• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cât e de benefic botoxul. De ce faci riduri în loc să scapi de ele

Cât e de benefic botoxul. De ce faci riduri în loc să scapi de ele
Efect secundar neașteptat în cazul botoxului: provoacă ri­duri. La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Cole­giul Medical Weill Cornell din New York, citează cotidianul britanic „Daily Mail"

Efect secundar neașteptat în cazul botoxului: provoacă ri­duri.La această concluzie au ajuns cercetătorii de la Cole­giul MedicalWeill Cornell din New York, citează cotidianul britanic „DailyMail”.

Potrivit oamenilor de știință, în mod ironic, injectată repetatsau de către neprofesioniști, toxina botulinică poate avea ca efectsecundar apariția de noi riduri. „Practic, paralizarea unoradin­tre mușchii faciali face ca alții să de­vină mai proeminenți,preluând din funcții”, spune dr. David Becker, coor­donatorulcercetării. Specialistul completează că fața tot găseșteposibilitatea de a se exprima, folosindu-se de alți muschi,netratați cu botox, ceea ce duce în timp la apariția mai multorriduri. Dr. Becker precizează că cele mai multe astfel de riduriapar pe nas, care ajunge să se încrețească. Zona ochilor este și eadestul de pretențioasă atunci când vine vorba de injectarea cuaceastă substanță.

Medicul chirurg estetician Călin Doboș spune că prin disparițiaunor riduri de pe zonele tratate cu botox, devin mai vizibileridurile din alte zone unde nu s-a făcut nimic. „De aceea e bine caabordarea feței să fie una cât mai cuprinzătoare, mai completă:botox pentru riduri din partea de sus a feței, iar acidulHyaluronic pentru șanțuri și buze, iar tratamentele faciale culaser sunt ideale pentru textura pielii. În aceste circumstanțe,tratând toată fața și componentele ei, nu vor mai apărea diferențeîntre zone tratate și cele netratate”, recomandă dr. Doboș.

Intervenția poate duce la aparițiadepresiei

Mai mult, persoanele care recurg la injecții cu botox pentrua-și păstra tânăr aspectul facial riscă să devină depresive, susținautorii unui studiu britanic.Oamenii de știință spun că acesteinjecții, pe lângă faptul că umplu golul ridurilor pentru o scurtăperioadă de timp, blochează capacitatea mușchiului de a fi mobil.Astfel, pacienții care recurg la această metodă de înfrumusețare nuîși mai pot exprima sentimentele folosindu-se de mimica feței.”Faptul că reușim să mascăm expresiile negative nu ne face rău, daratunci când nu putem zâmbi sau râde, așa cum o făceam înainte, necreează o stare de anxietate”, explică dr. Judith Grub,coordonatorul studiului. Participanții la cercetare au fostpersoane care au recurs la botox. Subiecții au fost rugați săprivească diferite imagini, după care trebuiau să completeze unchestionar despre ceea ce simțeau referitor la fiecare imagine înparte. În același timp, subiecții trebuiau să scrie la fiecareimagine în parte dacă zâmbesc sau se încruntă.

Injecțiile cu botox încep să își facă efectul după 24 de ore dela administrare, iar rezultatele se pot vedea după cel mult douăsăptămâni. Pentru păstrarea aspectului tânăr este indicatreinjectarea cu botox o dată la aproximativ patru sau șase luni, înfuncție de particularitățile pacientului.
Un tratament cu toxină botulinică costă între 250 și 400 deeuro.

Inchide