Cele mai frumoase cărți de Crăciun. Ce recomandă C.T. Popescu, Dan C. Mihăilescu și Nicolae Manolescu

Cele mai frumoase cărți de Crăciun. Ce recomandă C.T. Popescu, Dan C. Mihăilescu și Nicolae Manolescu
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 20/12/2012, 06:48

Dacă ar fi Moș Crăciun, Nicolae Manolescu le-ar dărui parlamentarilor cartea „Rumânii fericiți. Vot și putere de la 1831 până în prezent”. Theodor Paleologu recomandă „Evanghelia”, iar Cristian Tudor Popescu – „De la Junimea la Noica” și „Filmul surd în România mută”, ca daruri de Crăciun.

Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Theodor Paleologu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Cristian Tudor Popescu și Gabriela Adameșteanu au vorbit, pentru MEDIAFAX, despre cărțile primite sau niciodată primite în dar de Crăciun, dar și despre volumele potrivite pentru a fi oferite celor dragi în perioada sărbătorilor.

Scriitorul Nicolae Manolescu spune că a primit mai multe cărți de Crăciun, însă a semnalat doar una, pe care o și recomandă, în primul rând, parlamentarilor. „Le-aș dărui-o, dacă aș fi Moș Crăciun. E vorba de «Rumânii fericiți. Vot și putere de la 1831 până în prezent» (Polirom) de Cristian Preda. E destul să citez, în limba vremii, un fragment din cuvântul unui «mădular al Adunării» din 1838, un membru, adică, al Parlamentului vremii, care conține câteva recomandări utile nu numai pentru parlamentarii de acum mai bine de un secol și jumătate și de la care se trage titlul cărții: «…a cerceta dacă legile să urmează, dacă tractaturile sunt respectate, dacă prințul național este ales dă nație, dacă scopul constituției este agiuns, dacă orânduiala, dreptatea și economia domnesc în toate ramurile administrației, dacă magistrații au socotința publică, dacă sumile statului sunt întrebuințate pentru binele statului, într-un cuvânt dacă „rumânii sunt fericiți”». Sublinierea (rumânii sunt fericiți, n.r.) îmi aparține. Nu e așa că sună teribil de actual criteriile de odinioară ale fericirii la români? Citiți cartea lui Cristian Preda și veți afla dacă rumânii erau la fel de fericiți ieri cum sunt astăzi!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Manolescu.

Și scriitorul Mircea Dinescu are o recomandare literară, însă pentru președintele Traian Băsescu. „Nu știu dacă de Crăciun trebuie citit ceva special. Eu aș recomanda domnului Băsescu să citească «Muntele vrăjit» (de Thomas Mann, n.r.)”, a spus râzând Mircea Dinescu.

În ceea ce privește darurile pe care le-a primit el, Mircea Dinescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că „la bătrânețe” nu mai primește cărți. „În copilărie am primit, dar eram un copil obișnuit. Nu pot să spun că mi-aducea maică-mea Thomas Mann de Crăciun”, a mai spus Mircea Dinescu. El și-a amintit că dintre cărțile citite în copilărie i-au plăcut „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain.

Pentru criticul literar Daniel Cristea-Enache, cel mai plăcut dar literar a fost o carte de Jules Verne. „Memorabilă (dovadă că țin minte și azi, după 27 de ani) a fost o carte din seria Jules Verne, primită la un Crăciun din anii ceaușismului târziu: «Steaua Sudului». (Pe atunci era epoca lui Moș Gerilă…). Era seria pe care o imită azi Adevărul, cu coperți tari, mari, albe care acopereau niște comori. Aș spune că un copil care nu citește Jules Verne la zece ani e un copil «incomplet»”, a declarat pentru MEDIAFAX Daniel Cristea-Enache.

Totodată, el recomandă „două cărți de factură foarte diferită”, care i se par „lecturi ideale nu numai de Crăciun, ci și așa, în general…” – „«Despre frumusețea uitată a vieții» (Humanitas), de inclasabilul Andrei Pleșu, și romanul «În iad toate becurile sunt arse» (Polirom), al încă-tînărului Dan Lungu. Doi autori foarte iubiți de către public, de cititorul «obișnuit», indiferent de specializarea lui. Totul e ca Moș Crăciun să nu deschidă pe drum cărțile acestea, fiindcă după aceea e posibil să nu mai ajungă în timp la destinație…”, a mai spus Daniel Cristea-Enache.

La rândul său, criticul literar și eseistul Dan C. Mihăilescu nominalizează la cărțile memorabile primite în dar de Crăciun: Annne Applebaum, „Gulagul”, editura Humanitas, și Clara Mareș, „Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securității”, editura Curtea Veche. „Știu că ar fi fost de așteptat niscai titluri sărbătorești, numai că mie așa-mi dictează gustul acum: cărți de teribil impact, care te înfioară prin adevărul pe care nu mulți vor să-l vadă. Dacă de Gulag a vorbit, totuși, o lume, despre supravegherea și surfilarea demențială (prin amestecul de sadism gratuit, cinism grobian și deriziune halucinantă) de care-a avut parte bufonul năpăstuit și contorsionat care a fost Ion D. Sârbu, prea nu vrem să ne aducem aminte!”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dan C. Mihăilescu.

În ceea ce privește darurile de Crăciun, Dan C. Mihăilescu recomandă: „Neapărat «Amintirile» Zoei Cămărășescu, editura Ponte: frumusețe sufletească, grație princiară, noblețe sentimentală, adică tot ce-i mai străin de firea noastră de azi”. „Apoi, în funcție de gusturi, o carte elegant-instructivă, «Biletul de ieșire din criză», de Adrian Vasilescu (editura Curtea Veche), din care omul de litere observă pe ce lume are de trăit (în bună resemnare), și «Pact cu diavolul», de Lars Kepler (editura Trei), cu același suspans, baroc surfilat, din «Sub hipnoză»”, a mai spus Dan C. Mihăilescu.

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că recomandă două volume pentru a fi oferite de Crăciun – cartea sa „Filmul surd în România mută” și cartea „De la Junimea la Noica” de Marta Petreu.

„Ce altă recomandare aș putea să fac decât cartea pe care am publicat-o cu trei săptămâni în urmă și care se numește «Filmul surd în România mută»?. Asta aș vrea și eu să fie cumpărată, să fie vândută. Sper. Nu știu ce se va întâmpla. Nu mai știu care este soarta unei cărți, ce tiraj mai înseamnă ceva în momentul ăsta pentru o carte. Dar, în afară de cartea mea, vă mai pot recomanda o carte foarte interesantă apărută de curând, a Martei Petreu, care se numește «De la Junimea la Noica», este o carte de studii de cultură română, foarte interesantă, extrem de interesantă carte, care acoperă aproape un veac de singurătate al culturii române”, a spus Cristian Tudor Popescu.

În ceea ce privește cărțile primite de Crăciun, Cristian Tudor Popescu a spus că în acest an a primit o Agendă Ortodoxă. „«Hristos vindecând un orb la Ierihon» este pe copertă. Condiții grafice excepționale. Costă ceva bani asta. Este (un mesaj pe una din copertele agendei, n.r.) de la mitropolitul Olteniei, 2012 – credință în Mântuitorul nostru Iisus Hristos și așa mai departe. Avem aici Sfântul Prooroc Maleahi, vindecarea leproșilor, soborul Sfinților 70 de apostoli. Foarte interesant. Și avem și un citat după Evanghelia după Ioan «Și trecând Iisus, a văzut un om orb din naștere»”, a spus Cristian Tudor Popescu. „S-a considerat probabil că eu sunt un credincios practicant, un stâlp al Bisericii Ortodoxe și mi s-a trimis această frumoasă agendă”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, precizând că această Agendă Ortodoxă este singura carte pe care a primit-o vreodată de Crăciun.

Pe de altă parte, Theodor Paleologu recomandă „Evanghelia” pentru a fi oferită în dar de Crăciun. „În rest, orice. Anul acesta i-am luat lui fi-miu, pentru moment, o carte de teorie economică de Schumpeter și o alta de Robert Greene, «The 50th Law» (este autorul faimoasei «The 48 Laws of Power»). Iar mie mi-am cumpărat cărți de Erich Fromm și Mihai Ralea”, a declarat pentru MEDIAFAX Theodor Paleologu.

Un dar literar memorabil este „probabil Kant in Pleiade de la Eugen Ionescu (de fapt, de la Marie-France Ionescu) la Crăciunul din 1992”, a mai spus Theodor Paleologu.

La rândul său, scriitoarea Gabriela Adameșteanu recomandă pentru a fi oferite în dar de Crăciun cărțile recente, volume din anii trecuți, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă.

„Sunt apreciate cărțile recente, cu cea mai mare vizibilitate: Lucian Teodorovici – «Matei Brunul», Lucian Boia – «Capcanele istoriei», Marta Petreu – «Pe câmpia Armaghedonului». Ori cărți din anii trecuți, valorizate de premii, ori traduceri ale autorilor în vogă, Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Aldulescu, Andrei Pleșu, Filip Florian, H. R. Patapievici, Florina Iliș, Gabriel Liiceanu, Doina Ruști, Radu Pavel Gheo, Florin Lăzărescu. Cadourile în cărți pot fi personalizate, profesorii vor citi cu plăcere cartea Biancăi Burța-Cernat «Fotografie de grup cu scriitoare uitate», cea a Gabrielei Gheorghișor despre Mircea Horia Simionescu ori «Cinematograful gol» al lui Daniel Cristea Enache”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriela Adameșteanu.

Potrivit acesteia, „cel mai simplu este să oferi cărți de sfaturi, de genul «Cum să te iubești pe tine» de Francois Lelord și Christophe Andre, traduceri din literatura lumii și chiar cărți de istorie”, a mai spus Gabriela Adameșteanu.

Totodată, scriitoarea a mărturisit că, din păcate, nu a primit nicio carte de Crăciun, niciodată. „Întrebarea dumneavoastră este binevenită. Mi-am dat seama că nici eu nu am dăruit cărți, cu excepția unei cărți de bucate, într-o ediție mai specială, și a cărților pentru copii. Și m-am hotărât să o fac de acum înainte”, a spus Gabriela Adameșteanu, precizând: „La lansările de carte în străinătate, eram solicitată destul de des să fac dedicații pentru persoane care urmau să primească drept cadou cartea mea. La noi s-a cam pierdut acest obicei”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021