Maria Bîrnaure
27.11.2016
Magazin

Beție, sex în public și provocări neașteptate. Cum arată petrecerea de absolvire a liceenilor din Norvegia

Beție, sex în public și provocări neașteptate. Cum arată petrecerea de absolvire a liceenilor din Norvegia
Trei săptămâni de beție, petreceri sălbatice în fiecare seară și partide de sex în public - așa sărbătoresc adolescenții din Norvegia terminarea liceului. Toate aceste „evenimente" marchează trecerea la viața de adult și se termină cu premii diverse câștigate de tineri, dar și cu o paradă de amploare.

Tinerii din toată Norvegia serbează trecerea la viața de adult într-un mod inedit, printr-o sărbătoare națională a adolescenților care au terminat liceul, numită „Russefeiring” sau „Russ”, echivalentul pentru festivitate de absolvire în limba norvegiană. 

Toți absolvenții trebuie să treacă printr-o serie de provocări pentru a acumula puncte și a câștiga tot felul de premii. Provocările pot merge de la a intra neanunțat în casa unui profesor și a dormi acolo o noapte întreagă fără ca el să știe, până la a face sex în locuri publice. Și, cireașa de pe tort, această petrecere începe înainte ca tinerii șă-și fi dat examenele finale. 

Aled-Dilwyn Fisher, un profesor galez, care a avut șansa să predea în Norvegia chiar în timpul acestei sărbători, a explicat că mare parte dintre provocări nu fac rău nimănui și sunt amuzante. De partea cealaltă, există obiceiuri de-a dreptul grotești, cum ar fi acela în care tinerii trebuie să bea jumătate de litru de bere cu două tampoane în gură. 

Alte provocări includ dormitul în copaci, consumul a diferite cantități de alcool într-o perioadă strictă de timp sau a petrece o întreagă zi la școală mergând de-a bușilea. Lipirea unor afișe pe care scrie „De vânzare” pe mașinile de Poliție sau cursele în pielea goală prin oraș cerând oamenilor prezervative este o altă provocare. 

Tinerii au chiar și o uniformă pe care trebuie să o poarte pe toată perioada de Russfeiring, care durează de pe 1 până pe 17 mai. 

Festivitatea de încheiere a Russfeiring este grandioasă. Absolvenții își pun pe ei haine roșii, albaste, negre sau verzi, în funcție de aria de studiu pe care au urmat-o. Cei mai mulți dintre ei poartă roșu, pentru că au urmat curicula generală, însă există și elevi care se îmbracă în albastru pentru că au studiat business-ul, în negru dacă au studiat comerțul și verde dacă au urmat un program de studii bazat pe agricultură și mediu. 

Toți se plimbă prin orașele lor în mașini, fie că vorbim despre autobuze sau alt tip de automobile. Acestea sunt, deseori, pictate în diferit feluri și pline cu alcool. 

Înregistrările video care au fost făcute la acest eveniment arată cât de mult se bucură adolescenții de acest tip de sărbătoare. 

Inchide