Cele mai înfricoșătoare ORAȘE FANTOMĂ ale lumii – GALERIE FOTO

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 02:23

„Unele orașe mor. Oamenii lepărăsesc, pe străzi e o liniște totală, iar izolarea le conferă unaspect macabru acestor orașe-fantomă”, scriu administratorii de lagadling.com. Site-ul american de turism a publicat o galeriefoto cu cele mai înfricoșătoare orașe abandonate ale lumii.

Din Taiwan la poalele munțilorSierra Nevada, aceste orașe abandonate stau ascunse în umbracivilizației. Ajunse în paragină din cauza unor dezastre naturalesau a unor conjuncturi economice sau istorice, ele au devenit, cutrecerea timpului, „orașe fantomă”. „Cred că putem putem fi cutoții deacord asupra unui lucru: orașele sunt înfiorătoare”, adaugăautorii.

Pripyat (Ucraina) – orașul muncitoresc din apropiereaCernobîlului

Aflat la doar 100 de kilometri decapitala Ucrainei, în apropiere de frontiera cu Belarus, orașul afost abandonat în urma dezastrului nuclear de la centralaatomoelectrică de la Cernobîl, situată la 14,5 km depărtare dePripyat. Înainte de catastrofă orașul muncitoresc număra circa50.000 de locuitori. La data de 26 aprilie 1986, odată cu exploziacelui de-al patrulea reactor al Centralei, toți locuitorii orașuluiau fost evacuați în timpul nopții, din cauza nivelului crescut deradiații. Singurul parc de distracții din Prypiat s-a deschis lanumai o zi după explozia reactorului, în plin proces deevacuare.

Deși reactorul nefuncțional a fostîngropat într-o carcasă specială, numită sarcofag, zona rămânenesigură pentru viața umană. Nepopulat, vechiul oraș a devenit întimp o „atracție” pentru lupii din împrejurimi, care au invadatorașul în haită și au început să mișune printre blocuri.

Kolmanskop (Namibia) – orașul îngropatîn nisip

Înainte de 1954, anul în care orașul deșertic din sudul Nambieia fost abandonat în mod oficial, Kolmanskopul era centrul uneiadintre cele mai importante comunități de exploratori germani,veniți în căutare de diamante. Fascinați de bogățiile minerale dinîmprejurimi, ei au pus bazele în mai puțin de doi ani unui oraș întoată regula. Casele, teatrul, casinoul, precum și alte clădiriimportante ale orașului au fost construite într-un stilarhitectural german. Însa, odată cu scăderea prețului diamantelordin cauza celor două războaie mondiale, oamenii l-au abandonat.Treptat, totul a fost îngropat sub nisip: casele, străzile șigrădinile.

Oradour-sur-Glane (Franța) – „satulgroazei” din timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Satul francez a fost distrus dintemelii de către naziști în timpul celui de-al Doilea RăzboiMondial. Cei 642 de locuitori au fost uciși de către trupelegermane, ca pedeapsă pentru faptul că Franța opunea rezistență.Victimele au fost ucise în chinuri groaznice – bărbații erau dușiîn hambare unde erau împușcați în picior, pentru a li se prelungisuferința. Femeile și copiii au fost închiși în biserici șiîmpușcați atunci când încercau să evadeze. Masacrul reprezintă unuldintre cele mai întunecate episoade din istoria Franței. Astăzituturor vizitatorilor „satului martir” li se cere să păstrezetăcerea în timp ce rătăcesc printre ruine.

Kazakoy (Turcia) – orașulgrecesc din mijlocul civilizațieiislamice

Vechiul oraș adăpostea mii de greciîn trecut. La începutul secolului trecut populația lui era de circa2.000 de locuitori. Situat în sudul regiunii Fethiye, în sud-vestulTurciei, orașul a fost zguduit de războiul greco-turc (1919 – 1922,numit și Războiul din Asia Mică). La sfârșitul acestuia,supraviețuitorii au lăsat în urmă Kazakoyul, devenit astăzi muzeu.Turiștii pot vizita peste 500 de case aflate în stare de ruină,construite în stil grecesc, dar și bisericile ortodoxe pe caregrecii le-au ridicat în mijlocul civilizației islamice. În ultimultimp, mai mulți agricultori și meșteșugari au început să vină totmai des aici, ceea ce îi face pe mulți să creadă că vechiul orașgrecesc ar putea renaște din propriile-i dărâmături.

Insula Hashima (Japonia) – „patriacărbunelui” de odinioară

Hashima este o insulă stâncoasă aflată în apropierea orașuluiNagasaki din Japonia. Deși nu foarte mare ca suprafață, insula nueste deloc lipsită de importanță, fiind principalul furnizor decărbune al Japoniei timp de aproape un secol. Așezată deasupra unuidepozit imens de cărbune, Hashima devenise foarte populată datorităbogăției sale. În 1959 populația de pe insulă ajunsese la 835 deoameni pe metru pătrat, una dintre cele mai mari densitățidemografice înregistrate vreodată la nivel global. În 1890, odatăcu achiziționarea insulei de către compania japoneză Mitsubishi,insula s-a transformat într-o adunătură de betoane, alcătuită dinlocuințele muncitorilor aduși de investitori să extragă cărbunelede aici. Odată cu înlocuirea cărbunelui cu produsele petroliereminele s-au închis iar în 1974 Mitsubishi a anunțat oficialfalimentul.

Sanzhi (Taiwan) – stațiunea de luxblestemată

Proiectată pentru a deveni o stațiune de lux pentru forțelemilitare ale Statelor Unite ale Americii din nordul Taiwanului,complexul de agrement a fost abandonat în anii ‘ 80. Arhitecturafuturistă părea să transforme complexul într-unul unicat. Însă,după mai multe accidente tragice petrecute în timpulconstrucțiilor, s-a decis amânarea inaugurării. Structurilemetalice au fost abandonate, iar clădirile nu au fost niciodatăfinalizate. Unii susțin că stațiunea a fost construită pe suprafațaunui fost cimitir, în timp ce alții au atribuit nenorocirile uneistatui ce reprezenta un dragon, distruse în timpul construcției.Nenorocirile de aici i-au făcut pe mulți să creadă că Sanzhi eblestemat, iar decesele din timpul ridicării lui au fost puse peseama unor forțe supranaturale.

Centralia (Pennsylvania) – orașul „care a arsmocnit”

Centralia este un orășel al statului Pennsylvania, din StateleUnite ale Americii. Rămas fără cod poștal și o cale de acces, înCentralia mai locuiesc încă 10 „curajoși”. În 1962, un incendiu aizbucnit într-un depozit de deșeuri lângă cimitirul „Odd Fellows”din localitate. Focul s-a extins cu repeziciune și a cuprinsîntreaga mină de cărbune de sub oraș, unde focul nu s-a mai stinstimp de aproape 50 de ani. Fisurile de pe șosea și gropile dinteren au facilitat degajarea căldurii, a fumului și a altor vaporipericuloși în aer, emanații care nu au încetat până astăzi.Populația orășelului a fost evacuată treptat, iar unii locuitori auales să rămână, crezând că sunt victimele unui complot, prin carestatul încearcă să se îmbogățească de pe urma minereurilor și acărbunelui existente aici.

Bodie (California) – orașul unde nu a existat niciunziar 30 de ani

Bodie, unul dintre orașele-fantomăale Statelor Unite care le aduce aminte americanilor de „goana dupăaur” din secolul al XIX-lea. În anii 1880, era unul dintre cele maimari orașe ale Californiei, datorită zăcămintelor aurifere de peteritoriul lui. Exploratorii de aur au construit aici spitale,biserici, patru unități de pompieri și chiar un cartier chinezesc.Odată cu terminarea resurselor, oamenii au început să-l părăsească.Ultimul număr al ziarului local „The Bodie Miner” a fost tipărit în1912, iar abandonarea propriu-zisă a avut loc 30 de ani mai târziu,în 1942. „Astăzi, vizitatorii sunt liberi să să meargă pe străzilepustii ale acestui oraș construit pe aur și speranță”, scriu cei dela gadling.com.

Humberstone (Chile) – orașulsalpetrului

Deși părăsit, orașul a intrat în patrimoniul Unesco în anul2005. Fondat în 1862 în jurul unei mine de nitrați, orașul avea la1925 o rafinărie prosperă unde se prelucra salpetrul, un substitutsintetic al nitraților (componente de bază ale îngrășămintelor).Situat în plin deșert, în partea nordică a statului Chile,Humberstone-ul se întreținea de pe urma centrului de procesare șireprezenta casa și locul de muncă ale multor oameni. Viața ostilăde aici, dublată de ieftinirea salpetrului, i-a determinat pemuncitori să plece din orașul care adăpostea cel mai mare depozitde salpetru al lumii. Humberstone e abandonat „oficial” din 1960.”Salpetrul de Chile” a devenit cunoscut la nivel global, fiint osintagmă inclusă chiar și în dicționar.

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
DUSTER-UL care lasă pe toată lumea cu gura căscată!
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
ȘOC TOTAL pentru PFIZER: Tot ce se știa despre vaccinare tocmai s-a dat peste cap
Un renumit medic îl face praf pe Arafat: Totul e o minciună
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...