Cea mai eficientă metodă de studiu: rezultatele surprinzătoare ale unei cercetări publicate în revista Science

Redactor:
Raluca Ion
Cea mai eficientă metodă de studiu: rezultatele surprinzătoare ale unei cercetări publicate în revista Science
Într-unul dintre experimentele conduse de Jeffrey Karpicke, psiholog la Universitatea Purdue, din SUA, studenții erau rugați să prevadă cât de mult își vor aminti după o săptămână de la momentul la care au folosit o anumită metodă de învățare.

Într-unul dintre experimentele conduse de Jeffrey Karpicke,psiholog la Universitatea Purdue, din SUA, studenții erau rugați săprevadă cât de mult își vor aminti după o săptămână de la momentulla care au folosit o anumită metodă de învățare. Cei care au dat untest după ce au citit un pasaj au estimat că își vor aminti maipuține decât ceilalți studenți, însă rezultatul a fost exact opus,relatează The New York Times. „Crede că învățarea înseamnărecuperarea informațiilor, reconstruirea cunoștințelor noastre”, adeclarat Jeffrey Karpicke.

„Studenții care au dat testele pot recunoaște lacunele pe carele au și pot «revizita» ideile în minte”, este de părere MarciaLinn, profesor de științele educației la University of California,Berkeley. Când li se cere mai târziu să își amintească ce auînvățat, continuă ea, studenții pot recupera și organiza mai ușorcunoștințele.

Oamenii de știință au implicat 200 de studenți în douăexperimente, spunându-le să citească o serie de paragrafe dedicateunor subiecte științifice – cum funcționează sistemul digestiv, depildă, sau care sunt diferitele tipuri de țesut muscular lavertebrate. În primul experiment, studenții au fost împărțiți înpatru grupuri: unul dintre ele nu a făcut altceva decât să citeascătextul pentru cinci minute. Cel de-al doilea a studiat respectivulpasaj în patru sesiuni consecutive de câte cinci minute. Cel de-altreilea grup a cartografiat conceptele, organizând informațiileîntr-o serie de diagrame.

Modul de a învăța s-ar putea schimba

Iar cel din urmă grup a dat un test. Astfel, studenților li s-acerut să scrie un eseu care să conțină informațiile pe care și leamintesc. O săptămână mai târziu, tuturor participanților laexperiment li s-a dat un test care evalua capacitatea acestora dea-și aminti datele și de a trage concluzii logice pe baza acestora.Cel de-al doilea experiment s-a axat, potrivit The New York Times,pe schițarea de diagrame și pe teste. Inițial, cei care și-au făcutscheme din materia citită au fost capabili de cunoștințe maidetaliate ale materiei. Însă o săptămână mai târziu, studenții caredăduseră teste s-au descurcat mult mai bine decât cei care au făcutscheme ale conceptelor enunțate. Primii au avut rezultate mai bunenu doar atunci când li s-a cerut să dea răspunsuri scurte, ci șiatunci când li s-a cerut să deseneze o schemă din memorie.

„Atunci când redai informații din memoria unui computer, nuschimbi nimic, este un simplu playback. Dar atunci când ne folosimmemoria pentru a recupera informații, schimbăm calea de acces. Ceeace ne amintim devine mai ușor de amintit ulterior. Într-un fel,exersezi ceea ce va trebui să faci mai târziu”, explică RobertBjork, psiholog la University of California, Los Angeles, care nu aluat parte la realizarea studiului. O altă posibilă explicațiepentru eficiența acestei metode ar putea fi faptul că studențiicare o aplică sunt conștienți de lucrurile pe care nu le știu. Princomparație, cei care citesc textul de mai multe ori își spun: „Eușor, am citit deja asta”.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide