Cât de eficiente sunt șampoanele împotriva căderii părului

Redactor:
Mădălina Chițu
Cât de eficiente sunt șampoanele împotriva căderii părului
După ce au trecut de 35 de ani, 70 la sută dintre oameni încep să se confrunte cu rărirea podoabei capilare, susțin specialiștii. Pentru a opri căderea părului, suntem tentați să cumpărăm tot felul de produse farmaceutice care promit rezultate uimitoare într-un timp relativ scurt.

După ce au trecut de 35 de ani, 70 la sută dintre oameni începsă se confrunte cu rărirea podoabei capilare, susțin specialiștii.Pentru a opri căderea părului, suntem tentați să cumpărăm tot felulde produse farmaceutice care promit rezultate uimitoare într-untimp relativ scurt. Medicii dermatologi afirmă că nu toatetratamentele de tipul șampoanelor sau al loțiunilor stopeazăcăderea firelor de păr și nici nu accelerează creșterea podoabeicapilare.
„Cauza căderii părului este extrem de importantă atunci când dorimsă apelăm la tratamente care să stopeze acest efect. Farmacistul,prietenii sau ceilalți membri ai familiei nu sunt cele mai indicatepersoane care să recomande soluția adecvată împotriva căderiifirelor de păr”, a declarat pentru gândul prof. dr.Anca Zbranca, membru al Societății Române de Dermatologie.

Vopseaua de păr poate duce la cădereapărului

Stresul, tratamentele hormonale, genetica, sarcina și utilizareaproduselor cosmetice agresive, precum vopseaua de păr, decolorantulsau soluția pentru permanent, sunt câteva dintre cauzele căderiipărului. „Factorul genetic influențează decisiv desimea părului încazul bărbaților. Dacă tatăl sau bunicul a suferit de calviție,este foarte probabil ca fiul sau nepotul să aibă aceeași problemă.În acest caz, recuperarea părului cu ajutorul tratamentelormedicamentoase sau pe bază de soluții este imposibilă”, precizeazămedicul dermatolog. Potrivit specialistului, șampoanele sauloțiunile împotriva căderii părului sunt ineficiente mai ales dacăpacientul are afecțiuni la nivelul scalpului provocate de bacteriisau de micoze.
„Acestea fac mai mult rău, deoarece pot astupa și mai mult rădăcinafirului de păr, care este deja afectată”, spune prof. dr. Zbranca.Același lucru este recomandat și în cazul persoanelor care aupielea scalpului grasă. „Acești pacienți pot suferi de boliendocrine, iar șampoanele pentru stimularea creșterii podoabeicapilare pot duce la subțierea firului de păr și la accentuareaprocesului de cădere a părului”, atrage atenția dermatologul.

Căderea părului provocată de stres este singura situație în carerecomandările date de coafeză au rezultate. „Atunci când trecemprintr-o perioadă încărcată, organismul începe să fie «secat» devitamine și minerale, substanțe nutri­tive necesare pentrumenținerea fi­rului de păr sănătos”, indică prof. dr. AncaZbraca.

Pentru a nu agrava căderea părului, dermatologul recomandă să neadresăm specialistului chiar și pentru alegerea unui banalșampon.
„Piața farmaceutică abundă de tot felul de produse «miraculoase»împo­triva căderii părului. Înainte de a cumpăra astfel de produse,trebuie să facem o vizită medicului dermatolog pentru a face un setde analize, iar în urma rezultatelor primite se va recomanda untratament adecvat. Terapia poate consta în soluții, medicamente saucombinate, în funcție de gravitatea cazului”, conchide prof. dr.Zbranca.

Inchide