„Car cu boi”, al lui Grigorescu, nu a reușit să depășească nudul „Aișe”, de Camil Ressu. Ce tablouri preferă românii care investesc în artă

„Car cu boi, al lui Grigorescu, nu a reușit să depășească nudul „Aișe, de Camil Ressu. Ce tablouri preferă românii care investesc în artă
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 27/04/2012, 13:55

Licitația-maraton de peste 3 ore, începută joi, în jurul orei21, la Opera Națională și soldată cu 112 tablouri vândute (din 127strigate – record național de 88% al ratei de adjudecare) ale unorpictori impresioniști și postimpresioniști, clasici șicontemporani, a fost un succes veritabil. Asta, chiar dacă vedetaevenimentului, „Car cu boi”, de Nicolae Grigorescu, s-a vândut cu”doar” 155.000 de euro (aproape de limita de jos a valorii estimatede experții casei de licitații, limita de sus fiind 250.000 deeuro) și deci nu a reușit să bată recordul de vânzare pentru unsingur tablou, deținut, din vara anului trecut, de nudul „Aișe”,semnat Camil Ressu.

Dar licitația casei Artmark (casă care a vândut și „Aișe”) areușit fantastica performanță de a crește cotațiile a nu mai puținde 10 autori, inclusiv a lui Nicolae Grigorescu, considerat decritici cel mai mare pictor român al tuturor timpurilor, dar aflatabia pe locul 29 (până ieri), în topul celor mai lichizi artiștiromâni tranzacționați public, în ultimii 15 ani (conform IndexuluiArtmark). Pentru cele 112 tablouri, achizitorii vor plăti fabuloasa(pentru piața românească de artă) sumă de 813.500 euro. Auparticipat la licitație doar 600 de persoane din cele aproape 1.000care și-au anunțat prezența și tot este o (altă) cifră recordpentru România. De altfel, licitația de la Operă a fost cea maimare din întreaga Europă, în 2010.

Tablourile care „fac pui”

Este de așteptat ca, în aceste condiții, randamentul mediu alpieței românești de artă să crească, în 2010, față de 2009, la felcum în 2009 a crescut, față de 2008. Iar asta se întâmplă încondiții de criză financiară, din ce în ce mai acută. De altfel,după felul în care s-a desfășurat licitația și după cum s-aucomportat în timpul licitației competitorii, este limpede că nusunt puțini cei care văd că afacerea investițiilor în artă este câtse poate de profitabilă: cumperi azi un tablou cu 10.000 de euro,iar la anul el are șanse mari de a valora 11.000-12.000 de euro șide a fi vândut, cu puțină șansă, chiar mult peste această sumă.

Deși au fost și capodopere care nu și-au găsit cumpărători (depildă, „Case la Vlaici”, de Camil Ressu, având prețul de pornire10.000 de euro și o valoare estimativă de 12.000 – 17.000 de euro,sau „Interior de poștă dobrogeană”, de Jean Steriadi, cu preț depornire 11.000 de euro și valoare estimativă 12.000 – 16.000 deeuro), unele tablouri s-au vândut chiar cu de 8-9 ori prețul depornire. Așa a fost cazul cu „Florăreasă”, de Apostol Mănciulescu,vândut cu 7.500 de euro, deși licitația pornise de la numai 800 deeuro, iar experții Artmark nu scontau pe un preț mai mare de 1.400de euro. „Țărăncuță”, de Octav Băncilă, o „pânză” de doar 37,5 / 20cm s-a vândut cu 15.500 de euro, licitația pornind de la 3.000 șievaluarea maximă fiind de 5.000 de euro.

Se „prizează” nudurile

În pofida acestor surprize, comportamentul licitatorilor românieste oarecum previzibil, existând anumite teme care suscită,îndeosebi, interesul: nudurile, portretele (îndeosebi cele de copiiși femei), florile și natura moartă.

Identitatea vânzătorilor și cumpărătorilor rămâne, în mareamajoritate a cazurilor, necunoscută (dezvăluită doar celorimplicați în tranzacție). Evident că unele indicii generale, înprivința identității potențialilor cumpărători, există: în jurulOperei erau parcate câteva mașini foarte scumpe (Bentely, PorcheCarrera, Jaguar etc.), iar în sală am zărit reprezentanți ai lumiimondene, precum prințul Paul de România, omul de afaceri JeanValvis sau consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Dar, deși majoritatea tablourilor au fost adjudecate de ceiprezenți în sală (și nu de licitatori prin telefon, sms, fax sauemail), aceștia erau, aproape în totalitate, reprezentanți aicumpărătorilor reali. O excepție notabilă s-ar putea să fie chiarcuplul care a câștigat „Car cu boi” și care a părăsit în pripăsala, imediat după confirmarea vânzării, în aplauzeleasistenței.

„Car cu boi” nu face parte din Patrimoniul CulturalNațional

„Car cu boi” de Nicolae Grigorescu, „Trandafiri” de ȘtefanLuchian sau „Băieți scăldându-se” de Camil Ressu, alte și altecapodopere vândute ieri nu fac parte din Patrimoniul CulturalNațional. Toate aparțin unor colecționari privați și toate pot fivândute oricărei persoane interesate, care poate face, apoi, cedorește cu achizițiile sale.

Doar cele 26.237 de lucrări de Patrimoniu sunt protejate deînstrăinare sau degradare/distrugere. Dacă aparțin unor instituțiipublice (ex.: muzee de artă), nu pot fi vândute, iar dacă fac partedin colecții private, vânzarea se poate face doar dupăneexercitarea de către statul român a dreptului de preemțiune(întâietate la cumpărare) și doar către un cetățean român sau uncetățean străin care se angajează să nu scoată opera din țară.

Motivul neincluderii în patrimoniu a tablourilor scoase joi lalicitație azi este simplu, după cum ne-a explicat Octav Boicescu,șeful Secției de Artă Europeană a Muzeului Național de Artă aRomâniei: conform legislației în vigoare, pentru ca o operă de artăsă fie inclusă în Patrimoniu, trebuie să existe mai întâi o cereredin partea proprietarului sau administratorului acelei opere.Această procedură face ca lucrări de o mare valoare să nu fieclasificate oficial și să li se piardă urma, foarte ușor.

Din patrimoniul cultural românesc fac parte majoritatea operelorartiștilor penelului români, precum și câtevatablouri/desene/schițe semnate de unii dintre cei mai mari pictoriai umanității: Vincent van Gogh, Sandro Boticelli, Albrecht Dürer,Francesco de Goya, Gustav Klimt, Henri Matisse, Claude Monet,Camille Pissarro, Pierre Renoir, Paul Rubens, Tintoretto, Tizianoetc.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și treci pe unde sunt camere. Toți șoferii...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
VIDEO. Un mire din Băile Felix și-a fracturat coloana după ce prietenii lui l-au aruncat...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
Vești bune pentru angajații români de la 1 ianuarie. Statul dă zile libere în plus...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...