Care sunt șansele de supraviețuire în cazul unui infarct produs dimineață

Redactor:
Mădălina Chițu
Care sunt șansele de supraviețuire în cazul unui infarct produs dimineață
Un infarct care se produce în cursul dimineții riscă să fie mai grav decât unul produs în cursul serii, iar șansele de supraviețuire sunt mult mai reduse

Un infarct care se produce în cursul dimineții riscă să fie maigrav decât unul produs în cursul serii, iar șansele desupraviețuire sunt mult mai reduse. Aceasta este concluzia unuistudiu realizat de cercetătorii Centrului Național pentru CercetăriCardiovasculare (CNIC) din Madrid, informează site-ulbbc.co.uk.

Potrivit specialiștilor, se știe de mult timp că ritmulcircadian influențează mai multe procese cardiovasculare, precumpresiunea sangvină, ritmul cardiac și incidența atacurilor de cord,care au tendința de a se produce mai frecvent în momentul în careoamenii se trezesc.

Oamenii de știință, coordonați de dr. Borja Ibanez, au încercatsă determine legătura dintre momentul producerii atacului cardiacși pagubele pe care acesta le provoacă, mai ales asupra țesuturilordevenite inerte în urma unei întreruperi prelungite a alimentăriicu sânge.

Pentru a măsura impactul pe care îl are un infarct asupraorganismului în funcție de momentul zilei, specialiștii aumonitorizat concentrația unei anumite enzime din sângele a peste800 pacienți internați într-o secție de terapie coronariană dinspitalul San Carlos din Madrid, în perioada 2003 și 2009.

Pacienții care aveau cea mai mare cantitate de țesut cardiacdistrus au fost aceia care au suferit un infarct între ora 06.00 șiora 12.00, iar concentrațiile lor din enzima vizată au fost cu 21%mai mari în comparație cu cele ale pacienților care au suferit uninfarct în intervalul 18.00 – 24.00.

Din totalul de pacienți, 269 au suferit atacuri de cord înintervalul 06.00 – 12.00, 240 – în intervalul 12.00 – 18.00, 161 -în intervalul 18.00 – 24.00, și 141 în intervalul 24.00 -06.00.

„Pentru a avea date concrete asupra felului cum afecteazăinfarctul organismul în funcție de momentul zilei avem nevoie demai multe studii care să ateste faptul că cele mai periculoase suntcele produse dimineața”, precizează Judy O’Sullivan, mediccardiolog din Marea Britanie.

Inchide