• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Când sexul le provocă SEDENTARILOR atac de cord

Când sexul le provocă SEDENTARILOR atac de cord
"Sexul și exercițiile fizice pot crește riscul atacurilor de cord în cazul celor care nu sunt obșnuiți cu efortul", arată un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor din America.

Sexul și exercițiile fizice pot crește risculatacurilor de cord în cazul celor care nu sunt obșnuiți cuefortul„, arată un studiu publicat în Jurnalul AsociațieiMedicilor din America. Analiza a combinat rezultatele a 14 studiiefectuate pe un număr total de peste 6.000 de pacienți, anunțăHuffington Post.

„Cu cât oamenii depun mai des efort în mod normal, cu atât estemai mic riscul ca activitatea sexuală sau cea fizică să declanșezeatacul de cord”, a declarat Issa Dahabreh, doctor la centrulmedical Tufts din Boston. Aceasta nu spune că persoanele sedentarenu ar trebui să mai facă mișcare deloc, de frica unui atac de cord,ci că ar trebui să își stabilească o rutină și să crească încet înintensitate.

  • „Nu vrem să promovăm prin studiul nostru faptul că oamenii artrebui să renunțe la a mai face mișcare. Din contră, să facă dar săcrească treptat ritmul”, a adăugat Dahabreh.

Oamenii de știință nu au găsit o legătură reală între relațiilesexuale și moartea subită cauzată de probleme cardiace.Răspunsurile pe care le-au găsit se referă la riscul indus de efortîn cazul persoanelor sedentare.

Analiza Asociației Medicilor a combinat 14 alte studii realizatepe pacienți care au suferit atacuri de cord sau au murit subit dincauza unor probleme la inimă. Medicii au căutat să afle ceactivități au făcut pacienții cu două ore înainte ca atacul de cordsă se declanșeze. Cifrele au fost comparate cu aceleași activitățirealizate de oameni care nu au probleme cardiace majore. Studiul acăutat să răspundă la întrebarea: „De ce s-a declanșat acum ataculde cord?”

Rezultatele arată că atunci când persoanele neobișnuite cuefortul fac sex, riscul de a face atac de cord este de trei ori maimare decât la persoanele obișnuite cu efortul. Dacă aceleașipersoane încep brusc un program intens de exerciții fizice, risculcrește de până la cinci ori. Majoritatea persoanelor incluse înstudiu aveau 50-60 de ani, însă doctorii spun că rezultatele suntvalabile pentru persoanele de orice vârstă care se încadrează la”sedentari”.

  • „Dacă nici propria sănătate nu este motiv pentru a facemișcare, atunci nu știu ce altceva i-ar putea determina pe aceștiasă se pună în mișcare”, a declarat Mercedes Carnethon, cardiolog laUniversitatea de Medicină din Northwestern, care nu a luat parte lastudiu.
Inchide