Ce fructe și legume trebuie să mâncăm în perioada rece și cum le conservăm

Redactor:
Mădălina Chițu
Ce fructe și legume trebuie să mâncăm în perioada rece și cum le conservăm
O dietă echilibrată presupune includerea legumelor și fructelor în masa zilnică

O dietă echilibrată presupune includerea legumelor și fructelorîn masa zilnică. Odată cu intrarea în sezonul rece, aceste alimentesunt mai greu de găsit, iar specialiștii în nutriție susțin căfructele și legumele de import nu sunt alegerea potrivită pentru aechilibra regimul zilnic.

Gândul vă oferăcele mai bune soluții în alegerea fructelor și a legumelor atuncicând vine vorba de alimente importate. „Din păcate, astăziorganismul nu este hrănit ci intoxicat cu ajutorul mâncării.Fructele și legumele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pemasa noastră, fapt ce duce la intoxicarea ficatului, a rinichilorși a sistemului nervos central”, spune prof. dr. GheorgheMencinicopschi, directorul Institutului de CercetăriAlimentare.

Din­colo de faptul că alimentele sunt tra­tate cu pesticide,acestea sunt pul­­ve­rizate cu tot felul de substanțe to­xicepentru a rezista cât mai mult. „Cea mai bună soluție este să mâncămfructe și legume atunci când este sezonul lor. Dar, pentru că și înperioada rece corpul are nevoie de vitamine și substanțe nutritiveoferite de acestea, trebuie să fim atenți la alimentele pe care lealegem”, recomandă prof. dr. Mencinicopschi.

Alimentele conservate își pierd calitățilenutritive

Potrivit specialistului, atunci când mergem și cumpărăm fructesau legume, trebuie să fim atenți la țara de proveniență. Astfel,este de preferat să optăm mai întâi pentru cele importate din țăriapropiate, deoarece acestea sunt tratate mai puțin cu substanțepentru a rezista transportului.

„Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacăconține sau a fost tratat cu foarte multe substanțe chimice, doarrezultatele de laborator pot arăta acest fapt”, menționeazăspecialistul în nutriție.

Conservarea fructelor și a legumelor nu reprezintă o soluțiesănătoasă pentru organism. „Atunci când sunt fierte, coapte șicongelate fructele și legumele își pierd din calitatea nutritivă”,completează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, adăugareaaditivilor alimentari, precum conservanți, pentru a păstraalimentele și în perioada rece, duce la „contaminarea”acestora.

Cartofii încolțiți devin toxici pentruorganism

Medicul nutriționist recomandă păstrarea în locuri răcoroase,cum ar fi un beci sau o debara, a fructelor și legumelor româneștide toamnă. „Gutuile, perele și merele pot deveni sursa ideală devitamine din perioada rece.

Important e să le păstrăm într-un loc răcoros. Morcovii, ceapa,usturoiul și cartofii pot fi și ei păstrați fără a-și pierdecalitățile nutritive. Morcovii pot fi depozitați într-o lădiță cunisip și cartofii îngropați în pământ, iar atunci când îi vomscoate vor arăta ca proaspăt cultivați”, indică specialistul.Profesorul atrage atenția asupra faptului că, dacă nu suntdepozitați corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentruorganism atunci când încep să încolțească.

Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturatetoate porțiunile înverzite și încolțite. Partea galbenă din cartofcare rămâne este sigură pentru consum.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Medic celebru, despre efectele NOCIVE ale dietelor: „Nu mâncarea este de vină, nu pâinea”. De...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide