Ce pățește copilul tău dacă se uită mai mult de două ore la televizor

Ce pățește copilul tău dacă se uită mai mult de două ore la televizor
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 24/04/2012, 16:56

Calculatorul sau privitul la televizor reprezintă recompensa pecare majoritatea copiilor o primesc din partea adulților. Evadareaîn lumea de dincolo de ecran are însă efecte nebănuite asuprapsihicului unui copil, avertizează specialiștii. Potrivit unuistudiu recent, mai mult de 120 de minute petrecute zilnic în fațamonitorului unui computer sau televizorului provoacă copiilortraume psihologice, informează ediția electronică a publicațieibritanice Daily Mail. Efectele negative ale privitului excesiv latv nu pot fi șterse și nici compensate de exercițiile fizice,susțin realizatorii studiului.

Cercetarea, realizată pe un eșantion de 1.000 de copii cu vârsteîntre 10 și 11 ani, arată că un copil ținut departe de telecomandăeste un copil mai fericit decât cel care are televizorul saucalculatorul la discreție.

Dr. Angie Page de la Centrul de Sport, Nutriție și Sănătate alUniversității din Bristol și autor al studiului recomandă limitareatimpului petrecut de către un copil în fața unui monitor sau ecrande televizor la maximum două ore pe zi. Mai mult, cercetătoareasusține că, indiferent dacă un copil face sau nu mișcare, el estevictima calculatorului sau a televizorului, datorită efectelor pecare acestea le au asupra psihicului.

„Am descoperit că un copil poate suferi traume psihice, chiardacă face mișcare în aer liber. Copiii trebuie încurajați să aibăactivități fizice și să-și reducă timpul petrecut în fațacomputerului sau a micului ecran”. Sigur, este greu să-i spui unuicopil: «Ajunge cu televizorul», susține dr. Page, dar „privitultimp de patru – cinci ore la televizor sau la calculator estenociv”. Cercetarea, efectuată pe eșantionul sus-menționat, arelevat că minorii au la dispoziție între programul de școală șiora de culcare un timp liber de patru – cinci ore în medie, timp pecare și-l petrec în fața unui ecran. În acest caz, „limitareatimpului de vizionare la jumătate nu este de neconceput”, susținedr. Page.

Copiii românilor stau 20 de ore pe săptămână în fațatelevizorului

Potrivit unui studiu realizat de Educația 2000+ și UNICEF, înRomânia, copiii petrec 20 de ore săptămânal în fața unui monitor,fie că este de televizor, fie de calculator. Cel mai mult îi ținlipiți de ecran desenele animate, eroi precum Dexter, Tom și Jerrysau Diavolul Tazmanian populându-le universul. E normal, susținpsihologii. Animațiile reprezintă un stil de viață, un model pentrucei mici.

„Sunt puține desenele animate care educă. De regulă, ele creeazăo stare de irascibilitate, de nervozitate sau chiar de depresie.Luăm bine-cunoscutele personaje Tom și Jerry. Sunt copii care sebucură atunci când motanul Tom ia bătaie, dar de cele mai multe oriaceste conflicte între cele două personaje le provoacă celor micistarea de depresie”, a declarat pentru gândul Lena Rusti,psihoterapeut.

Campionii violenței animate

Potrivit studiului „Măsurarea gradului de violență prezent înprogramele audiovizualului românesc”, realizat de Centrul de StudiiMedia și Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), realizat înianuarie 2009, violența fizică apare frecvent în programele dedesene animate. Cercetarea a monitorizat posturile Cartoon Network,Jetix (actual Disney Channel, n.r.) și Minimax timp de o săptămână(13 – 19 octombrie 2008).

Conform cercetării, Cartoon Network era cel mai violent post deteleviziune pentru copii dintre cele trei analizate: CartoonNetwork, Jetix și Minimax. Astfel, în programele Cartoon Network,în perioada monitorizată, s-au înregistrat 673 de acte de violență,la Jetix – 533 de acte de violență, iar la Minimax – 317. În ceeace privește numărul de acte de violență per emisiune, cel maiviolent canal era Jetix, urmat de Cartoon Network și Minimax.

Aceasta se explica, potrivit autorilor studiului, și prin faptulcă Jetix avea cele mai lungi emisiuni (emisiunea medie – de 27minute, față de 18 minute pe Cartoon Network și 17 minute peMinimax). Cartoon Network era cel mai violent canal, nu doar prinfrecvența actelor de violență, ci și prin durata acestora (atât înceea ce privește durata medie a unui act, de 18 secunde, cât și înceea ce privește cel mai lung act de violență), în timp ce Minimaxrămânea cel mai puțin violent sub ambele aspecte. La nivel general,predomina violența de tip fizic, în peste 50% dintre cazuri.

Singurul canal cu violența verbală majoritară a fost Minimax.Tot acesta a fost canalul cu cea mai multă violență de tippsihologic. În privința violenței fizice, Cartoon Network se situape primul loc, iar Jetix, pe ultimul loc. Cea mai frecventă formă aviolenței fizice pe canalele de desene animate este „bătaia” (29%),urmată de „agresare/ ciocnire” (21%), „rănirea cu obiectecontondente” (10%) și „rănirea cu arme de foc” (9%).

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Luca, fiul lui Reghecampf cu prima soție, dezvăluie care e, de fapt, relația cu mama...
Ultima escrocherie din România. Mii de români care primesc căldură de la Radet sunt în...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Fotografie virală. Mai mulți oameni, speriați de o mașină care făcea dezinsecție, în Brașov. „Împrăştie...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Viteză legală mai mare pe noile drumuri din România! Se schimbă Codul Rutier în 2022
Vremea 26-27 octombrie 2021. Ce ne așteaptă azi și mâine în România
CÂND se vor distribui VOUCHERELE pentru cei VACCINAȚI
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
ANUNT BOMBA despre a treia doză de Pfizer! Ce efect are asupra tinerilor
Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii