Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din ultimul deceniu va fi vizibilă în această noapte în România

Redactor:
Diana Marcu
Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din ultimul deceniu va fi vizibilă în această noapte în România
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, eclipsa va fi totală, adică Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste cinci ore.

Miercuri seara vom fi martori la cea mai lungă eclipsă de lunădin ultimii 11 ani. Aproape 100 de minute, luna va fi acoperită deumbra Pământului. Fenomenul va putea fi observat de astronomii șiamatoriii curioși din anumite regiuni din Europa, Africa, OrientulMijlociu și Asia Centrală, informează AFP.

O eclipsă totală de Lună se produce de două ori pe an, atuncicând Luna trece în conul de penumbră și apoi în conul de umbră alTerrei. Soarele, Terra și Luna sunt perfect aliniate, ceea cecorespunde fazei de Lună plină.

Trecând în conul de umbră al Terrei, Luna va căpăta o culoarearămie sau chiar roșiatică, caracteristică crepusculului terestru.Acest fenomen este cauzat de refracția luminii provenind dinatmosfera terestră care luminează suprafața lunară.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral VasileUrseanu” din București, eclipsa va fi totală, adică Luna va intracomplet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura pestecinci ore.

Eclipsa începe la ora 20.24 (ora României, n.r.), când Luna seaflă sub orizont. Va răsări la ora 20.51, iar după numai 30 deminute (la ora 21.22) va începe să intre în umbra Pământului.

Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului vaîncepe să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra va acoperidiscul Lunii, iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperităcomplet de umbră) va începe la ora 22.22.

Maxima eclipsei se va produce la ora 23.12, când Luna ar trebuisă aibă o culoare portocaliu-cărămizie, cu o parte mai deschisă.Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale indică gradul de poluareal atmosferei.

Totalitatea se încheie la ora 00.03 – partea stângă a disculuiselenar va începe să revină la luminozitatea normală. Luna va ieșicomplet din umbră la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora02.01.

Potrivit declarațiilor specialistului Fred Espenak de la NASA,durata acestei eclipse este cea mai lungă din iulie 2000.”Integralitatea eclipsei va putea fi observată în jumătate dinAfrica, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Australia Occidentală.În Europa, eclipsa totală va fi vizibilă pe întregul continent, cuexcepția nordului Scoției și al Scandinaviei”, a precizatEspenak.

Eclipsa totală va mai putea fi observată din Asia, din estulAustraliei și în Noua Zeelandă, dar și în estul Braziliei, Uruguayși Argentina. Evenimentul nu va putea fi admirat din America deNord. Următoarea eclipsă totală de Lună se va produce pe 10decembrie. (Florin Bădescu,[email protected])

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide