Care sunt nevoile nutriționale ale organismului în funcție de vârstă

Redactor:
Mădălina Chițu
Care sunt nevoile nutriționale ale organismului în funcție de vârstă
La 20 de ani sunt recomandate lactatele, la 30 de ani - alimentele bogate în acid folic, la 40 de ani e nevoie să cobori nivelul colesterolului cu ajutorul fructelor și legumelor. Vezi ce se întâmplă în continuare.

La 20 de ani sunt recomandate lactatele, la 30 de ani -alimentele bogate în acid folic, la 40 de ani e nevoie să coborinivelul colesterolului cu ajutorul fructelor și legumelor, la 50 deani consumul de sare trebuie limitat, iar după 60 de ani trebuie săbei cel puțin opt pahare de apă pe zi.

Nevoile nutriționale ale organismului se schimbă pemăsură ce înaintăm în vârstă. Specialiștii în nutriție susțin căprin adoptarea unei diete adecvate vârstei se pot preveni boliprecum diabetul, afecțiunile cardiovasculare șicancerul.

  • La 20 de ani starea de sănătate este relativbună, sunt de părere experții. În această perioadă avieții există tendința exceselor de orice fel. Specialiștii susțincă persoanele care au 20 de ani fumează excesiv de mult, fac abuzde alcool, iar femeile au tendința de a experimenta tot felul dediete restrictive. Nutriționistul Sarah Schenker recomandă ca laaceastă vârstă să nu renunțăm la micul dejun și să mâncăm cât maimultă brânză, deoarece masa osoasă se dezvoltă și după perioadaadolescenței.
  • La 30 de ani se recomandă alimente care oferăorganismului energie. „În această decadă există tendințade a mânca pe fugă, cât mai sărat, și de regulă preparate de tipfast-food. Pentru că la această vârstă cei mai mulți au o slujbă, orelație stabilă și poate chiar copil, organismul are nevoie deenergie pentru a face față tuturor sarcinilor”, indică dr.Schenker. Astfel, caisele uscate, merele, cafeaua de dimineață,cerealele integrale, iaurtul și ananasul sunt cele mai indicatesurse de energie. În plus, odată cu împlinirea vârstei de 30 deani, crește riscul apariției diferitelor forme de cancer, precumcel de sân sau stomacal. Nutriționiștii recomandă să încludem îndieta zilnică alimente bogate în acid folic, substanță care reduceconsiderabil acest risc. Ficatul, avocado, asparagusul, spanacul,mazărea, portocala și germenii de grâu sunt bogate în acidfolic.
  • La 40 de ani metabolismul începe să”lenevească”. La această vârstă riscul apariției bolilorde inimă și a diabetului este destul de crescut. Organismul nu maipoate metaboliza mâncarea ca la 20 de ani. Astfel, se recomandărenunțarea la carne grasă, precum cea de porc, vită sau miel. Înschimb, carnea de pui sau de pește trebuie inclusă în dietă de celpuțin trei-patru ori pe săptămână. Fructele și legumele nu trebuiesă lipsească din regimul de la această vârstă, ele fiind esențialepentru scăderea nivelului de colesterol. Aceste alimente suntideale și pentru piele, care începe să îmbătrânească, deoarececonțin betacaroten, vitamina E, acizi grași esențiali (ulei demăsline, nuci și semințe).
  • La 50 de ani crește incidența osteoporozei, aafecțiunilor cardiace și a cancerului. Nutriționiștii recomandăpersoanelor care au această vârstă să mănânce mai multe produse dinovâz, deoarece sunt surse bogate în fibre solubile. O altăindicație legată de consumul de sare, care trebuie limitat.Alimente bogate în potasiu, precum salata verde, bananele saucartofii, reduc riscul de accident vascular cerebral sau de bolicoronariene.
  • Începând cu vârsta de 60 de ani rata metabolică scadecu 20-40% față de cea înregistrată la 20 de ani. Astfel,greutatea poate deveni o problemă. De asemenea, riscul de cancercrește semnificativ. Nutriționiștii recomandă persoanelor trecutede 60 de ani să includă în dieta zilnică alimente probiotice,precum iaurtul. În plus, odată cu trecerea anilor, dispare senzațiade sete, dar organismul are în continuare nevoie de lichide pentrua funcționa. Astfel, se recomandă cel puțin opt pahare de apă pezi. După această decadă este indicat să fie limitat consumul decafea, deoarece deshidratează corpul.
Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide