Cercetătorii au descoperit un nou secret al Marii Piramide din Egipt. VEZI AICI ce era ascuns în piramida despre care se credea că se știe tot

Redactor:
Alexandra Pele
Cercetătorii au anunțat că au făcut o nouă descoperire în interiorul Marii Piramide din Giza. VEZI AICI ce au reușit să găsească folosind un robot special

Un robot echipat cu o cameră video a reușit să pătrundă într-ozonă ascunsă a Marii Piramide din Giza și a surprins imagini aleunor hieroglife mici scrise cu vopsea roșie pe podeaua unei cameresecrete, relatează The Daily Mail.

Egiptologii sunt de părere că descifrarea mesajelor ne-ar puteaajuta să înțelegem motivele pentru care egiptenii construiautuneluri, uși și camerele secrete în interiorul piramidelor.

Marea Piramidă din Giza este ultima dintre cele șapte minuni alelumii antice încă în picioare. Se crede că ea a fost construităpentru a-i servi drept mormânt faraonului Khufu, care a murit înanul 2566 î.e.n.

În interiorul piramidei există trei încăperi principale: cameraregelui, a reginei și o încăpere subterană. Camera mortuară aregelui are două coridoare de ventilație care fac legătura cuexteriorul, însă cele două tuneluri care pornesc din camerareginei, situată mai adânc în interiorul piramidei, duc către douăporți din piatră – una orientată către nord și cealaltă cătresud.

Unii experți spun că acest lucru indică posibilitatea existențeiunor camere secrete aflate chiar mai adânc în interiorul piramidei,încăperi ce ar fi fost sigilate în urmă cu 4.500 de ani. Robotul areușit să treacă de primul bloc din piatră care blochează camerasecretă din partea de sud, iar pe al doilea a descoperithieroglifele în cauză.

Jurnaliștii de la publicația americană The New Scientist aurealizat următorul grafic pentru a explica poziția robotului, ahieroglifelor și a camerei secrete:

Roboții, folosițifrecvent pentru a pătrunde în interiorulpiramidelor

Roboții au făcut și în trecut dezvăluiri importante cu privirela structurile tip labirint ale piramidelor. În 1993, un robot adescoperit o ușiță care avea cuie din metal. A fost pentru primadată când au fost descoperite obiecte din metal în interiorul unorpiramide. În 2002, un altul a filmat interiorul unei camere secretedupă ce a reușit să facă o gaură în piatra care bloca intrarea.

Noul robot, construit acum de inginerul Rob Richardson de laUniversitatea din Leeds, are atașată o cameră de filmat flexibilăcare poate filma după colț. Ușa găsită de egiptologi pare să fieintrarea către o încăpere importantă, deoarece este netedă și pareprea bine lustruită pentru a fi o simplă ușă.

Ministrul antichităților din Egipt, Zahi Hawass, spune că astfelde tuneluri și uși nu au fost descoperite la nicio altă piramidă,ceea ce sugerează că ar putea da într-o încăpere ascunsă, noteazăjurnaliștii brtanici.

Inchide