Biserica Învierii de la Mănăstirea Sucevița, inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Galerie foto cu toate siturile acceptate

Redactor:
Gândul
Având zidurile exterioare acoperite în întregime, din secolele al 15-lea și al 16-lea, cu picturi inspirate din arta bizantină, cele șapte biserici din nordul Moldovei sunt unice în Europa și se află deja pe lista UNESCO, din 1993.

Având zidurile exterioare acoperite în întregime, din secoleleal 15-lea și al 16-lea, cu picturi inspirate din arta bizantină,cele șapte biserici din nordul Moldovei sunt unice în Europa și seaflă deja pe lista UNESCO, din 1993. Picturile sunt de o compozițieexcepțională, elegante, iar armonia culorilor se îmbină perfect cuîmprejurimile rurale, potrivit site-ului UNESCO. Biserica Învierii,inclusă în Lista Patrimoniului Mondial duminică, la reuniuneaUNESCO ce se desfășoară în Brazilia, completează acest complex.Zidurile interioare și exterioare sunt în întregime decorate cupicturi datând de la sfârșitul secolului al 16-lea, iar bisericasituată în interiorul Mănăstirii Sucevița este singura care includeo reprezentare a scării Sfântului Ioan Climax.

Tot duminică, la cea de-a 34-a convenție a UNESCO ce are loc laBrasilia (Brazilia), în perioada 25 iulie – 3 august, ComitetulPatrimoniului Mondial a inclus în lista sa alte două extensii -Orașul Graz – Centrul istoric și Schloss Eggenberg (extensie asitului „Orașul Graz – Centrul istoric) (Austria) și ansamblulpaleolitic din Siega Verde (extensie a „siturilor de artăpreistorice din Côa Valley”) (Portugalia, Spania). Din România, peLista UNESCO se află deja, alături de bisericile din nordulMoldovei (incluse în 1993), Rezervația Biosferei Delta Dunării (în1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania(1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), cetățile dacice de laOrăștie (1999), bisericile maramureșene din lemn (1999) și centrulistoric al orașului Sighișoara (1999).

Includerea Bisericii Învierii de la Mănăstirea Sucevița înPatrimoniul Mondial a mai fost discutată și la întrunirea de anultrecut a Comitetului UNESCO, ca extindere a poziției ocupate dejaîn Lista oganizației de bisericile din nordul Moldovei, dar fărăniciun rezultat, comitetul decizând că documentația depusă esteincompletă. De aceea, Consiliul Județean Suceava a alocat, înnoiembrie 2009, comunei Sucevița, fonduri de 50.000 de lei pentrufinanțarea planului de urbanism general necesar pentru documentațiade bază în vederea includerii Bisericii Învierii de la MănăstireaSucevița în patrimoniul UNESCO. În prezent, Lista PatrimoniuluiMondial UNESCO numără 907 situri de „valoare universalăexcepțională”, aflate în 148 de țări. (R.I.)

Inchide