• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Carența de Omega 3 din timpul vieții intrauterine are un impact negativ asupra dezvoltării creierului

Carența de Omega 3 din timpul vieții intrauterine are un impact negativ asupra  dezvoltării creierului
Carența de Omega 3 - un acid gras esențial - din timpul vieții intrauterine favorizează declanșarea depresiei la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience, informează AFP, citată de Mediafax.

Carența de Omega 3 – un acid gras esențial – din timpul viețiiintrauterine favorizează declanșarea depresiei la vârsta adultă,potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience,informează AFP, citată de Mediafax. Cercetătorii francezi dinBordeaux Olivier Manzoni (INSERM) și Sophie Layé (INRA), împreunăcu mai mulți colegi spanioli au descoperit că deficitul de omega 3din creier perturbă transmisiunile nervoase, iar acest lucru semanifestă încă din stadiul intrauterin. Autorii consideră căstudiul lor a reușit să evidențieze primele elemente de naturăbiologică care sunt capabile să explice corelațiile observate întreregimurile alimentare sărace în omega 3, frecvent întâlnite înțările industrializate, și tulburările de dispoziție, o clasă deafecțiuni din care face parte și depresia.
Un regim alimentar dezechilibrat, sărac în omega 3, diminueazăfuncțiile neuronilor implicați în controlul asupra comportamenteloremoționale (depresii, anxietate etc).
Acizii grași esențiali sunt acele lipide pe care organismul nupoate să le sintetizeze singur și pe care și le procură prinalimentație. Echilibrul dintre ele (omega 3/ omega 6) trebuie săfie menținut la nivelul creierului. „Carențele de omega 3 au unimpact major în timpul perioadei de dezvoltare a creierului, atâtîn stadiul intrauterin, cât și în primii ani ai copilăriei,continuând să se manifeste până în adolescență, la nivelulcortexului prefrontal”, a declarat Sophie Layé, care recomandăalegerea unui regim alimentar variat, în detrimentul recurgerii lasuplimente administrate sub forma unor pastile.
Perturbațiile înregistrate la șoarecii folosiți în cadrul acestuistudiu, ce au fost supuși unui regim alimentat deficitar în omega3, se produc la nivelul a cel puțin două structuri ale creierului -cortexul prefrontal și nucleul accumbens – implicate în proceselede recompensare, motivație și reglare emoțională.

Inchide