Care sunt cele mai periculoase produse cosmetice și ce chimicale conțin acestea

Redactor:
Ioana Nicolescu
Asociația „Environmental Working Group" a făcut o listă a cosmeticelor care conțin substanțe chimice periculoase pentru sănătate

Înainte să iasă din casă, femeile folosesc creme, creioane dermatografice, tuș, ruj, fond de ten sau alte produse pentru a ascunde defecte și a scoate în evidență aspectele frumoase ale feței. Însă, față de alimentele de consum și de medicamente, industria cosmeticelor nu este supusă aceluiași regim de inspecții și reguli stricte. Din această cauză există pe piață mai multe cosmetice ale unor branduri celebre care au în compoziție chimicale ce joacă un rol în afecțiuni precum cancerul, problemele întâmpinate de femei la naștere sau îmbolnăvirea organelor interne, scrie Bloomberg.

Asociația „Environmental Working Group” a făcut o listă a cosmeticelor care conțin substanțe chimice periculoase pentru sănătate, urmărind datele furnizate de companii, guvernul american și studiile științifice care analizează subtanțele din care sunt făcute cosmeticele și efectul pe care acestea îl au asupra utilizatorilor.

Sursă Foto: Evan Sung/Bloomberg

Astfel, „Greenwashing sunscreen” de la Aveeno folosește un ingredient care protejează împotriva razelor ultraviolete. „Octinoxate” este o substanță care afecetază tiroida, conform studiilor făcute pe animale. Crema protectoare de la Aveeno are scris pe ea „natural”, motiv pentru care este vândută foarte bine în Statele Unite. Totuși, cercetătorii nu au stabilit până acum dacă o substanță chimică ce este periculoasă în cantități mari afectează organismul și atunci când este folosită în cantitățile foarte mici

De asemenea, femeile nu folosesc aceeași cremă la nesfârșit și cel mai probabil nu se expun vreunui risc major. „Toate ingredientele din cremele de protecție solară sunt selectate cu mare atenție pentru a nu fi periculoase”, spune Jodie Wertheim, purtătoare de cuvânt de la firma Johnson&Johnson, care deține brandul Aveeno.

Sursă Foto: Evan Sung/Bloomberg

Fondul de ten „Firming Foundation Liquid” de la NARS folosește ingredientul „oxibenzone”, care protejează împotriva ultravioletelor, dar cauzează iritații și reacții alergice la lumină în unele cazuri. Substanța chimică este absorbită de piele și circa 97% dintre americani au acum această substanță în organismul lor conform U.S. Centers for Disease Control & Prevention. Potrivit „Environmental Woking Group”, circa 10.500 de ingrediente sunt folosite în produsele cosmetice și numai 13% dintre acestea au fost testate în ultimii 30 de ani.

Sursă Foto: Evan Sung/Bloomberg

„Milani Mosiac Powder” și în general pudrele, fardurile de pleoape care folosesc neurotoxine, precum palmitatul de retinol – responsabile pentru cancer – sunt periculoase. Pentru culoare, pudrele folosesc vopsele care conțin aluminiu, calciu și bariu, care sunt niște neurotoxine cunoscute, iar companiile de cosmetice au autorizație să le folosească numai în cantități foarte mici.

„Aceste substanțe sunt folosite în multe dintre produsele pe care le aplicăm pe față expunându-ne riscului în numeroase rânduri”, spune Stacy Malkan, autoarea cărții Not Just a Pretty Face. The Ugly Side of the Beauty Industry (Nu doar o față drăguță. Partea urâtă a industriei de frumusețe).

O purtătoare de cuvânt a companiei Milani spune că firma respectă regulile și instrucțiunile impuse de U.S. Food & Drug Administrationand Cosmetic Ingrediant Review.

Sursă Foto: Evan Sung/Bloomberg

Revlon ColourStay Cheek Color Mineral Blush conține dioxid de siliciu (cuarț), care este considerat cancerigen și s-a dovedit a fi toxic pentru imunitate și sistemul respirator dacă expunerea la el este îndelungată.

„Produsul nostru conține numai carbon de amorfiu, care nu este periculos, iar dioxidul de siliciu este folosit în cantități foarte mici, care de asemenea nu prezintă nici un pericol”, spune Alan Meyers, cercetătorul șef de la Revlon.

Sursă Foto: Evan Sung/Bloomberg

Lacurile de unghii de la Orly și Spa Rituals folosec toluen (hidrocarbură aromată lichidă, incoloră și inflamabilă), formaldehidă (produs gazos obținut prin dehidrogenarea alcoolului metilic) și rășină de formaldehidă (o substanță care se găsește în oja de la Orly). Orly, OPI, Estee Lauder și Sally Hansen și-au schimbat formulele în 2006 în urma presiunilor făcute de Campaign for Safe Cosmetisc.

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi...
Inchide