• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

Cercetătorii olandezi au obținut un material zece ori mai rezistent ca oțelul care ar putea fi combinat cu pielea umană. Obiectivul lor: pielea antiglonț

Cercetătorii olandezi au obținut un material zece ori mai rezistent ca oțelul care ar putea fi combinat cu pielea umană. Obiectivul lor: pielea antiglonț
Cercetătorii olandezi au reușit să confecționeze - cu ajutorul unor proteine din lapte de capră similare celor din pânza de păianjen - un material de zece ori mai rezistent decât oțelul, care ar putea fi combinat cu piele umană, ce ar deveni astfel suficient de puternică pentru a opri un glonț.

Cercetătorii olandezi au reușit să confecționeze – cu ajutorul unor proteine din lapte de capră similare celor din pânza de păianjen – un material de zece ori mai rezistent decât oțelul, care ar putea fi combinat cu piele umană, ce ar deveni astfel suficient de puternică pentru a opri un glonț.

Potrivit Daily Mail, cercetătorii de la Forensic Genomics Consortium din Olanda au modificat genetic mai multe capre, pentru a obține un tip de lapte bogat în acele proteine care oferă rezistență pânzelor de păianjen. Laptele este apoi transformat, prin intermediul unei proceduri inedite, într-un material de zece ori mai rezistent decât oțelul.

Materialul poate fi apoi combinat cu piele umană pentru a obține, potrivit cercetătorilor, o piele suficient de puternică pentru a opri un glonț.

Obiectivul echipei de cercetători este de a înlocui keratina – proteina care oferă rezistență pielii – din pielea umană cu proteinele din pânza de păianjen.

Prima etapă constă în creșterea unui strat de piele adevărată în jurul unui fragment din pielea antiglonț, fază care durează circa cinci săptămâni.

Cercetătorii olandezi spun că proiectul – care transformă în realitate un element care exista doar în literatura SF – pare promițător, deși rezultatele testelor nu au fost perfecte.

„Este un lucru posibil, prin adăugarea în genomul uman a genelor cu ajutorul cărora păianjenul produce firele pânzei sale”, spun savanții olandezi.

Cele mai celebre exemple de piele antiglonț apar în francizele „Superman” și „Omul de oțel/ Man of Steel”.

Ana Obretin, [email protected]

Inchide