Ce este „Sextortion”, noul fenomen care ia amploare în online

Redactor:
Departamentul Life
Ce este „Sextortion”, noul fenomen care ia amploare în online
Polițiștii din Marea Britanie și SUA susțin că s-au înmulțit cazurile în care persoane cad victime infractorilor care le conving, prin intermediul rețelelor de socializare precum Facebook, Tinder sau Match.com, să se dezbrace în fața camerelor web sau să le trimită imagini nud, apoi le șantajează.

Potrivit Go4it, fenomenul este cunoscut sub numele de „sextortion”.

Infractorii folosesc conturi false și iau legătura cu persoane care nu bănuiesc nimic. După ce le câștigă încrederea și pun mâna pe materiale compromițătoare, precum imagini nud sau clipuri video explicite cu victimele, infractorii le cer bani pentru a nu face materialele publice sau pentru a nu le trimite familiei și prietenilor.

Potrivit detectivilor, numărul acestor cazuri a fost mai mare în ultima vreme în West Midlands, Bedfordshire și Irlanda. Poliția le cere victimelor să nu negocieze, să nu plătească răsplata cerută și să alerteze imediat autoritățile. Asta deoarece au fost cazuri în care victimele au plătit, iar apoi li s-au cerut din nou bani. După ce nu au mai plătit imaginile compromițătoare au apărut pe internet, scrie Go4it.

Anul trecut, un adolescent din Irlanda în vârstă de 17 ani s-a sinucis după ce a fost șantajat de o bandă care a obținut de la tânăr imagini explicite și i-a cerut 3.200 de lire pentru a nu le distribui la cunoscuți. Ronan Hughes a crezut că a trimis imaginile unei femei pe care a cunoscut-o pe Facebook. Iar acesta nu este singurul caz de „sextortion” care s-a sfârșit tragic. În 2013 un alt tânăr, tot în vârstă de 17 ani, s-a sinucis după ce a fost șantajat în același fel.

În Atlanta, SUA, o adolescentă de 15 ani a trecut printr-un coșmar după ce i-a trimis imagini nud cu ea lui Tremain Hutchinson, un tânăr de 28 de ani care se dădea un adolescent de 16 ani pentru a intra în legătură cu minore. După ce a convins-o pe fată să îi trimită primele poze, bărbatul a amenințat-o că le va face publice dacă nu continuă să trimită altele, transmite USA Today.

Mai mult, a amenințat-o că, în caz contrar, îi ucide părinții și îi aruncă casa în aer. Când nu a mai rezistat, adolescenta a alertat autoritățile, iar Hutchinson a fost arestat.

Inchide