Ce pericole ascunde aparatul de aer condiționat

Redactor:
Mădălina Chițu
Ce pericole ascunde aparatul de aer condiționat
Aerul condiționat pare să fie o necesitate în perioadele caniculare, dar medicii avertizează că folosirea neadecvată a aparatelor duce la apariția sau agravarea diferitelor afecțiuni.

Aerul condiționat pare să fie o necesitate în perioadelecaniculare, dar medicii avertizează că folosirea neadecvată aaparatelor duce la apariția sau agravarea diferitelorafecțiuni.

„Aparatele de aer condiționat conțin foarte mulți microbi careatacă sistemul respirator. Riscul aparițiilor pneumoniilor micoticeeste destul de ridicat”, atrage atenția dr. Aurel Nicolae,specialist în medicina generală.
Secretarul adjunct al Societății ORL, dr. Mihai Săulescu,menționează că acest tip de aparate dezvoltă fungi. „Astfel,organismul este predispus sinuzitelor, rinitelor, otitelor,bronșite și nevralgii, care se pot croniciza”, adaugă dr. Săulescu.Potrivit medicului, copiii, în special nou-născuții, nu trebuie săstea într-o cameră în care aerul condiționat este pornit, deoarecesistemul imunitar al acestora este în formare și organismul lor nuse poate apăra la fel de bine ca cel al unei persoane adulte.

Mai mult, trecerea rapidă de la atmosfera supraîncălzită deafară la răcoarea oferită de aerul condiționat are efecte negativeasupra sistemului imunitar, atenționează medicii. Potrivitacestora, astfel pot apărea dureri de cap, tulburări digestive,tulburări nervoase odată cu creșterea riscului contactării devirusuri și bacterii.

Cardiacii au risc de stop cardio-respirator

Specialiștii atrag atenția asupra riscului ce poate apăreaatunci când aparatul de aer condiționat este setat la o temperaturămult prea scăzută, comparativ cu cea de afară. „Pacienții cardiacisunt expuși riscului de a face un stop cardio-respirator, deoareceinima lor este nevoită să depună mai mult efort pentru a se adaptatemperaturii”, susține dr. Nicolae.

Pentru a preveni acest risc, medicii recomandă ca diferența detemperatură dintre exterior și interior să nu depășească cincigrade Celsius. „Această diferență este recomandată și pentrupersoanele care sunt sănătoase. În plus, este indicat să nu neexpunem des unor astfel de fluctuații de temperatură”, recomandădr. Mihai Săulescu.

În același timp, pentru a preveni apariția diferitelor boli alecăilor respiratorii specifice aerului condiționat, este indicat caaerul să nu bată direct spre noi.

Cum se întreține aparatul de aercondiționat

Medicii susțin faptul că acest aparat este purtător de microbi,iar mediul răcoros este unul propice pentru ca aceștia să sedezvolte. Astfel, se recomandă dezinfectarea, curățarea sauînlocuirea filtrelor de aer la începutul sezonului cald, pentru anu ne pune în pericol sănătatea.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea plutește în aer /...
Inchide