Cât te costă o vacanță în „Orașul Stelar” din Rusia. Dumitru Prunariu descrie senzațiile tari din imponderabilitate

Cât te costă o vacanță în „Orașul Stelar din Rusia. Dumitru Prunariu descrie senzațiile tari din imponderabilitate
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 23/04/2012, 20:53

În epoca comunistă era cunoscută drept Unitatea Militară 26266.Apoi a fost redenumit Centrul de Antrenament pentru Cosmonauți”Iuri Gagarin”. Cei care au ajuns acolo i-au zis „Orașul Stelar”.Acum este una dintre atracțiile turistice de lux ale Rusiei.

Orașul Stelar nu și-a schimbat obiectivul. Cosmonauții încă semai antrenează în acest centru de lângă Moscova, însă pe lângă eisunt „strecurați” și turiștii care își permit să se joace de-aexplorarea spațială. Cei mai mulți vor să încerce starea deimponderabilitate care le este oferită în două moduri -hidro-imponderabilitatea (turistul este băgat într-un bazin undedensitatea apei îl face să se miște de parcă ar fi în spațiu) sauzborul în parabole (turistul este urcat într-un avion care, prinparabolele descrise, oferă pe perioade scurte de timp starea deimponderabilitate). Cine e avid de senzații tari poate încerca șiantrenamentul în centrifugă.

Bazinul în care te miști de parcă ai fiimponderabil

Antrenamentul hidrospațial este una dintre atracții. Costă 13.750de euro și durează o zi. După vizita medicală obligatorie, turistuleste băgat într-un costum original de cosmonaut care cântărește 125de kilograme. Apoi este introdus în bazin unde se află o replică aunui modul al Stației Spațiale Internaționale. Turistului i setrasează sarcina să părăsească modulul și să execute lucrări dereparație în exterior. Datorită mediului în care se află, turistulva simți starea de imponderabilitate pe care ar resimți-o uncosmonaut ieșit în spațiul cosmic să execute o reparație.

Singurul român care a zburat în spațiu, Dumitru Prunariu,efectua, în urmă cu 30 de ani, antrenamente similare. „Rușii auavut o idee foarte bună, cu aceste pachete turistice. Cine îșipermite chiar va avea parte de distracție”, a spus Prunariu pentrugândul.Cosmonautul român a explicat, însă, că una ehidroimponderabilitatea și alta e ce simți când chiar zbori înCosmos. „Din punct de vedere al mișcărilor, senzația este aceeașiși în bazin, și în spațiu. Efectul asupra organismului, însă,diferă. În bazin plutești ca și cum ai fi în spațiu, te miști ca șicum ai fi imponderabil, însă nu simți răul de imponderabilitate”, aexplicat cosmonautul român.

Chiar și așa, turiștii sunt asistați de specialiști care îimonitorizează funcțiile vitale și de scafandri care îl ajută încazul în care se încurcă.

Pachetul de 13.750 de euro mai include transportul, cazare patruzile la un hotel de cinci stele din Moscova, excursii în PiațaRoșie, la mausoleul lui Lenin etc. Și bineînțeles, fotografii șifilmări cu turistul în timpul simulărilor.

Centrifugarea blândă

Ceva mai ieftină este atracția turistică ce include accesulturistului în centrifuga unde cosmonauții sunt antrenați să facăfață suprasarcinii gravitaționale. Rușii se laudă că au cea maiperformantă centrifugă din lume, capabilă să simuleze osuprasarcină gravitațională de 30 G (de 30 de ori atracțiagravitațională normală). Cum asta ar însemna moarte sigură, însă,turiștii au parte doar de 4 G, timp de 540 de secunde. Evident,după ce au trecut mai întâi printr-un control medicalamănunțit.

Prețul acestei distracții este de 4.800 de euro. „Dacă seefectuează vizita medicală înainte și suprasarcina se face lapiept-spate totul este suportabil. Nu cred însă că se face șicentrifugare cap – picioare”, explică Dumitru Prunariu, care înurmă cu 30 de ani efectua antrenamente similare în același loc.Cosmonautul a explicat că antrenamentul în centrifugă poatedirecționa suprasarcina la piept și spate, caz în care, pe lângăamețeală, singura problemă este că respiri mai greu. Cândsuprasarcina este distribuită către cap și picioare, însă,antrenamentul devine mult mai dur. „Sângele se scurge sprepicioare, creierul nu mai este alimentat, deci suporți mult maigreu. Apare vederea încețoșată, vederea gri, vederea neagră, îțipoți pierde cunoștința. Eu am efectuat antrenamente cu 8 G piept -spate și 5 G cap – picioare. Oricum, ai o manetă de control în mânăca să poți opri centrifuga atunci când nu mai poți”, a povestitPrunariu.

Cât de mult se aseamănă însă senzația din centrifugă cu cea dintimpul decolării rachetei. „E la fel. Este exact același tip desuprasarcină”, spune cosmonautul român. Totuși, fotoliul dinrachetă este făcut special pe corpul cosmonautului, pentru a-limobiliza. „Fotoliul – deși nu e exact un fotoliu, stăm cugenunchii la gură, cât mai bine imobilizați – este făcut specialpentru a bloca eventualele mișcări laterale ce pot apărea. Laaccelerația aceea, o mișcare laterală necontrolată își poatedesprinde organele, coloana, articulațiile. În centrifugă nu existăpericolul acesta”.

Zborul la gravitate zero

Cea mai mare atracție, însă, rămâne imponderabilitatea în sine, cepoate fi obținută zburând în parabolă. Turistul va fi urcat într-unavion Iliușin 76 MDK, care are o cabină capitonată în care nimeninu se poate răni în momentul în care începe să plutească.

La altitudinea de 6.000 de metri, avionul accelerează în sus, înunghi de 45 de grade, făcând turistul să experimenteze osuprasarcină gravitațională de 2 G. Apoi avionul decelerează brusc,moment în care survine starea de imponderabilitate. Cum aceastăperioadă nu durează decât 25 de secunde, turistului i se asigură 10astfel de parabole în timpul unui zbor.

Totuși, un avion Iliușin 76 MDK nu va decola decât dacă areminimum 15 turiști la bord, care au plătit împreună 45.000 de euro.Cine dorește să se alăture unui grup deja format trebuie săplătească 5.200 de euro.

Turism spațial

Simulările din Orașul Stelar sunt, însă, pentru unii oameni doar unpreambul la călătoria reală în spațiu. Aici s-a antrenat și omul deafaceri american Dennis Tito, primul turist care a zburat vreodatăîn spațiu. Tito ar fi plătit 20 de milioane de dolari pentru acestlucru. Potrivit Agenției Spațiale din Rusia, însă, în 10 – 15 ani,zborurile de agrement în spațiu vor costa mult mai puțin și nu vormai fi o raritate. La fel crede și Dumitru Prunariu, care asigurăpotențialii turiști că o călătorie în afara planetei nu este unlucru atât de înfricoșător. „Nici pe departe. Trebuie să fii aptdin punct de vedere medical, dar nu făcut de fier. Poate fi odistracție și sunt niște senzații, nu neapărat tari, darinteresante”, a spus Prunariu.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Verdict îngrozitor pentru Christian Eriksen! Pune ghetele în cui!
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...