Celulele stem ar putea fi recoltate din laptele matern

Redactor:
Mădălina Chițu
Celulele stem ar putea fi recoltate din laptele matern
Această descoperire este una revoluționară, deoarece prin recoltarea celulelor din laptele de mamă embrionii umani nu vor mai fi distruși

Laptele matern conține celule stem care ar putea preveni apariția mai multor boli: de la Alzheimer la cancer, potrivit unui studiu recent. Oamenii de știință de la University of Western Australia, coordonați de Foteini Hassiotou, susțin că această descoperire este una revoluționară, deoarece prin recoltarea celulelor din laptele de mamă embrionii umani nu vor mai fi distruși.

Descoperirea celulelor stem în laptele uman a fost anunțată încă din anul 2008, dar cercetătorii au continuat până în prezent studiile. Deocamdată, savanții australieni au cultivat celulele în condiții de laborator și au reușit să le transforme în cele trei tipuri de straturi embrionice, respectiv endodermul, mesodermul și ectodermul, informează Daily Mail.

Mai exact, celulele stem extrase din lapte de mamă pot deveni celule din țesutul osos, articular, muscular și pancreatic. Acestea se pot transforma în celule hepatice, care produc albumină sau chiar neuroni.

Celulele stem extrase din lapte conțin aproape toată gama de proteine din organismul uman și, spre bucuria oamenilor care au nevoie de celule stem, aceastea se găsesc din abundență în laptele de sân, subliniază cercetătorii.

Cu toate acestea, tratamentul cu celule stem nu garantează vindecarea, șansele crescând prin intermediul transplantului cu celule stem. De altfel, prin această descoperire se dorește informarea părinților în ceea ce privește importanța recoltării de celule stem în sperența că această procedură medicală va deveni la fel de cunoscută și aplicată asemeni ecografiei.

Inchide