Ce e în capul adolescentului român: să fie ascultat și să aibă bani

Redactor:
Diana Marcu
Ce e în capul adolescentului român: să fie ascultat și să aibă bani
O persoană care vrea să fie ascultată, care să deprindă școala vieții, dar care e încrezătoare în forțele proprii, așa este liceanul român, spune psihologul Cristina Lazăr pentru Gândul.

Chiar dacă, spune specialistul, „nu întotdeauna părintele are orezolvare ideală a problemelor care țin de școală, ori de abordarearelației elev-profesor”. Psihologul susține că 228 dintre eleviichestionați au declarat că se înțeleg cu părinții foarte bine șiasta pentru că adesea aceștia vin la școală pentru a le luaapărarea copiilor, pentru a-i disculpa pe aceștia.

Învață ce nu le place și nu li se explică utilitateaunor materii

De altfel, școala este un punct sensibil în cercetare. Potrivitconcluziilor, majoritatea tinerilor conștientizează valoareacunoștințelor acumulate în școală, însă nu consideră că sistemulactual de învățământ răspunde cererilor lor. „Își pun întrebărireferitoare la motivele pentru care învață, la efectele acesteiînvățări. Adolescentul trăiește senzația că «trebuie să învețe cenu-i place», în cele mai multe dintre cazuri această neplăcerefiind consecința impunerii, a unei mize prea mari puse pe materiarespectivă, fără însă a-i fi explicată și utilitatea aceleimaterii”, spune Cristina Lazăr. Deși acordă educației o mareimportanță în formarea lor, adolescenții consideră că «experiențade viață» excede școlii.

Fetele vor Jurnalism, băieții – Politehnică

Pentru unii dintre ei, viitorul profesional este un subiectcentral, clar. Astfel, 65 la sută din elevi acordă un interesdeosebit materiilor școlare corelate cu viitoarea profesie, învreme ce există și adolescenți care nu au fixată o profesie anumesau sunt influențați de părinți și apropiați (trei la sută).

„Modelele profesionale sunt oferite de mediul social, de «moda»referitoare la anumite profesii mai căutate în momentul acesta”,spune Cristina Lazăr, amintind de profesiile la modă în acestmoment – Jurnalism și Comunicare – pentru fete, și Politehnică șiASE, în cazul adolescenților băieți.

Majoritatea știe că diploma contează, chiar dacă adesea arevaloare de accesoriu, așa că își doresc să urmeze o formă deînvățământ superior, mai zice psihologul. Din rezultatelestudiului, rezultă că profesorul nu mai este perceput ca un modeldacă nu tratează cu interes activitatea în care este implicat.”Comunicarea disfuncțională, mentalitățile învechite și inflexibilede care dau dovadă unele cadre didactice îndepărtează elevul, îldetermină să își piardă încredera în capacitatea școlii de a generaceva prolific pentru el”, susțin inițiatorii studiului.

La rândul ei, Daniela Gheorghe, psiholog, spune ca, din păcate,în România nimeni nu e preocupat în mod real de problemeleadolescentului. „Tinerii nu au deprinderi de viață, nu suntconsultați când se realizează programa școalară și nici nu suntimplicați în consiliile de specialitate. Mai mult, nu li se face înmod real o orientare școalră în ciclul gimnazial , și nicioinformare vocațională în liceu”.

O persoană care vrea să fie ascultată, care să deprindă școalavieții, dar care e încrezătoare în forțele proprii, așa esteliceanul român, spune psihologul Cristina Lazăr pentru Gândul. „E clar unoptimist, care susține că deține calitățile necesare pentru arăzbate, pentru a fi un câștigător”, completează specialistulpotretul robot al românului între 15 și 17 ani, elev la orice liceudin București.

Realizat pe un eșantion de 300 de tineri, studiul relevă căaceștia sunt interesați de dezvoltarea personală, de relația pecare o au cu părinții, de asigurarea confortului financiar, dar șide profesori.

Așadar, familie, prieteni, studiu și preocupări psihologice șifilosofice – toate aceste noțiuni populează universuladolescentului român. E normal, susțin psihologii, bazându-se pecifre potrivit cărora 49 la sută dintre liceeni sunt preocupați dedezvoltare personală, 31 la sută de relația cu părinții, și, pentrumai târziu, de confortul material, într-un procent de 20 la sută.Mulți adolescenți tind să-și dezvolte imaginea de sine în baza unoraptitudini sau abilități, prin comparație cu ceilalți sau cu oimagine idealizată despre ceea ce ei ar trebui să fie. Din aceastăcauză, ei pot ajunge să se considere lipsiți de valoare, deoarecenu excelează în anumite domenii sau nu relaționează.

De altfel, potrivit studiului Ordes, 42 % dintre respondențideclară că au o încredere scăzută în ei, iar 58 % că au o stimă desine crescută pentru că sunt acceptați de gașcă, dar și pentru căsunt mulțumiți de aspectul lor fizic.

Gașca și relaționarea

„În adolescență colegii și prietenii au o influență primordială.Prietenii adevărați sunt condiția necesară „împlinirii” unuiadolescent”, reiese din studiu.

Cu toate acestea, adolescenții au mai multe valori și atitudinicomune cu părinții decât au cu prietenii. Chiar dacă își consultăprietenii de aceeași vârstă referitor la diferite domenii aleculturii adolescentine, cum ar fi vestimentația, preferințelemuzicale, ei continuă să ceară sfatul părințiilor în problemeimportante.

„Din cauza unui părinte mai puțin prezent în viațaadolescentului, acesta simte nevoia de apropiere, de afecțiune șimerge către părinte pentru a discuta cu el tot ceea ce ține deșcoală și de relaționare”, susține Cristina Lazăr.

Citește mai multeîn pagina următoare

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide