Viroze respiratorii și răceli – acestea sunt pericolele care nepândesc organismul în perioada aceasta. Orice fluctuație detemperatură ne pune sistemul imunitar la încercare. Medicii spuncă, mai ales în perioada schimbărilor bruște de temperatură, neîmbolnăvim de viroze respiratorii sau răcim.
gândul vă oferă o listă a alimentelor care țin răceala ladistanță. Astfel, usturoiul are proprietăți antifungice,antibacteriene și antivirale, spune medicul nutriționist MihaelaBilic, autoarea cărții „Trăiesc, deci mă abțin”. „Acest condimenteste des folosit în tratamentul infecțiilor, al gripei și alcanÂdidozei. Substanțele sulfuÂroase și allicina acționeaÂzăeficient împotriva helicobacter pylori, o bacterie responsabilă deapariția ulcerului gastric”, menționează dr. Bilic.
Ceapa este bogată în quercetină, fitonutrient care creșterezistența organisÂmului. „În cazul unei alimentații sărace învitaminele C și E, ceapa asigură organismului antioxidanțiinecesari prevenirii bolilor. De asemenea, are efect sedativ,ameliorează tusea și bronșitele”, spune medicul nutriționist.
Dacă organismul are un deficit de calciu, atunci acesta nu sepoate proteja de virusurile din această perioadă, sunt de păreremedicii. Ei ne recomandă să includem în dieta zilnică lactatele șibrânzeturile. Mai mult, pe lângă faptul că aceste alimenteprotejează organismul de viroze respiratorii, ele ajută la ovindecarea mai rapidă.
Citricele cu un conținut ridicat de vitamina C sunt inamiculnumărul 1 al răcelii. Ele pot fi consumate atât în stare naturală,cât și sub formă de suÂcuri. În același timp, fructele exoticeajută organismul să se apere de virusuri. Ardeiul gras este foartebogat în vitaÂmina C, nutriționiștii precizând că o singură bucatăare aceeași cantitate de vitamina C pe care o găsim în patrulămâi.
Varza sau orice derivat al ei, precum varza de Bruxelles, conopida,broccoli sau salata verde, accelerează eliminarea toxinelor dinorganism și protejează țesuturile de agresiunea frigului.