• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Ce poate spune părul despre starea ta de sănătate

Ce poate spune părul despre starea ta de sănătate
„O mulțime de probleme interne se reflectă în sănătatea părului. Acesta răspunde la stres, atât la cel fizic, provocat de o boală, cât și la cel psihologic", susține medicul dermatolog Victoria Barbosa, care conduce Millennium Park Dermatology, din Chicago.

„O mulțime de probleme interne se reflectă în sănătatea părului.Acesta răspunde la stres, atât la cel fizic, provocat de o boală,cât și la cel psihologic”, susține medicul dermatolog VictoriaBarbosa, care conduce Millennium Park Dermatology, din Chicago.

Pornind de la afirmațiile specialistului, site-ul caring.com afăcut o listă a schimbărilor în aspectul și structura părului carear trebui să vă dea de gândit.

lPărul uscat, subțire și moale poate fi un rezultat al vopselelorprea agresive, al plăcilor de păr prea încinse sau al apei cu preamult clor în compoziție. Însă cauzele ar putea fi și altele, susținspecialiștii. Părul subțire este uneori o consecință a uneiactivități reduse a tiroidei, numită hipotiroidie. Alte semne aleacestei afecțiuni sunt oboseala, luarea în greutate, încetinirearitmului cardiac sau senzația continuă de frig, avertizeazădermatologul californian Raphael Darvish. În unele cazuri chiar șisprâncenele devin mai subțiri sau cad.

l
Rărirea părului are drept cauză frecventă stresulputernic, generat de situații precum divorțul sau pierderea loculuide muncă. O alta ar putea fi febra, provocată de gripă sau de oinfecție. Și diabetul duce la rărirea părului, considerămedicii.

l
Căderea severă a părului, pe suprafețe mari, esteprovocată, cel mai adesea, de prezența în exces a testosteronului,atât în organismul bărbaților, cât și în cel al femeilor.”Testosteronul în exces la rădăcina firului de păr determină ocădere mult mai rapidă a părului și, în cazul bărbaților, nu putemlupta cu medicamente împotriva hormonului masculin”, spune prof dr.Anca Zbrancă.

l
Cojile de pe scalp sunt deseori confundate cumătreața, dar pot fi un semn al unei afecțiuni grave, psoriazisul.În cazul acestei boli, cojile sunt însă mai mari și mai evidente,iar medicii recomandă să nu încercați să le eliminațipieptănându-vă părul prea des și prea agresiv, acest lucru ducândla agravarea acestei afecțiuni. Psoriazisul afectează până la 3%din populația lumii.

l
Părul uscat care se rupe ușor este cel mai adesearezultatul vopsirii, decolorării sau coafării la temperaturiînalte. Uneori însă acesta poate semnala prezența sindromuluiCushing, o boală rară, care apare când organismul este expus la ocantitate prea mare a hormonului stresului, denu­­mit cortizol.

Inchide