Cât cheltuie un cuplu infertil ca să aibă un copil în România

Redactor:
Diana Marcu
Cât cheltuie un cuplu infertil ca să aibă un copil în România
Ca să ai un copil în România, în cazul în care nu poți avea unul obținut dintr-o sarcină pe cale naturală, trebuie să scoți din buzunar în jur de 5.000 de euro.

Ca să ai un copil în România, în cazul în care nu poți avea unulobținut dintr-o sarcină pe cale naturală, trebuie să scoți dinbuzunar în jur de 5.000 de euro. Atât costă analizele medicale,tratamentul de fertilizare și procedura propriu-zisă pentru uncuplu. Sunt români fericiți care au plătit și mai puțin,împlinindu-și visul de a deveni părinți cu jumătate din sumă,respectiv cu 2.300 de euro. Pentru că-n România infertilitatea nu-iconsiderată boală, cei care vor să aibă copii plătesc din buzunartratamentele necesare pentru a deveni mamă și tată.

Dacă în restul Europei există o legislație clară referitoare lasănătatea reproducerii, iar costurile procedurilor de fertilizaresunt incluse în programele de sănătate publică, România nu are nicimăcar un program-pilot prin care 250 de cupluri să aibă șansa de abeneficia de o fertilizare gratuit. Programul Național deFertilizare, considerat de șeful de la Sănătate drept una dinprioritățile ministerului în 2010, trebuia să înceapă de anulacesta. Creditat inițial cu 500.000 de euro, programul s-a amânatdin lipsa finanțării. A fost abandonat pentru că n-a prinsfinanțare, iar proiectul a rămas la comisie, a precizat OanaGrigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

FIV, între 1.700 și 3.000 de euro

Laura P. este, la 33 de ani, însărcinată cu gemeni. Și-a împlinitvisul de a deveni mamă după cinci ani de nenumărate încercări, dupăzeci de investigații și o sarcină extrauterină. În urmă cu patruani a pierdut o trompă și s-a confruntat cu diagnosticul”infertilitate”. „Pentru mine, fertilizarea era singura soluție”,spune tânăra pentru gândul. Așa că a recurs la procedura dereproducere în cadrul unei clinici particulare specializate dinBucurești. Laurei i-a reușit procedura din prima.

„A fost cea mai fericită zi când am văzut rezultatul analizelorde sânge”, spune. Nu se mai gândește la bani și nici lasacrificiile pe care le-a făcut pentru a avea acești copii. „Treiinjecții zilnic, pastile, ovule, analize, dar te gândești larezultat, nu la bani și nici la cât de rău îți poate fi adesea”,mărturisește gravida. Dacă e să tragă linie, ca să-i aibă pegemeni, împreună cu soțul ei, a cheltuit 4.700 de euro doar petratament și pe procedura de fertilizare, nu și pe analizelepremergătoare.

O procedură FIV costă în România, în funcție de clinică, între1.700 și 3.000 de euro, în vreme ce costul medicamentelor destimulare hormonală pleacă de la 2.200 de lei. În funcție de dozăși de durata administrării, costul lor se poate tripla.

30% dintre româncele de peste 35 de ani suntinfertile

În absența oricărui sprijin de la stat, zeci de cupluri de românidevin însă părinți apelând la fertilizare in vitro, plătind minimum1.700 de euro costul procedurii de fertilizare. O fac în țară,într-unul dintre cele 15 centre acreditate, sau în străinătate, deregulă în Ungaria, Austria, Spania sau Israel. De altfel, la nivelnațional, în ultimii ani a crescut cu 3% proporția cuplurilor careapelează la reproducerea asistată. Astfel, în România se efectueazăanual 5.000 de fertilizări in vitro, de 10 ori mai puțin decât înEuropa de Vest. Prin comparație, în Franța sunt peste 150 de centrede fertilizare in vitro, unde se realizează peste 40.000 de cicluriFIV pe an.

La nivel mondial, infertilitatea afectează 15% din cuplurileaflate la vârsta reproductivă, iar numărul cazurilor este încreștere, inclusiv în România. Potrivit asociației „SOSInfertilitatea”, studiile atestă faptul că una din șase persoane(bărbați sau femei) suferă de o formă de infertilitate.

„Rata de infertilitate, atât masculină, cât și feminină, este încreștere din cauza incidenței crescute a bolilor cu transmiteresexuală, a vârstei tot mai înaintate de concepție, precum și amodificărilor de comportament social și alimentar. În România, 30%dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentulajungând la 50% în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani. Dinpăcate, însă, 56% dintre femeile care suferă de această problemă nuse adresează medicului”, a declarat Dragoș Albu, medic coordonatoral Centrului de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană dincadrul unei clinici private.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Larisa Iordache rupe tăcerea! Ce calvar a trăit după ce a fost umilită și jignită...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide