La 20 de ani sunt recomandate lactatele, la 30 de ani - alimentele bogate în acid folic, la 40 de ani e nevoie să cobori nivelul colesterolului cu ajutorul fructelor și legumelor. Vezi ce se întâmplă în continuare.
La 20 de ani sunt recomandate lactatele, la 30 de ani -alimentele bogate în acid folic, la 40 de ani e nevoie să coborinivelul colesterolului cu ajutorul fructelor și legumelor, la 50 deani consumul de sare trebuie limitat, iar după 60 de ani trebuie săbei cel puțin opt pahare de apă pe zi.
Nevoile nutriționale ale organismului se schimbă pemăsură ce înaintăm în vârstă. Specialiștii în nutriție susțin căprin adoptarea unei diete adecvate vârstei se pot preveni boliprecum diabetul, afecțiunile cardiovasculare șicancerul.
-
La 20 de ani starea de sănătate este relativbună, sunt de părere experții. În această perioadă avieții există tendința exceselor de orice fel. Specialiștii susțincă persoanele care au 20 de ani fumează excesiv de mult, fac abuzde alcool, iar femeile au tendința de a experimenta tot felul dediete restrictive. Nutriționistul Sarah Schenker recomandă ca laaceastă vârstă să nu renunțăm la micul dejun și să mâncăm cât maimultă brânză, deoarece masa osoasă se dezvoltă și după perioadaadolescenței.
-
La 30 de ani se recomandă alimente care oferăorganismului energie. „În această decadă există tendințade a mânca pe fugă, cât mai sărat, și de regulă preparate de tipfast-food. Pentru că la această vârstă cei mai mulți au o slujbă, orelație stabilă și poate chiar copil, organismul are nevoie deenergie pentru a face față tuturor sarcinilor”, indică dr.Schenker. Astfel, caisele uscate, merele, cafeaua de dimineață,cerealele integrale, iaurtul și ananasul sunt cele mai indicatesurse de energie. În plus, odată cu împlinirea vârstei de 30 deani, crește riscul apariției diferitelor forme de cancer, precumcel de sân sau stomacal. Nutriționiștii recomandă să încludem îndieta zilnică alimente bogate în acid folic, substanță care reduceconsiderabil acest risc. Ficatul, avocado, asparagusul, spanacul,mazărea, portocala și germenii de grâu sunt bogate în acidfolic.
-
La 40 de ani metabolismul începe să”lenevească”. La această vârstă riscul apariției bolilorde inimă și a diabetului este destul de crescut. Organismul nu maipoate metaboliza mâncarea ca la 20 de ani. Astfel, se recomandărenunțarea la carne grasă, precum cea de porc, vită sau miel. Înschimb, carnea de pui sau de pește trebuie inclusă în dietă de celpuțin trei-patru ori pe săptămână. Fructele și legumele nu trebuiesă lipsească din regimul de la această vârstă, ele fiind esențialepentru scăderea nivelului de colesterol. Aceste alimente suntideale și pentru piele, care începe să îmbătrânească, deoarececonțin betacaroten, vitamina E, acizi grași esențiali (ulei demăsline, nuci și semințe).
-
La 50 de ani crește incidența osteoporozei, aafecțiunilor cardiace și a cancerului. Nutriționiștii recomandăpersoanelor care au această vârstă să mănânce mai multe produse dinovâz, deoarece sunt surse bogate în fibre solubile. O altăindicație legată de consumul de sare, care trebuie limitat.Alimente bogate în potasiu, precum salata verde, bananele saucartofii, reduc riscul de accident vascular cerebral sau de bolicoronariene.
-
Începând cu vârsta de 60 de ani rata metabolică scadecu 20-40% față de cea înregistrată la 20 de ani. Astfel,greutatea poate deveni o problemă. De asemenea, riscul de cancercrește semnificativ. Nutriționiștii recomandă persoanelor trecutede 60 de ani să includă în dieta zilnică alimente probiotice,precum iaurtul. În plus, odată cu trecerea anilor, dispare senzațiade sete, dar organismul are în continuare nevoie de lichide pentrua funcționa. Astfel, se recomandă cel puțin opt pahare de apă pezi. După această decadă este indicat să fie limitat consumul decafea, deoarece deshidratează corpul.