Ce pericole se ascund în apa de la ștrand. Cum te protejezi

Redactor:
Mădălina Chițu
Ce pericole se ascund în apa de la ștrand. Cum te protejezi
Apa din bazine, șezlongurile, groapa cu nisip destinată copiilor pot deveni adevărate focare de infecții. Medicii atrag atenția că micozele, conjunctivitele și tulburările digestive sunt cel mai des întâlnite afecțiuni cu care te poți molipsi după o zi petrecută la soare.

Apa din bazine, șezlongurile, groapa cu nisip destinată copiilorpot deveni adevărate focare de infecții. Medicii atrag atenția cămicozele, conjunctivitele și tulburările digestive sunt cel mai desîntâlnite afecțiuni cu care te poți molipsi după o zi petrecută lasoare. „Piscinele ar trebui să aibă un loc special unde săne spălăm pe picioare înainte de a intra în bazin, maiales dacă știm că avem vreo ciupercă sau micoze la nivelulunghiilor. Esențial, pentru a ne proteja pielea, este să nespălăm la dușuri, cu săpun, imediat ce am ieșit dinbazin„, recomandă prof. dr. Anca Zbranca, medicdermatolog.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu stăm desculți, mai alespe marginea piscinei. Nu împrumutați încălțăminte de la altepersoane și, după plecarea de la ștrand, folosiți spray-uriantimicotice, pentru a evita apariția ciupercilor, maisusțin aceștia.

Evitați epilatul înainte de ștrand

Medicul Zbranca recomandă persoanelor care au leziuni lanivelul pielii să evite apa din bazin, deoarece în acestcaz microbii pătrund mult mai ușor. „Deși apa este tratată cu clorși alte substanțe dezinfectante, persoanele care au și micizgârieturi sunt predispuse infecțiilor. În plus, întreepilat, indiferent de forma pe care o alegem, și mersul la ștrandtrebuie să treacă cel puțin o zi, deoarece la nivelulpielii se produc «microfisuri» prin care pătrund microbi”,subliniază prof. dr. Anca Zbranca.

Medicii mai spun că trebuie să evităm contactul ochilorsau urechilor cu apa, pentru a preveni aparițiaafecțiunilor la nivelul acestora. Astfel, după ce am ieșitdin bazin, trebuie să ne spălăm și apoi să ne ștergem cu un prosopcurat, de preferat nu cel pe care stăm pe șezlong.

Medicii atenționează asupra pericolului ingerării apei din bazindeoarece riscul apariției afecțiunilor digestive este destul deridicat.

Anumiți microbi rezistă la dezinfectanții dinapă

Potrivit specialiștilor, atât clorul, cât și substanțeledezinfectante reduc riscul apariției unei boli, dar nu facmiracole. Astfel, medicii avertizează că există și germeni extremde rezistenți, cum ar fi Cryptosporidium, care pot supraviețui zileîn șir chiar și într-o piscină curățată corect. Un alt exemplu estePseudomonas aeruginosa, germenul care provoacă cel mai desdermatite, acele iritații neplăcute pe care le resimțim uneori lacâteva zile după ce am mers la ștrand. Și acesta este foarterezistent la clor, motiv pentru care se recomandă folosireasăpunului după ce am ieșit din bazin. Potrivit dr. Zbranca,pericolele de a contacta diferiți germeni este scăzut în situațiaîn care alegem o piscină mai puțin aglomerată.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide