Care este mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn

Care este mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn
Publicat: 23/04/2012, 19:38

Procesul de adormire este o rutină dar rămâne totuși un mister, iar deși toți oamenii se întind în pat și adorm noapte de noapte, nimeni nu știe cu exactitate cum se produce această trecere a creierului de la starea de veghe la cea de somn, conform unui material publicat de site-ul LiveScience.com.

Chiar și neurologii nu pot înțelege încă mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe la cea de somn inconștient în întreaga sa complexitate, însă ei susțin că această trecere se produce mai degrabă treptat și nu direct, ca și când ai acționa un comutator.

Conform unui studiu realizat recent de neurologi de la Universitatea Washington din St. Louis, în timpul stadiul de „presomn” al procesului – perioada în care ne întindem în pat, stingem lumina și închidem ochii încercând să ne detașăm de problemele cotidiene – undele cerebrale trec pe activitate de tipul alfa, asociată de obicei stării de veghe tăcută.

„În acest stadiu creierul începe să se decupleze progresiv de mediul înconjurător”, explică Linda Larson-Prior, coordonatoarea acestui studiu. „Subiecții oscilează lent între gândurile cu privire la ceea ce se petrece în jurul lor și cele cu privire la propria persoană”, mai adaugă ea.

Apoi, la un moment dat, intrăm în stadiul de somn de tranziție, cunoscut și drept stadiul I de somn. Undele cerebrale încetinesc, trecând spre o formă de activitate cunoscută drept theta-band, însă se înregistrează încă scurte izbucniri de activitate alfa. Aceste scurte izbucniri de activitate alfa pot să-ți lase impresia că ești încă treaz, conform lui Scott Campbell, directorul Laboratorului de Cronobiologie Umană de la Colegiul Medical Weill Cornell.

Acest lucru se întâmplă spre exemplu atunci când adormim la un film și apoi îți poți aminti mici fragmente din respectiva peliculă până la trecerea în stadiul următor de somn. Acest stadiu II este cel de „adevărat” somn non-REM (fără mișcări rapide ale ochilor), stadiu în care nu se mai înregistrează activitate cerebrală de tip alfa.

Toți neurologii sunt de acord că stadiul II este deja somnul propriu-zis, stadiu asociat cu o reducere și mai importantă a percepției de stimuli externi. Deși suntem adormiți, putem încă să auzim un cuvânt sau două din filmul de la televizor, dar și acestea se pierd treptat.

Apoi intrăm în faza de somn adânc, cu activitate cerebrală delta, în stadiile III și IV și ajungem în sfârșit la somnul REM – stadiul în care visăm.

Dacă stadiile I și II sunt uneori greu de diferențiat la nivel subiectiv față de starea de veghe, 90% dintre oameni recunosc că dormeau dacă sunt treziți după ce au intrat în stadiul III sau IV. Din acel moment tranziția este completă și ne petrecem restul nopții trecând ciclic de la stadiile fără vise II, III și IV la stadiul cu vise (REM).

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...