există șimici probleme de vedere, atunci creierul va fi nevoit să facă unefort chiar și mai mare pentru a percepe imaginea respectivă”,spune medicul oftalmolog Deborah Friedman, profesor laUniversitatea Rochester. Specialistul adaugă că persoanelecare au probleme cu vederea se confruntă cu o nouă experiență, iarcentrii nervoși sunt excitați la maximum pentru a oferi ochilorimaginea dorită. Mai mult, specialiștii americani susțincă persoanele care nu văd în mod normal la distanță ar putea să nuperceapă deloc viziunea tridimensională a filmului.

Prof. dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie dinBucurești, a declarat pentru gândul că efectelefenomenului 3D sunt periculoase nu doar pentru vedere. „Persoaneleepileptice pot suferi o criză de epilepsie în timpul unui film.Deși studiile din acest domeniu nu sunt destul de avansate, filmeletridimensionale afectează vederea”, menționează medicul.Pentru a ameliora stările de rău, prof. dr. Poprecomandă purtătorilor de ochelari ca, atunci când merg lacinematograf, să evite așezarea în primele sau în ultimele rânduridin sală. Motivul? Ochii depun efort pentru a percepe imagineaclară. Astfel, locul ideal pentru a viziona un filmtridimensional trebuie ales în rândurile aflate la mijloculsălii.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Modificarea făcută de Lidl după ultimele scandaluri. Ce au decis șefii lanțului de magazine
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Sângele a dat în clocot la Olimp. Vedeta și celebrul ei iubit, prinși iubindu-se pe...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Cum faci acasă cea mai gustoasă prăjitură cu cireșe și bezea. Ingredientul care nu trebuie...
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide