Vlad Mironescu
23.04.2012
Magazin

Cercetătorii au găsit o soluție la infertilitatea masculină: au creat celule spermatice în laborator

Cercetătorii au găsit o soluție la infertilitatea masculină: au creat celule spermatice în laborator
Experții în fertilizare sunt entuziasmați de rezultatele obținute într-un studiu în care au folosit spermă din celule sușă pentru a fertiliza șoareci de laborator sterili

Experții în fertilizare sunt entuziasmați de rezultateleobținute într-un studiu în care au folosit spermă din celule sușăpentru a fertiliza șoareci de laborator sterili, care au născutapoi pui sănătoși și fertili, potrivit bbc.co.uk.

Experimentul a fost realizat de o echipă de cercetători de laUniversitatea Kyoto, Japonia, iar rezultatele au fost publicate înCell.

Celulele sușă embrionare, recoltate de la șoareci, au fostfolosite pentru a crea celule spermatice într-o fază incipientă dedezvoltare, care au fost apoi implantate în animalele nefertile.Corpul șoarecilor a avut rolul de „gazdă” pentru dezvoltareaacestor celule în spermă, folosită apoi cu succes în fertilizareaovulelor.

Ovulele fecundate au fost apoi implantate în corpul femelelor,care au născut ulterior pui sănătoși, ce au devenit șoareci adulți- masculi și femele – fertili.

Echipa de cercetători, condusă de doctorul Mitinori Saitou, asugerat că aceeași procedură ar putea fi utilizată și cu celulesușă derivate din celule epiteliale adulte.

„(Studiul) are implicații uriașe pentru înțelegerea procesuluiprin care se produce sperma, dar ar putea și conduce, într-o bunăzi, la aplicare clinică, adică la producerea de spermă pentrubărbații nefertili”, spune doctorul Allan Pacey, de laUniversitatea Sheffield din Marea Britanie.

Capacitatea de a genera celule de reproducere (gameți) saucelule generatoare de gameți în laborator ar fi „o reușită dereferință pentru înțelegerea și potențial tratarea problemelor defertilitate”, a spus și doctorul Jane Stewart, din parteaSocietății Britanice pentru Fertilitate.

Pe de altă parte, după cum arată și autorii studiului, mai suntmulte de făcut până la cunoașterea completă a acestor procesebiologice și a implicațiilor realizării lor în laborator, mai spuneStewart.

Multe echipe de cercetători au mai încercat în trecut sărecreeze în laborator procesul producției de spermă, pe bază decelule sușă, însă, din păcate, niciuna din încercările de până acumde a dezvolta celule spermatice din celule sușă embrionare nu aavut prea mare succes, spune Allan Pacey. Când folosirea unorcelule similare celor spermatice a dus totuși la fertilizare, puiinu s-au născut sănătoși și au murit repede.

Însă studiul de la Kyoto reprezintă „un pas uriaș înainte” îndezvoltarea unui proces prin care ar putea fi produsă spermă pentrubărbații nefertili, a apreciat specialistul britanic. La oameni,punctul de pornire ar fi prelevarea de celule din piele sau măduvaosoasă, a adăugat el.

Laura Mitran, [email protected]

Inchide